Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren.
De Gezondheidsraad commissie concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente, waaronder ook rauwkost, het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Rauwkost geeft bovendien een positief effect op de bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten van kanker waaronder darmkanker en longkanker.
Rauwe voeding, zowel fruit als groente heeft veel voordelen. De vertering verloopt optimaal, men heeft minder voedsel nodig, de rauwkost versterkt en reinigt het verteringsstelsel, maar ook het bloed en daardoor de cellen.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Elke dag salades eten kan helpen je metabolisme te verbeteren en je beter te laten voelen . Er zijn veel verschillende manieren om salade te eten, waaronder rauw of gekookt eten en met of zonder vlees. Je kunt ook knapperige toevoegingen toevoegen voor meer smaak en textuur!
Maar heb je snel last van je darmen? Dan kun je jouw bakje rauwkost beter vervangen voor gekookte groenten. Een nieuwe studie toont namelijk aan dat rauwe producten verbindingen bevatten die bepaalde micro-organismen in je darmflora kunnen beschadigen.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Te veel rauwe groenten eten kan bij sommige mensen ook maagklachten veroorzaken . Rauwe spinazie en andere bladgroenten kunnen moeilijker te verteren zijn vanwege hun hoge vezelgehalte, maar ze koken kan ze gemakkelijker maken voor het spijsverteringsstelsel.
Aan de andere kant kunnen bepaalde groenten, met name zetmeelrijke groenten zoals aardappelen, maïs en erwten, bijdragen aan gewichtstoename . Deze groenten hebben een hoger caloriegehalte vergeleken met niet-zetmeelrijke groenten. Het consumeren ervan in grote hoeveelheden kan leiden tot een overmatige calorie-inname die gewichtstoename veroorzaakt.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel rauwe groenten eten een 75% lagere kans op hoge bloeddruk hebben dan mensen die minder rauwe groenten eten , dit cijfer is 42% lager bij hart- en vaatziekten. Veel rauwe groenten eten helpt het bloedcholesterol te verlagen, met name beroertes.
Rauwe groenten, rijkelijk aanwezig in salades, bevatten vezels en complexe koolhydraten die lastiger te verteren kunnen zijn. Het eten van een grote salade 's avonds kan leiden tot ongemak en een opgeblazen gevoel, waardoor het natuurlijke afbouwproces van het lichaam verstoord wordt .
Vul de helft van je bord met groenten. Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Chapman Family Cancer Wellness bij Piedmont, zegt dat het opnemen van rauw voedsel, met name groenten en fruit, in uw dieet talloze gezondheidsvoordelen kan hebben. "U zult waarschijnlijk meer energie hebben, een betere huid, een betere spijsvertering en een lager risico op hart- en vaatziekten als u eenmaal gewend bent aan het eten van rauw voedsel," zegt ze.
Rauwkost als snack
Koop ook eens de rauwkost snoepvarianten: tomaat, (zoete) paprika, (mini) komkommer en wortel. Je keuze is wel wat beperkter dan wanneer je alles zelf snijdt. Maar je kunt zo'n bakje of emmertje wel heel gemakkelijk mee naar het werk of school nemen.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.
Veel mensen ervaren een opgeblazen gevoel en/of maagklachten als ze veel salade eten . Dit gebeurt vaak als iemand snel van een minder gezond, vezelarm dieet overgaat naar een gezonder, vezelrijk dieet.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Het is natuurlijk niet de salade zelf die ongezond is. Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag tweehonderdvijftig gram groenten te eten, dus die blaadjes sla zijn van harte welkom. De toevoegingen, zoals kaas, vlees, en dressing daarentegen, zijn de boosdoeners.
Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren.
Omdat hoe meer enzymen we kunnen verkrijgen uit hele rauwe voedselbronnen, hoe minder ons lichaam hoeft te werken om het voedsel dat we eten te verteren . Voedsel dat rijk is aan enzymen kan feitelijk "voorverteren" in de maag in een proces dat autolytische vertering wordt genoemd.
Belangrijkste hoogtepunten of samenvatting. U kunt een salade eten als avondeten om de spijsvertering en slaap te bevorderen, terwijl u een grotere maaltijd voor de lunch bewaart . Veel gangbare salade-ingrediënten zoals bladgroenten en noten bevatten voedingsstoffen die de slaap bevorderen. Sommige noten bevatten veel melatonine, wat de belangrijkste factor is achter een goede nachtrust.
Als u echter één normale maaltijd per dag van ongeveer 600 calorieën vervangt door een groot glas water en een salade met groenten, kip en een lichte dressing, kunt u dagelijks 300 calorieën minder eten en maandelijks ongeveer 1,1 kilo afvallen.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.