Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Doe het pakje gehakt open en hou het onder je neus. Bah, vies? Dan gooi je het meteen weg. Ruik je niet meteen iets afwijkends, dan is het misschien nog niet bedorven en kun je het in sommige gevallen nog gebruiken.
Gehakt kan je ongeveer twee dagen bewaren, andere stukken vlees maximum vijf dagen in de koelkast. Let ook op de geur en hoe het vlees aanvoelt: voelt het vlees slijmerig of plakkerig aan, dan weet je dat het niet meer zo vers is.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Dit is misschien het eerste wat u opmerkt als uw rundvlees bedorven is, zelfs voordat u de koelkast opent. Bedorven rundvlees zal een geur ontwikkelen die lijkt op ammoniak of zwavel . Kortom, het zal niet lekker ruiken. Af en toe zal rundergehakt een lichte geur ontwikkelen als het in een luchtdichte verpakking heeft gezeten, en dat is prima.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
De lucht van vers vlees is zeker niet echt onprettig te noemen. Heeft vlees toch luchtjes, zoals een lucht die doet denken aan ammonia, zuur/azijn of de echt penetrante en wat metaalachtige geur van bedorven vlees dan is zulks echt het gevolg van bacteriegroei in het vlees.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Officieel kan je het nog eten maar vind het een beetje zuur ruiken.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Ruiken – Vers vlees zal over het algemeen een milde ijzerachtige geur afgeven, maar als het niet goed is, zal het zeker niet lekker ruiken . Zoals het gezegde luidt: als je twijfelt, gooi het dan weg. Aanraken – De textuur van vers gehakt moet koel, glad en licht vochtig aanvoelen. Als het niet goed is, kan het slijmerig of plakkerig aanvoelen.
Dit proces leidt tot de productie van cadaverine, putrescine en andere amines. De geur van bedorven vlees kan ongelooflijk overweldigend zijn en bijna onmogelijk te negeren. Als u een sterke, onaangename geur van uw vlees opmerkt, is het altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en het weg te gooien.
"Van buiten moet rundergehakt er mooi roze uitzien," zegt Dr. Craggs-Dino. "Soms ziet de binnenkant er een beetje bruin uit, en dat is ook prima. Maar als het een beetje grijs begint te worden — van binnen of van buiten — dan weet je dat er iets niet klopt.
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma . Het zal een lichte geur aannemen als het een tijdje in de verpakking heeft gezeten en bijna over de houdbaarheidsdatum is. Maar als de geur zo sterk is dat je er je neus voor optrekt, weet je dat het tijd is om het weg te gooien.
Duidelijke tekenen van bederf, zoals schimmel, zijn duidelijke indicatoren dat u dat stuk weggooit en een nieuw stuk koopt. Andere duidelijke tekenen van bederf zijn vlees dat er slijmerig, glanzend, knapperig en/of verkleurd uitziet . Rauw rundvlees zou idealiter een mooie rode of zelfs paarse kleur moeten hebben en er vochtig maar niet nat uitzien.
Als er na een half uur nog steeds een sterke geur overblijft, of als de geur meer naar ranzig ei neigt, kan het bedorven zijn . Hier zijn tekenen dat uw vacuümverpakte vlees zijn beste tijd gehad kan hebben: De verzegeling voelt los of slap aan voordat u de verpakking probeert te openen.
Als alleen de binnenkant grijs is, kun je er zeker van zijn dat er geen zuurstof bij is gekomen waardoor het rood is geworden. Dit betekent dat rundergehakt met een grijze binnenkant veilig is om te eten . Aan de andere kant is vlees dat er overal grijs of bruin uitziet (zowel van binnen als van boven) waarschijnlijk al aan het bederven en niet veilig om te eten.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Maar gehakt dat bruin van kleur is, is niet per se oud of onveilig om te eten. Wanneer vlees wordt blootgesteld aan zuurstof, kan de kleur veranderen van felrood naar bruin. Zolang het gehakt op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard en wordt geconsumeerd vóór de houdbaarheidsdatum, is het nog steeds veilig om te eten .
Gehakt op de juiste manier bewaren
Als een verpakking gehakt of ander vlees een bruingrijze kleur heeft aan de oppervlakte en helemaal door, dan is het mogelijk bedorven . Bedorven vlees heeft een duidelijke 'zure' of 'vreemde' geur en voelt plakkerig aan bij aanraking. Neem geen enkel risico met bedorven vlees. Als u twijfelt, gooi het dan weg.
Rauw vlees is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast, terwijl gehakt slechts 1-2 dagen houdbaar is. De vriezer is een heel ander verhaal. Gehakt is ongeveer 4 maanden houdbaar, terwijl hele stukken rundvlees of lamsvlees tot wel een jaar houdbaar zijn.
In principe wel. De kwaliteit kan achteruitgaan en het smaakt misschien niet precies hetzelfde, maar tenzij je het echt pusht, zou het prima moeten zijn . Ik zou wel eens een jaar kunnen riskeren voor gehakt.