Is honing gezonder dan geraffineerde suiker? Op deze vraag bestaat maar één, simpel antwoord: ja. Honing is beter dan geraffineerde suiker. 100 gram geraffineerde suiker bevat namelijk 400 kcal en 100 gram koolhydraten, ofwel geraffineerde suiker bevat meer kilocalorieën en koolhydraten dan honing.
Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig om de inname van honing te beperken tot één tot twee eetlepels per dag. Dit zorgt ervoor dat je kunt profiteren van de voordelen van honing zonder onnodige extra calorieën en suikers binnen te krijgen.
Als u honing boven de 40 tot 45 graden verwarmt, worden de enzymen vernietigd. Laat uw thee daarom eerst afkoelen tot drinktemperatuur voor u honing toevoegt. Honing in de thee is dus niet gezonder dan suiker. Overigens is het nog gezonder als u thee drinkt zonder suiker.
Kun je honing dan nog in plaats van suiker gebruiken? Als je honing gebruikt met bakken of koken, blijven de natuurlijke suikers behouden. Natuurlijke honing is dus echt een goede suikervervanger!
Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
Echte honing bestaat voor een groot deel uit natuurlijke druivensuikers. In tegenstelling tot kunstmatige suikers zijn dit geen lege calorieën, maar bevatten deze ook waardevolle bouwstenen voor ons lichaam. Honing bevat bijvoorbeeld veel nutriënten, in de vorm van enzymen en mineralen.
Samenvatting: Honing is een gezonde suikervervanger; het bevat vitamines en mineralen die niet in tafelsuiker te vinden zijn. Desondanks is honing rijk aan suiker, waardoor je er beter niet te veel van kunt eten tijdens het afvallen.
Gewone honing die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten. Deze imitaties van honing bestaan vaak grotendeels uit suikersiroop en kan je dus geen echte honing noemen! Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld.
Het dient niet alleen als een heerlijk dessert of tussendoortje, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft en kaneel anti-inflammatoire en antioxidante werking bevat.
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.
Voordelen van honing
Honing heeft een lagere GI-waarde dan suiker, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet zo snel verhoogt . Het is ook zoeter dan suiker, dus je hebt er misschien minder van nodig, maar het bevat wel iets meer calorieën per theelepel, dus ik houd de portiegroottes altijd goed in de gaten.
De gevoeligheid van honing
Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken. Dit betekent dat de meeste gezondheidsvoordelen van honing verloren gaan als je het toevoegt aan te hete thee.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans. Bijen voegen eigen spijsverteringsenzymen toe aan de honing. Hierdoor wordt honing goed verteerd zonder de stofwisselingsorganen te belasten.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Honing is rijk aan antioxidanten
In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Recent onderzoek toont aan dat honing helpt om de probiotica in yoghurt te behouden, wat mogelijk kan helpen om de gezondheid van de darmen te verbeteren . Van de vier onderzochte soorten honing had klaver de hoogste overlevingskans van probiotica.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
De Zoete Zon Bijenhoning van ALDI is afgelopen zaterdag bij de honingtest van televisieprogramma Kassa als beste uit de test gekomen. De experts gaven aan dat de donkere honing een graanachtige smaak heeft.
Trucje toepassen: doe wat honing in een glas water. Lost het meteen op, dan is het suiker en geen honing. Pure honing lost veel langzamer op, vaak moet je ook roeren. Bubbeltjes: kijk in het potje of je minuscule luchtbelletjes ziet.
Koudegeslingerde honing is een term die wordt gebruikt om de puurheid van de honing uit te drukken. Kortom: 100% zuivere honing zoals deze bedoeld is. Pure honing heeft een andere verhouding tussen suiker en fructose dan honing uit de supermarkt.
Ja, oude honing helpt buikvet en obesitas te verminderen . Oude honing is van nature typisch warm. Honing innemen met lauw water en wat limoen op een lege maag of 30 minuten voor de maaltijd verhoogt de stofwisseling en helpt bij vetverbranding. Het kan een of twee keer per dag worden ingenomen.
Bedenk echter dat honing een soort suiker is, dus het consumeren ervan zal uw bloedsuikerspiegel doen stijgen. Het eten van grote hoeveelheden honing, vooral consistent gedurende een lange periode, kan bijdragen aan gewichtstoename en uw risico op ziekten zoals diabetes type 2 of hartziekten vergroten ( 15 ).
Het antwoord op de vraag of honing tot gewichtstoename leidt, is niet eenduidig. Het hangt af van de hoeveelheid en frequentie van consumptie. Honing bevat koolhydraten en natuurlijke suikers, die calorieën leveren, maar als het in moderatie wordt geconsumeerd, kan het een gezond onderdeel van je dieet zijn.