Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Recent onderzoek van William Paterson University in New Jersey heeft de 41 gezondste voedingsmiddelen onder de loep genomen en wat blijkt? Waterkers staat bovenaan de ranglijst. Ja, je leest het goed – waterkers. Geen enkele andere groente kan zich meten met deze groene krachtpatser.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Paprika's behoren net als aardappel en aubergine tot de nachtschadeplanten. Ze bevatten weinig calorieën en koolhydraten, maar een grote hoeveelheid vitamine C en andere antioxidanten. Dat maakt paprika's tot een groente die niet mag ontbreken in een gezond eetpatroon.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Als u te veel tomaten eet, kan dit leiden tot een ophoping van grote hoeveelheden lycopeen in het bloed . Hoewel lycopeen niet schadelijk is, zal het leiden tot een oranje verkleuring van de huid. Deze aandoening kan binnen korte tijd vanzelf verdwijnen. Sommige mensen kunnen een intolerantie of allergie voor tomaten hebben.
Zoete puntpaprika's zijn zoals gewone paprika's rijk aan voedingsvezels en een bron van foliumzuur. Ze zijn vooral ook bijzonder rijk aan vitamine C. Puntpaprika's smaken zoeter en bevatten dus iets meer suiker dan andere paprika's. Het zijn natuurlijke suikers en het verschil is klein.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Ben je gevoelig voor nachtschade, dan kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid na het eten van aardappels, pepers of paprika. Geldt dit voor jou, dan kun je deze groenten het beste uit je eetpatroon laten.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein.
"Rode paprika heeft bijna 50 procent meer calorieën dan tomaat vanwege de natuurlijke zoetheid. Hoewel het meer suiker bevat, bevat het ook 50 procent meer vezels, meer dan acht keer zoveel vitamine C en bètacaroteen en meer dan 15 keer zoveel vitamine E. Winnaar: gelijkspel!
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika.
Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.
De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
Naast vitamine C zit er ook veel vitamine B11 in paprika. De sterke aanwezigheid van vitamines in paprika zorgen voor een hoge voedingswaarde. Wanneer je een gezond tussendoortje met een hoge voedingswaarde wilt, zijn de snoeppaprika's van Tommies dus een uitstekende keuze.
Cherrytomaatjes zijn heerlijk zoet en zorgen voor een extra smaakexplosie als tussendoortje, in salades of in een verrassende variatie aan hartige en zoete gerechten.
Lycopeen is een antioxidant: het bestrijdt moleculen die vrije radicalen worden genoemd en die uw cellen kunnen beschadigen en uw immuunsysteem kunnen aantasten. Daarom kunnen voedingsmiddelen met veel lycopeen, zoals tomaten, de kans op long-, maag- of prostaatkanker verkleinen .
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.