Hoe meer cacao, hoe gezonder de chocolade Maar let wel op, want chocolade wordt al puur genoemd wanneer het voor 35 procent uit cacao bestaat. Sommige repen zitten nog steeds vol suiker en het woordje 'puur' is dan slechts een marketingtruc om de reep gezonder te laten lijken.
Een reep van 100% pure chocolade wordt gemaakt met nul zoetstof en vaak geen ander ingrediënt dan cacaobonen . Sommige bedrijven gebruiken extra cacaoboter of een kleine hoeveelheid plantaardige lecithine om de chocolade in de verfijner glad te maken, maar moeten die chocolade op minimaal 99,75% cacao per volume houden.
Cacaopoeder wordt gemaakt door een deel van de cacaoboter uit de drank te verwijderen. Chocolade is een vast voedingsmiddel dat wordt gemaakt door cacaomassa te combineren met cacaoboter en suiker. De hoeveelheid cacaomassa in het eindproduct bepaalt hoe donker de chocolade is .
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Het verschil tussen cacao en chocolade
Cacao verwijst naar het pure, onbewerkte ingrediënt dat wordt verkregen uit cacaobonen. Chocolade daarentegen is het eindproduct dat wordt gemaakt van cacao, suiker, melk en andere toevoegingen. Cacao heeft een intense smaak, terwijl chocolade vaak zoeter en romiger is.
Cacao en chocolade worden beide gemaakt van de bonen van de cacaovrucht. Ze verschillen in de stap van extractie en de componenten binnenin zijn niet hetzelfde . Chocolade is de fermentatie van cacaobonen om micro-organismen te produceren en veel voedingsstoffen in cacaobonen te versnellen voor maximale efficiëntie.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest ; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade. Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.
Cacao zit boordevol polyfenolen, stoffen die oxidatieve stress bestrijden en ontstekingen kunnen onderdrukken. Het hoge flavanolengehalte in pure chocolade, met name bij 100% cacao, kan ook een toename van de voordelen voor de gezondheid van het hart bevorderen . Antioxidanten helpen cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid pure chocolade? De aanbevolen "dosis" is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 g , zeggen experts. Als u meer eet, consumeert u mogelijk te veel calorieën. Een 1,45-ounce (41 gram) Hershey's Special Dark Chocolate Bar bevat 190 calorieën.
Laat witte chocolade het liefste links liggen
Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Als je cacaopoeder wilt gebruiken als vervanger van pure chocolade, gebruik dan 55 gram cacaopoeder en 45 gram boter of een ander vet voor elke 100 gram pure chocolade die je nodig hebt . Het zal niet precies hetzelfde smaken, maar je krijgt nog steeds een rijke chocoladesmaak.
Een 100% chocolade reep is gemaakt van 100% cacaobestanddelen. Dit kan 100% cacaobonen zijn (meestal geroosterd) of een combinatie van cacaobonen en cacaoboter (beide worden beschouwd als cacaobestanddelen en worden bij elkaar opgeteld om het 100% getal te krijgen).
Wanneer cacao rauw wordt ingenomen, blijven alle voedingsstoffen intact, aangezien voedingsstoffen afsterven wanneer voedsel wordt verhit. Meer hitte betekent meer nutriëntensterfte. Rauwe voedingsmiddelen bevatten over het algemeen meer van hun eigen levenskracht en intelligentie. En rauwe cacao bevat meer vitaminen en mineralen, meer 'happy compounds' en meer antioxidanten .
Combineer een 100% chocolade reep met kaas, fruit, noten, koffie of wijn . (Meer hierover in de volgende secties.) Smelt de chocolade en voeg suiker, honing of kunstmatige zoetstof toe. Voeg gekonfijt fruit toe.
Zwarte cacaopoeder is gewoon een cacaopoeder dat zwaar is gedutched of gealkaliseerd . Zwarte cacaopoeder heeft een zachtere, niet-bittere smaak en wij denken dat het eigenlijk veel minder naar chocolade smaakt dan de meer gangbare natuurlijke of gedutched cacaopoeders.
Chocolade met een hoger cacaopercentage bevat doorgaans ook minder suiker. Conclusie: De gezondste pure chocolade bevat een cacaopercentage van 70% of hoger , wat meer antioxidanten en gezondheidsvoordelen biedt.
Pure chocolade bevat veel suiker, vet en calorieën, dus het is het beste om er met mate van te genieten . De American Heart Association raadt aan om niet meer dan 25-36 gram toegevoegde suiker per dag te consumeren, afhankelijk van je geslacht en grootte. Een ounce of 2 per dag is meer dan genoeg om de gezondheidsvoordelen te krijgen.
Omdat pure chocolade echter veel verzadigd vet en suiker kan bevatten, is het het beste om het af en toe te eten en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Bijvoorbeeld, 20 gram chocolade met 90% cacao biedt meer gezondheidsvoordelen dan 20 gram chocolade met 75% cacao ).
Pure chocolade wordt gezien als een gezond voedingsmiddel en veel mensen beschouwen het als een alternatief voor melkchocolade. Pure chocolade moet echter met mate worden gegeten, omdat het veel calorieën bevat.
Pure chocolade kan gewichtsverlies bevorderen via verschillende mechanismen, zoals het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het verminderen van honger en eetlust en het verbeteren van de stemming. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat pure chocolade ook veel calorieën en vet bevat , en veel varianten bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suiker.
Het is uitzonderlijk rijk aan cacaoflavanolen, een plantaardige antioxidant waarvan onderzoeken hebben aangetoond dat deze een breed scala aan gezondheidsvoordelen biedt, van het verminderen van vermoeidheid en moeheid tot het verbeteren van de gezondheid van het hart, de cognitieve functie en het reguleren van de bloeddruk .
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Cacaoproducten vallen op door hun ziektebestrijdende plantenbestanddelen, makkelijk opneembaar ijzer en ontspanningsbevorderende tryptofaan. Toch kunnen ze veel calorieën (en soms suiker) bevatten , dus geniet er met mate van.
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Hoewel we allemaal dol zijn op pure chocolade, is het belangrijk om je inname in de gaten te houden en er met mate van te genieten. Houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 30-60 gram en geniet van elke hap, wetende dat je niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook wat potentiële gezondheidsvoordelen plukt.