Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.
Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Wil je echt vrij blijven van pesticiden, dan is biologisch diepvries-fruit de optie. Sommige supermarkten bieden dit ook biologisch aan, maar het meeste vind je in de biowinkels.
Fruit en groente invriezen
Het kan vaak direct na het plukken worden ingevroren, waardoor de voedingsstoffen en vitaminen niet verloren gaan. Hoe eerder je het fruit invriest, hoe beter, zodat het proces waarbij de voedingswaarden afnemen gestopt wordt.
Diepvries. Diepvriesgroenten worden meestal geplukt wanneer ze volledig rijp zijn, en ze dus de meeste voedingsstoffen bevatten. Vervolgens worden ze binnen enkele uren gewassen, geblancheerd, gesneden, ingevroren en verpakt.
Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Het American Frozen Food Institute (AFFI) verduidelijkt dat bevroren fruit veilig en direct uit de verpakking eetbaar is, het is niet nodig om het te wassen . Dit komt door de hogere zuurgraad en suiker, waardoor het onwaarschijnlijk is dat er schadelijke bacteriën op kunnen groeien bij vriezertemperaturen.
Van de verschillende soorten fruit zijn in citrusvruchten en druiven gemiddeld het hoogste aantal verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze worden gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Bevroren fruit en groenten zijn een geweldige optie. Ze zijn goedkoper, langer houdbaar en bevatten vaak net zoveel voedingsstoffen en smaak als verse .
Er is dus niks mis met diepgevroren groenten en fruit. Het kan ook zeker een goede uitkomst zijn als je even geen vers fruit in huis hebt. Wil je zeker weten dat je een gezonde variant van diepvriesfruit koopt? Zorg dan dat het ingevroren fruit geen toegevoegde suikers bevat.
Voeg je bevroren fruit toe aan een heerlijk bakrecept. Maak bijvoorbeeld deze bramencrumble, cobbler met rood fruit, rustieke fruittaart of blauwebessentaart. Al werkt het natuurlijk ook met een bananenbrood of cake. Dat scheelt in de portemonnee!
De kern van de zaak. Diepvriesgroenten kunnen net zo gezond zijn als verse groenten , en in sommige gevallen kunnen ze meer voedingsstoffen bevatten. Diepvriesgroenten gebruiken is een handige en betaalbare keuze om u te helpen voldoende groenten en fruit in uw dieet te krijgen. Het invriesproces kan een klein verlies van bepaalde voedingsstoffen veroorzaken.
Gepureerde fruit- en groentendrankjes zijn geen alternatief voor vers fruit en groenten. Gepureerde fruit- en groentendrankjes bevatten minder voedingsstoffen (vooral vezels) dan vers fruit of groenten. Hoe meer het fruit wordt gemixt, hoe meer vezels en voedingsstoffen er verloren gaan.
Eén portie uit de fruitgroep staat gelijk aan 1 kopje vers fruit, 1 kopje bevroren fruit, 1 kopje 100% vruchtensap of 1/2 kopje gedroogd fruit. Streef daarom naar ongeveer 2 kopjes vers of bevroren fruit per dag of 1 kopje gedroogd fruit per dag.
Zowel vers als bevroren fruit kunnen vergelijkbare voedingsstoffen leveren, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort fruit en de manier waarop het is verwerkt .
Leg druiven een paar uur in de vriezer en je hebt een natuurlijke, verfrissende ijskoude traktatie. Druiven bieden zoetheid, smaak, antioxidanten en vitaminen. Hun hoge watergehalte houdt je gehydrateerd, waardoor ze een tandvriendelijke keuze zijn .
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Bij fruit is het meestal wel handig om het voor gebruik te ontdooien, zeker fruit dat je onverhit wilt eten. Ook als je diepvriesfruit gebruikt voor gebak, is het slim het eerst te ontdooien en goed te laten uitlekken. Ontdooi fruit in een schaal in de koelkast in enkele uren of in de magnetron op de ontdooistand.