Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Je kan niets oneindig lang bewaren in de diepvries. De vuistregel is 3 maanden, anders gaat zowel de kwaliteit als de voedingswaarde naar beneden. Eten kan ook bederven in je diepvries, want bepaalde bacteriën blijven nog steeds groeien in diepvries, ook al is het in slaapstand.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
De geur ontdek je pas als het product is ontdooid. Vooral vlees en vis kunnen flink ruiken. Is dat een andere geur dan normaal, neem dan geen risico. Van bedorven vlees en vis kun je goed ziek worden.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Is het oog hol in het midden, het hoornvlies dof en de pupil grijs, dan is de vis bedorven. De kieuwen zijn gelijkmatig, glanzend en meestal helderrood gekleurd. Hoe ouder de vis, hoe geelachtiger en kleveriger de kieuwen worden. Het visvlees is vast en elastisch en vertoont geen verkleuringen langs de graat.
In de diepvries: Zowel rauwe zalm als bereide zalm is maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Bewaar alle zalm gekoeld tussen 0˚C – 4˚C.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Nu u weet hoe verse vis eruit moet zien en moet ruiken, bent u beter toegerust om bedorven vis te ruiken. " Als het sterk naar vis en bedorven ruikt (en u niet zin geeft om het te eten!), vertrouw dan op uw neus. De textuur kan ook slijmerig, minder stevig en papperig worden, en het kan grijs worden. Glans is prima.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Klachten. Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden. De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
Maar hoe moet je vers brood invriezen? Je kunt het brood gewoon in de papieren zak laten zitten die je van de bakker hebt gekregen. Als je het brood echter meerdere weken of maanden wilt invriezen, kun je het het beste in plasticfolie, diepvriespapier of aluminiumfolie doen .
Snij het brood in de gewenste porties voor je het in de diepvriezer stopt. Anders kan de korst loskomen van het kruim bij het snijden van het ontdooide brood. Brood waarin veel vet verwerkt is, zoals briochebrood, is hiervoor minder gevoelig. Dat brood kun je zonder zorgen ongesneden invriezen.