Zelfs als je van plan bent om groente en fruit te schillen, zoals komkommers of appels, is het raadzaam om ze eerst te wassen. Hetzelfde geldt voor meloenen - ook al snijd je ze eerst voordat je de schil verwijdert, is een wasbeurt belangrijk. Een borstel kan helpen om eventueel aanwezig zand te verwijderen.
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
Wassen met kraanwater
Ook kunnen er bacteriën op groente en fruit aanwezig zijn. De bekendste voorbeelden zijn de e. coli-bacterie en salmonella. Je groente en fruit afspoelen met kraanwater helpt om bacteriën grotendeels te verwijderen.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
Het korte antwoord is nee, om een aantal redenen .
Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de stengel en de voet van de appel. Er is ook een mogelijkheid dat er vogelpoep op de vrucht is gevallen, en soms is dit niet zichtbaar voor het menselijk oog.
Zoals de Food Safety and Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw uitlegt, helpt het wassen van groenten en fruit om eventueel aanwezig vuil en bacteriën te verwijderen .
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Zelfs met een goede spoeling achteraf, zal er wat zeepresten worden geabsorbeerd door uw appels, en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of gecombineerd met azijn of baking soda . Volgens de USDA en FDA is er geen reden om te veel geld uit te geven aan het wassen van groenten en fruit.
Om appels schoon te maken, begin je met het wassen van de appel onder koud stromend water. Wrijf zachtjes over het oppervlak van de appel om eventueel vuil, stof of resten te verwijderen.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Wat er waarschijnlijk gaat gebeuren: "Het goede nieuws is dat ik nog niet heb gehoord dat iemand ziek is geworden van bacteriën op een appel ," zegt Godwin. En het is niet zo dat appels bladgroenten zijn, die de prijs voor beste product winnen voor het veroorzaken van de meeste door voedsel overgedragen ziekten.
De waslaag dient voor het kwaliteitsbehoud van groenten en fruit. Ze beschermt hen tegen wind, regen en schade door groei van schimmels of bacteriën. De waslaag is dun en hard bij jonge appels. Hoe langer ze bewaard worden, hoe meer de schil een stof gaat afgeven die ervoor zorgt dat de waslaag vloeibaarder wordt.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Gebruik gewoon kraanwater in plaats van zeep, wasmiddel of in de winkel gekochte 'product wash'. De FDA en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention raden beide een simpele oplossing aan: was producten met stromend water. De instanties raden het gebruik van azijn, commerciële product wash, zeep of wasmiddelen af .
Een snelle bad in heet water zal ook werken om bacteriën en schimmelsporen te vernietigen . Dompel je bessen ongeveer 30 seconden onder in water tussen 120°F en 140°F. Droog ze en bewaar ze op dezelfde manier als na een wasbeurt met azijn.
29 februari 2024
Was verse producten voor het eten of bereiden onder koud stromend water om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen . Dit vermindert de bacteriën die aanwezig kunnen zijn. Als er een hard oppervlak is, zoals op appels of aardappelen, kan het oppervlak worden geschrobd met een borstel.
Naast pesticiden kunnen appels ook bacteriën en schimmelsporen bevatten. Vooral als ze zijn opgeslagen, vervoerd en misschien door andere mensen in de supermarkt zijn aangeraakt en teruggelegd. Hoewel het zeldzaam is om ziekteverwekkers op appels te vinden, is het grondig wassen van de appel voordat u hem eet een zekere manier om aan de veilige kant te blijven .
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.