Chocolade bewaren in de koelkast De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden. De temperatuur van de koelkast is een stuk lager, namelijk rond 3 à 4 graden. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen houden jouw bonbons het hoofd koel. Chocolade smelt namelijk als het boven de 29 graden wordt. Dan gaat de chocolade kristalliseren en kan er een witte aanslag op de chocolade komen.
Chocola bewaar je het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Oftewel voor Nederlandse begrippen... "kamertemperatuur". Maarja dan liever eigenlijk ook nog in het donker want zonlicht zorgt voor een schommeling van temperatuur waardoor de chocola alsnog eerder minder lekker kan worden.
Afhankelijk van de versheid en samenstelling van de gebruikte ingrediënten in de vulling, kun je de meeste bonbons drie tot zes maanden lang bewaren.
Mits koel (tussen 15 en 18°C) en droog bewaard, kunt u de bonbons 30 tot 40 dagen bewaren.
Chocolade bewaren in de koelkast
De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden. De temperatuur van de koelkast is een stuk lager, namelijk rond 3 à 4 graden. Het grootste risico bij het bewaren van chocolade in de koelkast is condensvorming.
Chocolade moet altijd droog bewaard worden, tussen de 15° en 18° C. Dat is precies hoe wij al onze LEONIDAS chocolade bewaren, zodat ze in de best mogelijke conditie bij u aankomen.
Voor de beste smaak en textuur bewaart u chocoladebonbons en -repen op een koele, droge en donkere plaats (de ideale temperatuur is 16-21ºC). Zet ze niet in de koelkast, tenzij het absoluut noodzakelijk is (hitte en vochtigheid zijn de grootste vijanden van chocolade)!
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen . Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Bewaar je chocolade dus liever niet in de koelkast, en niet in de zon. Heb je een koele plek in huis dan zal die meestal prima voldoen. Maar warmt je hele huis tijdens een hete zomerdag op tot 25-30 graden dan kun je de chocolade toch beter in de koelkast leggen. Zorg dan wel voor een luchtdichte verpakking.
Als uw huis is uitgerust met airconditioning of centrale airconditioning, zorg er dan voor dat uw thermostaat niet hoger is ingesteld dan 75°F en bewaar hem op een koele, donkere plek in uw huis . Als u een grote voorraad hebt (enkele tientallen bars) en uw huis wordt warm in de zomer, overweeg dan om te investeren in een wijnkoelkast.
De ideale temperatuur om chocolade te doen smelten ligt tussen de 45 en 49 °C. Zodra de chocolade gesmolten is, moet je hem tempereren. Dat betekent dat je de temperatuur laat zakken voordat je ermee aan de slag gaat. De temperatuur die je in deze stap moet bereiken, hangt af van het soort chocolade dat je gebruikt.
Idealiter zou de meeste chocolade bewaard moeten worden tussen 60°F en 70°F (15°C tot 21°C). Een voorraadkast, kast of geheime chocoladelade uit de buurt van warmtebronnen is uw beste optie . U zult ook willen voorkomen dat u chocolade in de buurt van ramen of gebieden met wisselende temperaturen achterlaat.
Kun je chocolade bonbons invriezen? Ja, je zou chocolade bonbons in de vriezer kunnen bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Houd er dan wel rekening mee dat de kwaliteit achteruit kan gaan. Door het vocht kan de chocolade namelijk wit uitslaan.
De beste manier om je cannabischocolade vers te houden is om het in folie te wikkelen, in een luchtdichte container te doen en het op een droge, koele, donkere plek te bewaren, zoals je voorraadkast of koelkast. Een koelkast is de beste optie om te voorkomen dat chocolade zacht wordt of smelt bij kamertemperatuur .
Laat de chocolade op je tong smelten. Kauw alleen om de bonbon in kleinere stukjes te breken die makkelijk smelten. Zo kan de cacaoboter zich gelijkmatig in je mond verspreiden en worden eventuele bittere ondertonen verzacht.
Waar u uw chocolade ook bewaart, de enige plek waar u het nooit moet bewaren, is de koelkast . Lees verder om erachter te komen waarom. Uien, knoflook, avocado's, tomaten, jam en saladedressings, slechts een paar van de dingen die niet goed in de koelkast passen. Net als chocolade.
"Idealiter moet chocolade worden bewaard bij 68ºF, maar alles tussen 65ºF en 70ºF is goed," zegt ze. Ze vervolgt met te zeggen dat het bij het bewaren van chocolade het beste is om het uit de buurt te houden van warmtebronnen en direct licht , evenals extreme vochtigheid en sterke geuren, zoals een kruidenkast.
Koel, maar niet koud
Als u wilt weten hoe u kunt voorkomen dat chocolade smelt zonder koelkast, kunt u het beste chocolade bewaren op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje, waar de temperatuur constant is en de chocolade uit de buurt van licht staat .
Door onze Manons en ganache bonbons in de koelkast te bewaren zullen ze gelukkig veel langer houdbaar blijven — tot wel 3 maanden. Zo kan je rustig genieten van jouw favoriete Ovidias-bonbons of een doosje bewaren voor onverwacht bezoek. Daarbovenop voorkom je met deze langere houdbaarheid voedselverspilling.
Kun je bonbons invriezen? Ja, je kunt de chocolade-kokosbonbons tot wel drie maanden invriezen . Laat ze een nacht ontdooien in de koelkast.
Het geheim van het smeltpunt van chocolade zit in de kristallen
Type I heeft het laagste smeltbereik (61-64 graden Fahrenheit) en is het minst stabiel, terwijl type VI het hoogste smeltbereik heeft (93-97 graden Fahrenheit) en het meest stabiel is. Boven de 97 graden kunt u er zeker van zijn dat uw chocolade volledig gesmolten is .
Pralines houden bovendien niet van licht en vocht. Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder. Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden.
NIET IN DE KOELKAST BEWAREN !
Chocolade absorbeert gemakkelijk geuren van alles wat zich in de koelkast bevindt (Roquefortkaas, lamscurry, u begrijpt het idee).
Goede opties zijn een dressoir in uw hal, een plank in een gang of een kast in de kelder. Eet uw Leonidas-chocolaatjes altijd binnen een paar weken na aankoop op en bewaar ze nooit langer dan 3 maanden , omdat de smaken en aroma's achteruitgaan.