In principe doe je er dus goed aan om etensrestjes zo snel mogelijk in de ijskast te zetten zodat ze langer vers blijven. Maar anderzijds is het voor de versheid van de andere voeding in de koelkast dan weer niet goed om er een warme Tupperware-pot naast te plaatsen.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Bij 4 °C in de koelkast groeien bacteriën en schimmels nauwelijks. Het is daarom belangrijk om bederfelijk eten in de koelkast te bewaren. Stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Eerst laten afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Ze koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Doe ze in een afsluitbaar bakje en zet de datum erop.
Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Warme gerechten kan je snel afkoelen door de pan met restjes in een bak met koud water en ijs te plaatsen en regelmatig te roeren. Dek de restjes pas af nadat ze zijn afgekoeld. Zo voorkom je condensatie op het deksel.
Koel je lichaam af
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Als de koelkast al eens eerder is gebruikt en slechts voor een tijdje is uitgeschakeld, dan kan het minder tijd kosten om weer koud te worden. Meestal duurt dit ongeveer 1 tot 4 uur. Dit hangt echter ook af van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid voedsel die in de koelkast wordt geplaatst.
Als je op microscopische schaal kijkt, zal iets opwarmen altijd sneller gaan dan het afkoelen. Dat zegt een nieuwe regel van de thermodynamica.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Zelfgemaakte cake bewaren
Wat je ook doet, zet je cake nooit in de koelkast. Door de lage temperatuur droogt de taart supersnel uit. Het aanrecht is de plek waar je jouw baksel het best bewaard. Strak verwikkeld in vershoudfolie houdt hij het hier één week vol.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Er zijn verschillende theorieën over, maar wij zochten voor je uit wat je nu het beste doet. Volgens de wetenschap duurt het ongeveer 2 uur vooraleer een te grote hoeveelheid bacteriën gaat groeien op pas bereide voeding. Je kan dus zonder zorgen je eten gedurende die tijd op het aanrecht laten afkoelen.
De slaapkamertemperatuur speelt een essentiële rol in een goede nachtrust. Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapkwaliteit ernstig verstoren. Wanneer u het te warm heeft 's nachts zal uw lichaam gaan zweten, wat de kans op nachtmerries vergroot.
De beste manier om hitte in huis te voorkomen is de zon aan de buitenkant van je huis tegenhouden. Zonlicht dat op glas valt, warmt je huis flink op. Gebruik een zonnescherm, screens of (rol)luiken. Heb je die niet, dan werkt een parasol, schaduwdoek of gewoon een laken ook.
Hoe koel je? Je kunt het beste koelen met een speciale coldpack, maar ijsblokjes in een plastic boterhamzakje werken ook prima. Pak het koelinstrument wel goed in met bijvoorbeeld een theedoek of T-shirt zodat de huid niet direct in aanraking komt met de kou. Dit voorkomt bevriezing van de huid.
Een warme douche. Het nemen van een warme douche voor het slapengaan helpt om je lichaamstemperatuur 's nachts af te koelen. Door het vergroten van de natuurlijke afkoeling van de kerntemperatuur van het lichaam kun je de kwaliteit van je slaap bevorderen.