In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Maak je oog een paar keer per dag schoon. Gebruik een washandje met water uit de kraan. Meestal geneest je oog vanzelf binnen 2 weken.
In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over. Wanneer u ernstigere klachten zoals heftige pijn of snelle gezichtsverminderen heeft, raadpleeg dan uw huisarts of oogarts.
Tegen ontstoken ogen
Zet een kopje kamille thee en laat dit rustig afkoelen. Dompel vervolgens een wattenschijfje of een washandje volledig onder in de thee. Breng dit vervolgens voorzichtig aan op je ooglid.
Komkommers bevatten veel water, wat de huid hydrateert. Ze hebben ook een ontstekingsremmende werking. Groene thee zit daarentegen boordevol kruidenflavonoïden, theepolyfenolen, antioxidanten, tannines en cafeïne die oogproblemen kunnen behandelen en de elasticiteit van de huid kunnen verbeteren .
Nog zo'n handige tip voor donkere kringen en zwelling rond de ogen: theezakjes. Gekoelde theezakjes (liefst met cafeïne) leg je twee keer per dag ongeveer een kwartier op je ogen als je het beste effect wil. Deze koele zakjes gaan verkleuring tegen en zorgen ervoor dat de zenuwen rond je ogen zich ontspannen.
Oogdruppels en koude kompressen kunnen helpen om zwelling te verminderen. Ze kunnen roodheid en jeuk verlichten.
Wat te doen tegen jeukende, branderige of geïrriteerde ogen? In de meeste gevallen zijn de jeukende, branderige of geïrriteerde ogen makkelijk te behandelen. Bijvoorbeeld met kalmerende oogdruppels of met medicijnen tegen de allergie. Een koud washandje op uw gesloten ogen leggen kan vaak ook al helpen.
Vaak gaat de oogontsteking gepaard met een flinke verkoudheid of griep. Meestal is één oog eerst aangedaan en volgt het andere oog kort daarop. De ontsteking veroorzaakt een rood gezwollen, tranend oog met een branderig of zanderig gevoel. De ontsteking bereikt zijn hoogtepunt na enkele dagen.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
U moet vermijden om in de buurt van anderen te zijn totdat u uw aandoening heeft behandeld. Sommige ooginfecties zijn gevaarlijk voor uw zicht, zoals die door oogletsel en infecties van uw hoornvlies. Daarom is het het beste om contact op te nemen met een oogarts om uw oog te laten beoordelen.
De meest voorkomende oorzaak is een infectie met een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een rood oog is een slijmvliesontsteking (conjunctivitis).
Zoutwater of zout water is de beproefde natuurlijke remedie om ooginfecties te behandelen. Zout water helpt om pus, vuil of afscheiding weg te halen, het werkt als traandruppels die de natuurlijke manier van het oog zijn om te reinigen. Bovendien is de krachtige antimicrobiële eigenschap van zout water gunstig bij het behandelen van ooginfecties.
Behandeling ooglidontsteking
Houd twee tot vier keer per dag zo'n 10 minuten lang een schoon, vochtig, warm washandje of oogkompres op uw oogleden. Door de warmte neemt de bloedcirculatie in uw ooglid toe en gaan de poriën van de geïnfecteerde klieren open.
Chlooramfenicol is een antibioticum. Het werkt tegen veel soorten bacteriën. Artsen schrijven chlooramfenicol in het oog voor bij ontstoken ogen door infectie met bacteriën of om ontstoken ogen te voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Er zijn veel dingen die scheuren kunnen verminderen of ontstekingen kunnen veroorzaken, waardoor een mogelijke opflakkering kan ontstaan, waaronder: Airconditioning . Wind. Blootstelling aan lage luchtvochtigheid, zoals een lange vliegreis.
Chips, crackers en andere bewerkte snacks bevatten vaak veel zout, suiker en verzadigde vetten. Deze stoffen kunnen bijdragen aan ontstekingen en schadelijk zijn voor de ogen.
Gebruik een warm theezakje
Warme theezakjes kunnen om dezelfde redenen helpen als een warm kompres, maar groene en zwarte theezakjes hebben als bijkomend voordeel dat ze ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen bevatten, aldus Dr. Mokaya.
Laat twee zakjes thee trekken zoals je normaal zou doen als je de thee zou drinken. Knijp vervolgens de overtollige vloeistof uit de zakjes en laat ze afkoelen zodat ze warm zijn, of zet ze in de koelkast. Leg de theezakjes 15 tot 30 minuten op je gesloten ogen .
Thee. Maak thee van twee theezakjes, bij voorkeur van zwarte of groene thee, laat ze afkoelen en leg ze op je gesloten ogen.
De oorzaak van de oogontsteking is het adenovirus. Het virus geeft niet alleen klachten in de darmen of luchtwegen. Ook uw oog is gevoelig voor deze infectie.
Oogontsteking treedt op als reactie op infectie, allergieën, auto-immuunziekten, irritatie, verwonding of trauma aan de ogen, oogleden of omliggende weefsels . Verschillende delen van het oog kunnen worden aangetast, afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking.
In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, zoals roodheid, zwelling, jeuk, tranende ogen en een onprettig gevoel in het oog. Deze klachten gaan meestal na een paar dagen vanzelf over. Heeft u ernstigere klachten, zoals heftige pijn of snelle gezichtsvermindering? Ga dan naar de dokter.