De kwaliteit van de voeding in blik kan wel gedaald zijn, denk hierbij aan voedingswaarde, geur, keur of smaak. Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum!
Toch is het ook dan nog af te raden om je eten in geopend blik te bewaren. Bij het openen kan het laagje beschadigen. Daarnaast kun je een blik niet meer goed afsluiten en droogt het voedsel uit. Ook worden de geuren van andere producten in de koelkast opgenomen.
Dat je het zo lang kunt bewaren, komt omdat de groenten eerst heel goed zijn verhit. Daardoor zijn alle bacteriën gedood en bederven de groenten eigenlijk niet.
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Veel droge en houdbare producten zoals pasta, rijst, en ingeblikt voedsel hebben een THT-datum. Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien.
De meeste houdbare voedingsmiddelen zijn onbeperkt houdbaar. In feite blijven ingeblikte goederen jarenlang houdbaar, zolang het blik zelf in goede staat is (geen roest, deuken of zwellingen). Verpakte voedingsmiddelen (ontbijtgranen, pasta, koekjes) blijven veilig na de 'ten minste houdbaar tot'-datum, hoewel ze uiteindelijk muf kunnen worden of een vreemde smaak kunnen krijgen.
“ Wat betreft voedselveiligheid is het volkomen veilig . Wat betreft voedselkwaliteit zal het veranderen.” Bijzonderheden in voedsel dat jarenlang in blik is bewaard, kunnen zijn: gebrek aan textuur, troebelheid en soms desintegratie. Urbanec adviseert om ingeblikt voedsel binnen een jaar na verwerking te gebruiken, terwijl de kwaliteit het beste is.
Als het blik er goed uitziet, maar je je nog steeds ongemakkelijk voelt omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken, doneer het dan aan een voedselbank . Veel voedselbanken accepteren — of zullen — verlopen goederen op de juiste manier afvoeren. Om te voorkomen dat je in de eerste plaats in een lastige situatie terechtkomt, moet je de regel 'first in, first out' toepassen.
Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum! De uiterste houdbaarheidsdatum voor voedsel in blik geld natuurlijk alleen blikken die nog niet geopend zijn.
Hitte is een krachtig hulpmiddel in het inmaakproces. Door de verzegelde blikken aan hoge temperaturen te onderwerpen, worden schadelijke micro-organismen geëlimineerd, waardoor het voedsel veilig blijft om te consumeren . De hitte deactiveert ook enzymen die kunnen leiden tot verkleuring, smaakveranderingen en verslechtering van de textuur.
Hoewel ingeblikte goederen die hun "ten minste houdbaar tot" datum hebben overschreden misschien niet optimaal smaken, is er geen echt gezondheidsrisico bij het consumeren van ingeblikte goederen zolang ze in goede staat blijven. Dit is waarom: het voedsel in de verpakking is commercieel steriel en een vacuüm seal voorkomt dat er nieuwe bacteriën in komen, dus het zal niet bederven .
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Als het blik geopend is, komt er zuurstof bij de binnenkant.
" In blik verpakte voedingsmiddelen worden doorgaans verwerkt om steriel te zijn. Het openen van het blik breekt deze steriele omgeving, waardoor bacteriën kunnen binnendringen en zich kunnen vermenigvuldigen ," voegt Pallian toe. Deze verhoogde blootstelling aan lucht introduceert vocht en microben, wat mogelijk leidt tot voedselgerelateerde ziekten (ook wel voedselvergiftiging genoemd).
Antwoord: Het metaal van geopende blikken kan reageren met zuurstof uit de lucht. Dat kan het voedsel aantasten. Moderne blikjes hebben een speciale kunststoflaag, zodat het voedsel niet in contact komt met het metaal. Dat is vaak het geval bij blikjes in de EU, maar daarbuiten lang niet altijd.
Over inblikken
De hoge hitte vernietigt micro-organismen en inactiveert enzymen om de veiligheid en kwaliteit van het voedsel te behouden. Zure voedingsmiddelen zoals fruit kunnen worden verwerkt of ingeblikt in kokend water, maar groenten en vlees met een laag zuurgehalte moeten worden ingeblikt in een hogedrukpan op 240° F (10 pond druk op zeeniveau) .
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Een gesloten kuipje blijft 24 maanden goed, een gesloten blik 36 maanden. Eens geopend, bewaar je het natvoer best in de koelkast. Dan blijft het 2 à 3 dagen heerlijk vers. Denk eraan om het te bedekken met folie of een deksel: zo droogt het eten niet uit!
Voedsel mag niet gekocht, verkocht of gegeten worden als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Het moet weggegooid worden .
Composteren van verlopen blikvoer is een eenvoudige en effectieve manier om afval te verminderen en waardevolle meststof voor uw tuin te creëren. Om te beginnen hebt u een composthoop nodig. Er zijn veel soorten composthoop op de markt, maar elke container met een deksel en goede drainage is geschikt.
Goed nieuws: houdbare blikproducten zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) vrijwel onbeperkt houdbaar. Ze blijven tot wel vijf jaar of langer houdbaar .
Goed ingemaakt voedsel dat op een koele, droge plaats wordt bewaard, behoudt zijn optimale eetkwaliteit gedurende minimaal 1 jaar .
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Hoewel het veilig is om het voedsel in blik te bewaren , behoudt het beter zijn smaak als u het in een glazen of plastic bewaarbakje doet.
Ongezonde toevoegingen. Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Metalen kunnen corroderen en roesten in vochtige omgevingen. U kunt ze echter een korte tijd in de koelkast bewaren . Het is het beste om ongeopende commercieel ingeblikte voedingsmiddelen op een koele en droge plaats te bewaren (zoals in een kast). Voor de beste kwaliteit gebruikt u gesloten ingeblikt fruit binnen 18 maanden.