Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Het Voedingscentrum stelt dat na onderzoek door het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (BuRO NVWA). Dat betekent dat de consument niet meer hoeft te letten op hoe vaak per week nitraatrijke groente als spinazie of sla gegeten wordt.
Het advies voor volwassenen is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Kijk ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.
Health Digest adviseert om dagelijks 85-90 gram sla te eten, maar waarschuwt er alleen voor om het niet dagelijks te eten als je het als je voornaamste voedingsbron beschouwt.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Kropsla is rijk aan vitamine K en bevat goede hoeveelheden kalium en vezels. Vitamine K is betrokken bij de opname van calcium in je botten, waardoor het helpt je botten sterk te houden. Daarnaast helpt vitamine K bij de normale stolling van je bloed.
Groenten die veel nitraat bevatten zijn bijvoorbeeld spinazie, sla, bietjes en bleekselderij. Het nitraat in spinazie zou in combinatie met vis ongezonde stoffen vrijmaken. Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is.
Belangrijkste hoogtepunten of samenvatting. U kunt een salade eten als avondeten om de spijsvertering en slaap te bevorderen, terwijl u een grotere maaltijd voor de lunch bewaart . Veel gangbare salade-ingrediënten zoals bladgroenten en noten bevatten voedingsstoffen die de slaap bevorderen. Sommige noten bevatten veel melatonine, wat de belangrijkste factor is achter een goede nachtrust.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Rauwkost heeft een directe invloed op de vorming van de darmflora. Een goede werking van de darm wordt door de darmflora gegarandeerd. Veel mensen zijn zo enthousiast dat ze te snel overschakelen, aanvankelijk te grote hoeveelheden eten en hun verteringsstelsel daardoor overbelasten.
Hele kroppen sla (in plaats van verpakte groenten) kunnen ook veiliger zijn . Hoewel hele kroppen sla niet per se een lager bacteriegehalte hebben dan verpakte groenten, worden hun binnenste bladeren minder blootgesteld aan bronnen van besmetting en worden ze minder aangeraakt dan verpakte groenten. Dit vermindert de kans op besmetting.
Op een onbespoten krop ijsbergsla kruipen zo'n 5000 luizen. De consument tolereert er slechts enkele. Niet alleen mensen maar ook luizen genieten van gezonde voeding in de vorm van sla. Luizen veroorzaken vreterij in de sla waardoor de slablaadjes kwetsbaar worden en gaten vertonen.
Als je wilt afvallen zijn salades je beste vriend. De basis van een salade is namelijk sla of een andere bladgroente. Deze bevatten zo weinig calorieën dat het bijna verwaarloosbaar is. Daarnaast vullen bladgroenten goed, waardoor je lange tijd verzadigd blijft.
Het is natuurlijk niet de salade zelf die ongezond is. Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag tweehonderdvijftig gram groenten te eten, dus die blaadjes sla zijn van harte welkom. De toevoegingen, zoals kaas, vlees, en dressing daarentegen, zijn de boosdoeners.
Meerdere keren sla, spinazie of andijvie per week is geen probleem. Van alle nitraat die consumenten in Nederland binnenkrijgen, komt 50 tot 85 procent uit groente en 7 tot 9 procent is afkomstig uit drinkwater. Zomergroenten bevatten overigens minder nitraat dan wintergroenten.
Dierlijke eiwitten onderling
Melk combineert slecht met andere dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis, yoghurt en eieren. Melk en vis is een heel slechte combinatie die je altijd zou moeten vermijden, net als melk en fruit. Vlees, vis of eieren gaan wel prima samen met (koolhydraatarme) groentes.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
In groente sla zitten veel voedingsstoffen en vezels die je maag vullen. En er zitten enzymen in die je maag voorbereiden op het eten dat nog gaat komen. Met sla vooraf zorg je dus voor een goede spijsvertering.
Sla het ontbijt niet over. Eet genoeg vezels. Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Bijna alle kant-en-klare sla blijkt op de dag van aankoop dik in orde: 86% scoort dan goed tot zeer goed. Maar dat ligt anders op de dag van de uiterste houdbaarheidsdatum. Dan krijgen slechts 4 van de 29 zakjes sla (3 keer veldsla, één zakje rucola) het predikaat goed.