De stof die in chocola giftig is voor katten is theobromine. Chocolade vergiftiging komt vooral voor bij honden. Katten eten gelukkig niet zo snel chocola op, dus deze vergiftiging komt bij katten bijna nooit voor. Als uw kat toch chocolade binnen heeft gekregen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Afhankelijk van de hoeveelheid en de gevoeligheid van de kat, zal een kat maag-darmklachten klachten ontwikkelen. Wanneer er een hoge dosering gegeten is, bijvoorbeeld door het eten van pure chocolade, treden ernstige symptomen op. Je kat kan hier erg ziek door worden en zelfs sterven.
Ook de soort chocolade is van belang. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, melkchocolade veel minder en witte chocolade vrijwel niets. Om een idee te geven: pure chocolade bevat gemiddeld zo'n 1,5% theobromine. Dat is dus 15mg per 1 gram chocolade.
Zwarte chocolade is gevaarlijk indien je hond meer dan 2 gram per kg lichaamsgewicht heeft opgegeten (dit is 20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg). Opgelet: heeft je hond een zeer kleine hoeveelheid pure chocolade of cacao opgegeten, dan raden wij toch aan om je dierenarts te contacteren.
In deze cacaoboon zit ondermeer vet en theobromine. Theobromine geeft de bittere smaak aan chocolade. De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade).
De melk variant heeft dezelfde basis als pure chocolade, alleen wordt er melk toegevoegd. Tijdens de bereiding worden alle ingrediënten fijn gewalst en verwarmd. Het vloeibare mengsel wordt dan langdurig omgeroerd, wat concheren genoemd wordt.
Als mens moet je meer dan 80 repen chocolade eten wil je het schadelijke effect hiervan ondervinden. Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes.
Waarom zijn druiven slecht voor honden? Het voornaamste interne letsel bij honden als gevolg van het eten van druiven treedt op in de nieren. Honden die druiven of rozijnen hebben gegeten, lopen zelfs het risico op een totaal nierfalen binnen 48 tot 72 uur na het eten van deze verboden vrucht.
De verschijnselen kunnen optreden vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade, maar soms zijn de verschijnselen pas na 6 uur tot 12 uur waarneembaar. Bij milde vergiftigingsverschijnselen zal een hond gaan braken en diarree krijgen.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging met druiven of rozijnen en dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 24 uur na inname. Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen.
Mogen honden speculaas eten? Dit bruine koekje is relatief veilig voor je hond: hij zal er niet meteen last van ondervinden. Hou wel in het achterhoofd dat speculaas doorgaans veel suiker bevat en dat het dus sowieso geen goed idee is om er veel van aan je hond te geven.
Hagelslag moet een volle en lekkere chocoladesmaak hebben, gemaakt van kwalitatief goede cacaobestanddelen met echte cacaoboter en zo min mogelijk andere vetten.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
De yoghurt bestaat uit door melkzuurbacteriën verdikte melk. Deze lekkernij kun je heel goed als tussenmaaltijd geven aan je kat. Je kat mag ongeveer 2 tot 3 theelepels yoghurt per dag. De yoghurt kan daarnaast een positieve bijdrage leveren aan een gezonde darmflora.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Katten eten gelukkig niet zo snel chocola op, dus deze vergiftiging komt bij katten bijna nooit voor. Als uw kat toch chocolade binnen heeft gekregen, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Cacao poeder: het opeten van 0.5 gram melkchocola per kilogram lichaamsgewicht kan geen kwaad, pas wanneer uw kat meer opgegeten heeft kunnen er problemen optreden. Het is verstandig om in te grijpen als uw kat meer dan 0.8 gram per kilogram heeft binnengekregen.
Maakt u zich geen zorgen als uw hond alleen een klein stukje chocolade of het laatste stuk van een reep heeft gegeten, aangezien dit niet genoeg theobromine bevat om hem ziek te maken. Als u echter een kleine hond heeft die een doos pralines heeft gegeten, dan moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Ja, honden mogen met mate gewone, ongezoete yoghurt eten. Yoghurt voorziet honden van eiwitten, calcium en probiotica voor een gezonde darm. Sommige honden houden niet van de zure smaak of romige textuur van yoghurt. Vermijd yoghurt met toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen of giftig fruit.
De rozijnen kunnen bij katten ook diarree en braken veroorzaken. Net als bij honden kan het eten van rozijnen bij katten ook leiden tot nierfalen. Rozijnen zijn dus ook giftig voor een kat!
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!