Een appel is namelijk hartstikke gezond. Appels bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels en kalium. Kalium kan de bloeddruk verlagen bij mensen met een te hoge bloeddruk en meer inname van kalium verkleint de kans op een beroerte.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Appels zijn goed voor je hart
Dit zijn plantaardige stoffen die antioxidanten bevatten en de bloeddruk kunnen reduceren. In 2010 ontdekten wetenschappers dat een hoge inname van flavonoïden het risico op beroertes met 20 procent verlaagt.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Bananen hebben over het algemeen een rijker profiel aan vitaminen , waaronder meer vitamine C, B6 en foliumzuur. Appels zijn echter rijker aan vitamine K.
BAARN - Het gezegde 'One apple a day, keeps the doctor away' blijkt echt te kloppen. Twee appels is zelfs nog beter. Nieuw Amerikaans onderzoek laat namelijk zien dat het eten van twee appels per dag een positief effect heeft op risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals cholesterol.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Kruiden zoals hibiscus, meidoorn en groene thee worden geprezen door wetenschappelijke studies die wijzen op hun bloeddrukverlagende capaciteiten. Het is echter cruciaal om te begrijpen hoe deze kruiden interageren met het lichaam en welke hoeveelheden veilig en effectief zijn.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Het beste moment om appels te eten is 's ochtends . Omdat de pectine die in appels zit erg goed is voor de darmen. Pectine ondersteunt de darmfunctie effectief en voorkomt constipatie. Je kunt appels eten als je een beetje honger hebt, het kan een voedzame snack zijn en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Een appel is namelijk hartstikke gezond. Appels bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels en kalium. Kalium kan de bloeddruk verlagen bij mensen met een te hoge bloeddruk en meer inname van kalium verkleint de kans op een beroerte.
Wie iedere dag een appel eet, verkleint daardoor het risico op hart- en vaatziekten. Dit is te wijten aan de stof pectine die de ophoping van cholesterol in de binnenkant van de bloedvaten voorkomt.
Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Alle fruitsoorten bevatten namelijk net een andere mix van belangrijke stoffen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits bevatten een grote hoeveelheid flavonoïden en vitamine C, die een rol spelen bij de bescherming van je hart. "Flavonoïden verlagen het risico op beroertes en vitamine C zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen", aldus Khorana.
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
Een duidelijke winnaar komt naar voren als je je immuunsysteem wilt versterken voordat de winter toeslaat. Terwijl appels meer vezels bevatten, een belangrijke voedingsstof die helpt bij een gezonde spijsvertering en het verlagen van cholesterol, leveren sinaasappelen meer vitaminen en mineralen, waaronder de altijd krachtige vitamine C.
Zowel peren als appels zijn uitstekende bronnen van vitaminen en mineralen en hebben vergelijkbare niveaus van fosfor en natrium. Maar peren bevatten meer koper, een mineraal dat het westerse dieet over het algemeen mist. Naast koper bevatten peren ook meer ijzer, calcium, magnesium en zink.