Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder zout te eten? In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor: van nature of toegevoegd.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen.
Een zoutloos dieet is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en de hersenen. In Frankrijk consumeren we te veel natrium in vergelijking met de aanbevelingen en als een beetje zout nodig is, is te veel zout gevaarlijk voor het lichaam. Ontdek ook de voordelen van het verminderen van suiker op onze gezondheid.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Noch suiker noch zout is bijzonder gevaarlijk als het met mate wordt geconsumeerd, maar in werkelijkheid heeft overmatige suiker meer negatieve effecten op de algehele gezondheid . Zout is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam, suiker niet. Suiker kan de negatieve effecten van zout versterken.
Bij een mild natriumtekort heb je meer kans om te vallen door concentratiestoornissen. Daarnaast kunnen er klachten als hoofdpijn, misselijkheid, gevoelloosheid en spierkrampen optreden. Bij langdurig natriumtekort is er meer kans op botontkalking (osteoporose).
In alle kant-en-klaarmaaltijden zit veel zout. Dat kan soms oplopen tot 6 gram per maaltijd. Dit geldt ook voor afhaalmaaltijden van de Chinees, toko, pizzeria of snackbar.
Het verlagen van de zoutinname helpt de botsterkte te behouden . Een natriumarm dieet helpt de opbouw van vocht in de buik te beheersen. Het verlagen van uw natriuminname helpt u normale bloeddrukniveaus te behouden en uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Negen van de tien Amerikanen eten meer natrium (zout) dan ze nodig hebben. Te veel natrium eten kan leiden tot hoge bloeddruk, wat het risico op een hartaanval en beroerte kan verhogen. Het goede nieuws is dat het verminderen van natrium kan helpen uw bloeddruk te verlagen en uw hart gezond te houden .
Is No Salt(™) een gezond alternatief voor zout? No Salt(™) biedt niet de combinatie van zouten die ons lichaam nodig heeft . Bovendien kunnen kaliumrijke zoutvervangers zonder de juiste balans van natrium en als ze niet door medische professionals worden gecontroleerd, gezondheidsgevolgen hebben voor mensen met nier- en hartproblemen.
Het zal leiden tot enig verlies van vastgehouden vocht . Voedsel smaakt grotendeels flauw zonder zout en mensen eten minder, dus ze verliezen meer gewicht. Al uw voedsel zal vers bereid moeten worden om ervoor te zorgen dat er geen zout wordt toegevoegd. Voor de meeste mensen is een "geen zout" of "zoutvrij" dieet niet echt wat er gebeurt.
Volwassenen eten dagelijks meer dan 10 gram zout, het dubbele van de aanbevolen limiet. De zoutinname in China ligt al veertig jaar lang boven 10 gram per volwassene, zegt onderzoek van de Queen Mary University in Londen, gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association.
Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid zout. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis. Deze producten kunt u goed blijven gebruiken, net zoals brood, melk en melkproducten.
Lichtgezouten vleeswaren
Voorbeelden van minder zoute vleeswaren zijn filet americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook zelf vlees bakken of braden (zonder zout), dit in dunne plakjes snijden als het koud is en het als broodbeleg gebruiken.
Ondanks het verband tussen natrium en bloeddruk, publiceerde het tijdschrift Open Heart een review waaruit blijkt dat toegevoegde suikers sterker en directer verband houden met hoge bloeddruk en het algehele risico op hart- en vaatziekten.
Hoofdauteur van de review, James DiNicolantonio van Saint Luke's Mid America Heart Institute, heeft gezegd dat er, in tegenstelling tot zout, geen 'afkeersignaal' is voor suiker – een ingebouwd veiligheidsmechanisme dat ons beschermt tegen het eten van te veel zout. Dit is niet aanwezig in suiker en dus kunnen mensen er veel van eten en toch meer willen.
Te veel zout is slecht voor je nieren – FEIT
En dat heeft veel invloed op je hart- en vaatstelsel, waar je nieren ook onderdeel van uitmaken.” “Je kan met epidemiologisch onderzoek aantonen dat mensen die veel zout consumeren een slechtere nierfunctie hebben”, geeft Gansevoort aan.
Zoutverlies (hyponatriëmie)
In ernstige gevallen kan een laag natriumgehalte in het lichaam leiden tot spierkrampen, misselijkheid, braken en duizeligheid . Uiteindelijk kan een gebrek aan zout leiden tot shock, coma en de dood. Ernstig zoutverlies is zeer onwaarschijnlijk omdat ons dieet meer dan genoeg zout bevat.
Natrium is een essentiële voedingsstof die nodig is voor het behoud van plasmavolume, zuur-basebalans, transmissie van zenuwimpulsen en normale celfunctie . Natriumtekort is uiterst onwaarschijnlijk bij gezonde personen. Overtollig natrium wordt in verband gebracht met ongunstige gezondheidsresultaten, waaronder verhoogde bloeddruk.
Zondag vrat Katha moet worden gereciteerd of gelezen tijdens de eredienst. De maaltijd wordt één keer voor zonsondergang genuttigd. Olie, zout en gefrituurd voedsel worden vermeden . Als u niet voor zonsondergang kunt eten, moet de maaltijd de volgende dag worden genuttigd na het aanbieden van water aan Sun.
Bij volwassenen verlaagt het gebruik van LSSS in plaats van gewoon zout in voedsel waarschijnlijk de bloeddruk lichtjes . Volwassenen die LSSS gebruiken in plaats van gewoon zout hebben waarschijnlijk een iets lager risico op niet-fatale hartaandoeningen, zoals een beroerte of een plotselinge verminderde bloedtoevoer naar het hart, en overlijden door hartziekten.
Er zijn veel alternatieven voor zout die gezonder zijn en toch de smaak van voedsel opfleuren. Enkele populaire vervangers voor zout zijn knoflook, azijn en verse kruiden .
Beperk zoutgebruik.
Het beperken van zout verlaagt uw cholesterol niet , maar het kan uw risico op hartziekten verlagen door uw bloeddruk te verlagen. U kunt uw natrium verminderen door in plaats daarvan te kiezen voor voedingsmiddelen en kruiden met weinig zout en "geen toegevoegd zout" aan tafel of tijdens het koken.