Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Een krentenbol bevat daarnaast veel suikers, die je bloedsuikerspiegel laten stijgen wanneer je er veel op een dag eet. Je kunt er dus met een gerust hart een eten, maar overmatig gebruik is niet goed. Overigens bestaan de calorieën van een krentenbol amper uit eiwitten.
Per krentenbol is dit dus 17,3 gram suiker per krentenbol. Als je dan bedenkt dat een suikerklontje 4 gram weegt, dan zitten er dus iets meer dan 4 suikerklontjes in 1 krentenbol!!
Daarom is het verstandig te kiezen voor biologische krentenbollen. Als je het nog gezonder wilt maken, dan zijn mueslibollen de beste optie. Mueslibollen bevatten volkorenmeel en noten, terwijl er geen suiker aan wordt toegevoegd. Dit maakt het de meest gezonde keuze.
Croissant veel vetter
Een krentenbol bevat 134 kilocalorieën, lezen we in de caloriechecker van het Voedingscentrum. Daarnaast zit er 1,3 gram vet in, waarvan 0,4 gram aan verzadigd vet, 4,2 gram eiwitten, 25,5 gram aan koolhydraten, 2,1 gram vezels en 0,47 gram zout.
Een oliebol bevat helemaal niet zóveel calorieën
Oké, het is natuurlijk niet per se goed voor je, maar er zijn een heleboel dingen slechter voor je dan oliebollen. Een oliebol met krenten (van 75 gram) bevat 135 kcal, een krentenbol bevat 167 kcal.
Hoewel croissants wel wat voedingsvoordelen bieden, bevatten ze ook veel vet en calorieën . Ze zijn het lekkerst als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, in plaats van als dagelijks ontbijt. Door een croissant te combineren met fruit, magere eiwitten en andere voedingsrijke voedingsmiddelen, kunt u uw maaltijd in balans brengen.
Er zitten 134 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) krentenbol. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'krentenbol'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Leg de bovenkant van de krentenbol erop en bak de panini in een contactgrill of tostiapparaat knapperig bruin. Tip: De krentenbol panini is natuurlijk ook verschrikkelijk lekker met gewone kaas en plakjes appel of een schijf ananas.
Als je vaak patat en krentenbollen eet, is het niet gek dat je darmen opspelen. Dit voedsel is vezelarm en rijk aan vet: dat vorm een belasting voor je darmen en je lever.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Krentenbollen worden vaak onderweg gegeten of snel tussendoor. Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus!
Een krentenbol is een rond broodje met krenten, soms ook met rozijnen. Het deeg is ten opzichte van gewoon brooddeeg behalve met krenten en eventueel rozijnen verrijkt met ei en boter, soms ook citroenschil, sukade en suiker.
Hoewel croissants niet worden beschouwd als een voedingsrijk voedsel (en sommigen zeggen zelfs een "lege calorie" voedsel) zoals alle voedingsmiddelen met mate, kunnen ze nog steeds worden opgenomen in een gezond dieet . Lege calorie voedingsmiddelen leveren energie voornamelijk in de vorm van toegevoegde suiker en ongezonde vaste vetten zoals verzadigd vet of transvet.
Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten, en veel zout. Daarom zien we kaas niet als een goed vegetarisch alternatief. Ook heeft kaas een vrij hoge milieubelasting.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Voor mensen met een gevoelig darmstelsel is het beter om de schil en pitten niet te eten. De voedingsvezels in de rozijnen zorgen voor een verbetering in de stoelgang.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Omdat appelstroop veel suiker bevat staat het niet in de Schijf van Vijf. Dat geldt ook voor andere vormen van zoet beleg. Maar je kunt wel elke dag kiezen voor een boterham met zoet beleg, zoals appelstroop, als je verder gezond eet. In het geval van appelstroop geldt dit als dagkeuze.