De best opneembare vorm van ijzer is ijzer bisglycinaat. Dit is de biologisch beschikbare vorm van ijzer en is gekoppeld aan een aminozuur. Het aminozuur werkt als beschermende laag waardoor deze vorm van ijzer zo sterk is dat deze de maag doorgaat zonder dat het maagsap het ijzer splitst.
Bisglycinaat is de meest biologisch beschikbare vorm van ijzer. De structuur van een aminozuurchelaat is namelijk dermate sterk dat ons maagsap het niet kan splitsen. Dat komt door de aminozuren in de chelaatvorm die als het ware werken als beschermende laag voor het ijzer.
Vitamine C zorgt voor een betere ijzeropname. Vaak wordt aanbevolen om ijzersupplementen in te nemen met een glas sinaasappelsap of een glas water met wat uitgeknepen citroen. De benodigde hoeveelheid om de ijzeropname te bevorderen is echter vrij groot (250-500 mg).
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals brood, groente en peulvruchten. Veel thee, koffie en mogelijk ook melkproducten kunnen de opname van ijzer verminderen.
Neem ferrofumaraat NIET in met melk of melkproducten, zoals kaas of yoghurt. Omdat de kalk in melk de opname van ijzer vermindert. Neem daarom ferrofumaraat minimaal 2 uur vóór of 4 uur na de melk of melkproducten. Neem de tabletten ook NIET in met koffie of thee.
De best opneembare vorm van ijzer is ijzer bisglycinaat. Dit is de biologisch beschikbare vorm van ijzer en is gekoppeld aan een aminozuur. Het aminozuur werkt als beschermende laag waardoor deze vorm van ijzer zo sterk is dat deze de maag doorgaat zonder dat het maagsap het ijzer splitst.
De arts houdt bij de bepaling van de dosering rekening met uw leeftijd, gewicht en hoe erg het ijzertekort is. Het geven van het Ferinject doet geen pijn. De meeste mensen merken binnen 1 tot 2 weken het effect van de behandeling. Zo zult u minder moe zijn.
Vitamine C helpt uw lichaam ijzer te absorberen. Voedingsbronnen zijn onder andere citrusvruchten en sappen, tomaten, broccoli en bloemkool. Vitamine C-supplementen kunnen interacteren met andere medicijnen, waaronder chemotherapiemedicijnen, oestrogeen, warfarine (Coumadin) en andere.
Er zijn een paar soorten ijzersupplementen die uw arts kan aanbevelen of voorschrijven. IJzersulfaat is het meest voorgeschreven ijzersupplement. Uw arts kan u aanraden om naast het ijzer ook vitamine C te nemen, zodat uw lichaam het ijzer beter kan opnemen.
Vitamine D- en ijzersupplementen kunnen dus een positief effect hebben op de gezondheid van de skeletspieren. De inname van vitamine D en ijzer in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging levert weliswaar de beste resultaten op.
Uit onderzoek blijkt dat tekorten aan vitamine D en ijzer vaak gelijktijdig voorkomen.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Wat zeggen de richtlijnen voor de klinische praktijk? De NHG-Standaard raadt een intensief behandelingsschema aan in geval van anemie door ijzergebrek: 100 tot 200 mg ijzerfumaraat (32,5 tot 65 mg Fe) één- tot driemaal per dag, afhankelijk van de ernst van de anemie en de bijwerkingen die de patiënt ervaart.
Eet voedingsmiddelen met ijzer
Toch kan ons lichaam ijzer uit dierlijke bron (heemijzer) beter opnemen dan plantaardig ijzer (non-heemijzer). Heemijzer wordt goed herkend door je lichaam en in zijn geheel opgenomen. Vlees is dus een goede bron om je ijzerniveaus te verhogen.
Is yoghurt goed voor een ijzertekort? Er zijn een aantal voedingsmiddelen die het moeilijker maken om ijzer op te nemen, yoghurt is hier eén van. Dit heeft te maken met het mineraal calcium dat voorkomt in melk, room, kaasproducten en yoghurt. Calcium gaat de ijzeropname tegen.
Vitamine D kan ook potentieel de circulerende ijzerstatus beïnvloeden door de erytropoëse te bevorderen en de hepcidine-expressie te onderdrukken [6]. Lagere niveaus van pro-inflammatoire cytokinen en hepcidine verhogen de biologische beschikbaarheid van ijzer voor erytropoëse en hemoglobinesynthese door ijzerafscheiding in macrofagen te voorkomen [7].
IJzer wordt het beste 's ochtends op een lege maag ingenomen, een half uur voor het ontbijt. We raden aan om ijzer om de dag in te nemen om de kans op maag- en darmongemakken te verkleinen.
Het innemen van vitamine D in de avond kan mogelijk de melatonineproductie ondersteunen en zo een positieve invloed hebben op de slaapkwaliteit. Dit kan vooral relevant zijn voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen of die hun slaap willen optimaliseren.
IJzer is belangrijk voor het lichaam, maar te veel ijzer innemen is niet goed. Het kan dan schadelijk zijn voor de lever en maag- en darmproblemen geven.
Beste algemeen
IJzerbisglycinaat is niet alleen een zeer goed opneembare vorm van ijzer, het is ook zachter voor de maag en wordt door de meeste mensen goed verdragen. Onderzoek toont aan dat het effectiever kan zijn dan andere vormen van ijzer bij het verhogen van de ijzerspiegel in het bloed.
Belangrijke bronnen voor ijzer zijn vlees en vleeswaren, brood en graanproducten, aardappelen en groente. Mocht dit voor u onvoldoende ijzer opleveren, dan kan de arts een ijzerpreparaat, zoals ferrosulfaat, voorschrijven. Het duurt zes weken tot enkele maanden van dagelijks gebruik totdat een ijzertekort is aangevuld.