De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.
Een klein deel van de mensen krijgt hersenvliesontsteking als gevolg van besmetting met de Listeria bacterie. Vaak ontstaat dit pas enkele dagen na besmetting met de bacterie (gemiddeld na 9 dagen) Zij hebben last van hevige hoofdpijn, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.
De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree. Dit is vooral het geval als de zwangere in het derde trimester (6-9 maanden) ziek wordt.
De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).
Hoewel laboratoriumonderzoeken verplicht zijn, raden we ook aan om zelfstandig Listeria-tests uit te voeren. Met de Insite Listeria-test van Hygiena heeft u al binnen 24 uur een positief resultaat en binnen 48 uur een bevestigd negatief resultaat na de incubatietijd.
Ik heb per ongeluk iets verkeerds gegeten. Wat nu? Neem contact op met uw huisarts als u zich ziek voelt of als u zich veel zorgen maakt.
Het gevaar van besmetting met de listeria bacterie doet zich vooral voor bij zwangere vrouwen. De gevolgen voor de foetus kunnen namelijk zeer ernstig zijn. De risico's van besmetting met de listeria bacterie voor de foetus kunnen uiteenlopen van bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking tot doodgeboorte.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
U zult zich waarschijnlijk beter voelen na een paar dagen zonder behandeling als u een gezond immuunsysteem hebt. Neem direct contact op met uw zorgverlener als u symptomen van listeriose opmerkt.
Als er klachten ontstaan begint dat meestal met onder meer diarree, buikpijn (hevige buikkrampen), moeheid en koorts, gemiddeld 3 dagen na het eten of drinken van besmet voedsel of water. De ernst van de klachten varieert van dunne ontlasting tot hevige waterige of bloederige diarree (tot meer dan tien keer per dag).
Klinische symptomen, zoals braken en diarree beginnen meestal acuut na 12-48 uur (Glass 2009). De incubatieperiode in vrijwilligersstudies is minimaal 8 en maximaal 60 uur, met een gemiddelde van 30 uur.
AMSTERDAM - Gerookte zalm blijkt geregeld besmet met de listeriabacterie. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat vijftien procent met de bacterie besmet was. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt afweersysteem.
Wanneer je ze beter niet eet
Als ze rauw zijn: in de schaal, voor het binden van een saus, en bij de bereiding van chocolademousse of zelfgemaakte mayonaise. Rauwe eieren kunnen immers listeria- of salmonellabacteriën bevatten, die erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.
Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
Symptomen listeria
Een gevoel alsof je griep krijgt. Koorts. Spierpijn. Misselijkheid.
De kans op besmetting met Listeria is klein. Jaarlijks zijn er ongeveer 40 tot 60 gevallen van Listeria besmetting bekend maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Producten waar op het etiket staat 'verpakt onder beschermende atmosfeer' (zoals vleeswaren of gekoelde kant-en-klaarmaaltijden) kun je na openen nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Deze klachten ontstaan anderhalf tot twee uur na de maaltijd. Normaal gesproken duurt het twee tot drie uur voordat voedsel de maag verlaat. Als (een deel van) de maag verwijderd is, komt voedsel veel sneller aan in de dunne darm.
Directe diagnostiek. Listeria monocytogenes kan gekweekt worden uit bloed en liquor cerebrospinalis. In een grampreparaat van de liquor zijn soms grampositieve staven te zien, maar een grampreparaat zonder bacteriën sluit Listeria-meningitis zeker niet uit.
Als je iets eet waar per ongeluk de listeriabacterie in zit, kun je een voedselvergiftiging krijgen. Deze voedselvergiftiging kan schadelijk zijn voor je kindje. De kans dat je door listeria een voedselvergiftiging krijgt, is behoorlijk klein. Toch kun je beter geen levensmiddelen eten waar misschien listeria in zit.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Sommige burrata is gemaakt van rauwe melk. Eet deze niet als je zwanger bent: hier kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.