Is brood gezond voor mijn baby? Brood bevat een heleboel vezels, granen, eiwitten, ijzer, vitamine B en koolhydraten. Dit heeft je kindje nodig voor een gezonde spijsvertering en om zich verder te ontwikkelen. Volkorenbrood bevat de meeste vezels en iets meer vitaminen en mineralen dan wit brood.
Tot 1 jaar mag je kindje 400 mg natrium per dag binnen krijgen5. Het is dan ook verstandig om niet meer dan 2 boterhammen (van 35 gram per stuk) per dag te geven, aangezien andere voedingsmiddelen die je aan je kleintje geeft van nature ook natrium kunnen bevatten.
Je kan tussen de 4 tot 6 maanden rustig starten met oefenhapjes. Denk hierbij aan wat geprakte groente, fruit of wat kleine stukjes broodkorst. Vanaf 7 maanden kan je oefenen met het leren kauwen en kan je brood mét korst aanbieden.
Na 6 maanden
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
Welk brood geef je je baby wanneer hij of zij 7-9 maanden is? Voor baby's van 7 tot en met 9 maanden is lichtbruin brood een goede keuze. Brood met korst is ook geschikt, omdat het kauwen op de korst helpt bij de ontwikkeling van de mondspieren. Voeg een beetje boter of margarine toe voor extra vitaminen.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Wanneer kun je baby's brood laten eten? Baby's kunnen brood eten rond de leeftijd van 6 maanden, of zodra ze vast voedsel gaan eten . Er is geen reden om het te laten, zolang het maar goed wordt geïntroduceerd!
Wanneer je baby 6 maanden oud is kun je je baby brood geven zonder korst. Geef alleen brood als je baby gewend is aan oefenhapjes. Eventueel kun je het brood in moedermelk of flesvoeding dopen om het wat zachter te maken. Lichtbruin brood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen.
Welk brood is het meest geschikt? In brood zitten vezels. De darmen van je baby moeten hieraan wennen. Kies daarom in het begin niet voor volkorenbrood.
Hoe groot maak ik de stukjes brood voor mijn baby. ”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond.
Wat is het verschil tussen verslikken en verstikking? Kleine kinderen kunnen zich in van alles verslikken. Denk aan een snoepje, een stukje speelgoed of zelfs een loshangend touwtje aan de jas. Maar ook iets simpels als een hapje brood of stukje fruit.
Hoeveel brood mag je baby van 7 maanden? Het eten van een boterham begint met kleine stukjes. De ene baby van 7 maanden heeft genoeg aan een broodkorst, terwijl een ander al een hele boterham kan eten. Geef je baby in elk geval lichtbruin brood, zodat zijn darmen rustig kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels.
Probeer kleine hoeveelheden volkorenbrood aan de baby aan te bieden, omdat dit minder 'plakkerig' is dan witbrood, naar mijn ervaring. Probeer het brood eerst licht te roosteren, zodat het niet te hard is, maar ook niet te zacht. Vermijd het serveren met grote hoeveelheden (een dunne spread is prima) pindakaas.
Bied 2-3 porties per dag aan. Granen en granen: 1 portie = 1 sneetje brood ; of ½ kopje gekookte rijst, pasta, noedels, quinoa of polenta; of ½ kopje pap; of ⅔ kopje tarwevlokken; of ¼ kopje muesli; of 1 crumpet of kleine Engelse muffin. Volkoren is het beste. Bied 4 porties per dag aan.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gaan gebruiken. Ouders kunnen dan alle broodsoorten geven, inclusief grof volkoren- en meergranensoorten met pitjes en zaden.
Je kan komkommer raspen of pureren. In combinatie met ander groente en fruit is hij ook erg lekker. En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten.
Staan er toastjes filet americain of plakjes ossenworst op tafel? Het is beter om een baby, peuter en jonge kleuters dit niet te geven. Dit vlees is namelijk rauw. Omdat de weerstand van jonge kinderen nog in opbouw is, en ze er misschien nog niet goed op reageren, kun je dit beter even laten staan.
Zolang yoghurt geen vervanging is voor borstvoeding of opvolgmelk, kan je dit vanaf 12 maanden aan jouw kleintje geven. Naast yoghurt mag je baby ook NESTLÉ Yogolino®.
Er bestaan veel soorten pap die je aan je baby kunt geven, zoals rijstebloempap, pap gemaakt van (volkoren)tarwe en havermoutpap. Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Bied een hele snee brood aan of snijd de snee in tweeën of vieren, geroosterd of ongeroosterd . Als de peuter op deze leeftijd nog niet veel ervaring heeft met brood, blijf het brood dan roosteren, waardoor het voor een nieuwe eter makkelijker wordt om in de mond rond te bewegen.
Meerdere organisaties in de VS bevelen de inname van volkoren granen aan . Vanaf de leeftijd van zes tot twaalf maanden wordt door Healthy Eating Research aanbevolen om de baby een verscheidenheid aan volkoren producten aan te bieden, zoals bruine rijst of volkoren granen [130].
De eerste keer brood eten voor je baby
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
De richtlijnen voor wanneer u uw baby eieren, tarwe, vis en pinda's moet laten eten, zijn gewijzigd. Als u uw baby deze voedingsmiddelen al vroeg aanbiedt, vanaf ongeveer zes maanden oud , kan dit daadwerkelijk helpen om voedselallergie te voorkomen.