Leg de appelschijfjes in het water en laat ze 10 minuutjes weken. Giet het water weg en bewaar tot 5 dagen in een afgesloten doosje in de koelkast. Geef je de appelschijfjes meteen mee? Spoel ze dan even af onder de kraan.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen. Dit zorgt ervoor dat de bruinverkleuring van de appels veel minder snel zichtbaar zal zijn.
Fruit voor de ochtend
Veel scholen hebben een fruitmoment in de ochtend. Geef je kind fruit mee in een luchtdicht RVS doosje om het vers te houden. Geschikte fruitsoorten zijn stukjes appel, banaan, druiven, peer, aardbeien, blauwe bessen en snoeptomaatjes. Groenten zoals komkommer en paprika zijn ook een goede optie.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Net als zuur, zorgt natriumchloride ervoor dat het proces van oxidatie, zoals de verkleuring heet, een halt toe wordt geroepen. Je kunt het fruit bestrooien met wat zout, of ervoor kiezen om het fruit te laten weken in water met zout. Spoel de boel daarna nog wel even af, want niemand heeft zin om zout te happen.
Elke dag vertrekken tienduizenden kinderen met een rugzakje naar de basisschool. Met daarin heel vaak een pakje drinken en een peperduur voorverpakt koekje. Als tussendoortje, om 10 uur.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Dit is de korte versie: De beste manier om bruin worden te voorkomen is om het gesneden fruit 10 minuten in een zoutwateroplossing te laten weken (een halve theelepel koosjer zout per kopje water), het vervolgens af te gieten en te bewaren tot het klaar is voor gebruik . De milde zoute smaak kan voor het serveren worden afgespoeld met kraanwater.
Als je de plakjes appel in een plastic bakje of zakje bewaart, zodat het resterende vocht niet kan verdampen, drogen de plakjes snel uit en worden ze bruin.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
De beste tussendoortjes voor je kind zijn: (gedroogd) fruit, groenten en noten, eventueel een volkoren biscuitje. Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden.
Op de basisschool zijn er vaste momenten waarop de kindjes drinken. Wat je voor de ochtend kunt meegeven is bijvoorbeeld water, diksap, ongezoet fruitsap, slappe thee of melk. Op veel basisscholen kun je gebruik maken van schoolmelk. Dan krijgt je kind lekker koude melk.
Een gezonde schoollunch
Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar). De aanbevolen broodsoort is volkorenbrood, omdat dit brood belangrijke voedingsstoffen als vezels bevatten.
Voor de kleinere kinderen zijn stukjes appel handiger en ook niet ieder kind kan een hele appel op. Dan kan je de appels liefst met schil gesneden meegeven. Om te voorkomen dat de stukjes bruin worden, kan je de stukjes bijvoorbeeld husselen met kaneelpoeder.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.
Een (hervulbaar) flesje water is gezond en het makkelijkste en gezondste om mee te geven. Zeker als je kind op school deze bij kan vullen bij een kraan of tappunt. Was het flesje wel elke dag af. Tip: Geef een leuk flesje, mooie drinkbeker of bidon mee.
Citroensap kan soelaas bieden, maar ook als je geen citroenen in huis hebt, kun je de originele kleur en smaak van de appelpartjes perfect behouden. De gouden tip? Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
Klop 2 eetlepels honing in 1 kopje water en laat je appelschijfjes 1-3 minuten in het mengsel weken. Giet ze af en spoel ze snel af met vers water (of sla het afspoelen over als je de honingsmaak niet erg vindt). Bak die schijfjes tot een appelpannenkoek en niemand zal zich zorgen maken over de kleur.