De onderste plank is het koudste deel van de koelkast. Zorg dat je ze ook goed verpakt of afdekt. Let erop dat de onderste plank uit een stuk bestaat (geen raster). Zo bescherm je de producten in het vak eronder, mocht de verpakking gaan lekken.
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4. Onthoud dat de buitentemperatuur een rol speelt.
Bewaar zuivel, medicijnen en medicatie in de koelkastdeur
De vakjes bovenin de koelkastdeur zijn voor het bewaren van boter en medicatie. Vaak zie je hier ook eiervakjes, maar de beste plek voor eieren is middenin de koelkast. De koelkastdeur is de minst koele plek van de koelkast.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast.
Bij een goede werking moet de temperatuur van de koelkast 4,4 °C of lager zijn; de vriezer, 0° F (-17,8 °C) of lager. Als u, nadat de stroom weer is ingeschakeld, niet zeker weet of een bepaald voedsel koud genoeg is, kunt u de temperatuur meten met een voedselthermometer .
De ideale koelkasttemperatuur is 4 °C
Etenswaren die je op 4 graden C in de koelkast bewaart blijven tot wel twee keer langer houdbaar.
In plaats daarvan moet u de temperatuur in de koelkast weten. Om voedsel koud en vers te houden, maar niet bevroren, moet de temperatuur ergens tussen 3-5°C (37-40°F) zijn . Sommige koelkasten hebben een temperatuurmeting, maar de meeste hebben een genummerde wijzerplaat. Dit gaat meestal van 1 tot 5, waarbij 5 het koudst is.
De deuren zijn het warmste gedeelte van de koelkast en moeten worden gereserveerd voor voedsel dat het beste bestand is tegen bederf. Bewaar hier kruiden, die over het algemeen rijk zijn aan conserveermiddelen zoals zout en azijn, gepasteuriseerde sappen en ander voedsel dat bestand is tegen temperatuurschommelingen.
Normaal gesproken zijn de achterkant en onderkant van de koelkast het koudste gedeelte. Dit komt doordat koude lucht naar beneden zakt en de achterkant van de koelkast het verst van de deur verwijderd is. Anders is het bij koelkasten met ijsbereidingscompartimenten aan de bovenkant, waardoor de bovenkant kouder wordt.
Ongeacht de specifieke kenmerken van uw koelkast, kunt u de koelkastdeuren het beste gebruiken voor voedsel dat koud het lekkerst is. Niet-bederfelijke artikelen zoals drankjes, sommige kruiden, water en andere artikelen die niet gemakkelijk bederven, moeten hier worden geplaatst.
Het is normaal dat de boven- en zijkanten van het apparaat tijdens normaal gebruik warm of heet aanvoelen . Zorg ervoor dat er een centimeter luchtruimte rondom de behuizing is, zodat er een goede luchtstroom mogelijk is. Dit is normaal. Een deel van het koelproces is het verwijderen van warmte uit de koelkast.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
De juiste stand voor de draaiknop van de koelkast
Let dan op: de draaiknop in je koelkast geeft níet de temperatuur weer van je koelkast. Over het algemeen geldt 'hoger getal = hogere stand = kouder' en 'lager getal = lagere stand = warmer'.”
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.
Temperatuur koelkast controleren en instellen
Leg de thermometer in het midden op de onderste plank van je koelkast. Laat de thermometer een halve dag of nacht liggen. Kijk op de thermometer en controleer de temperatuur.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer. Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 40% van de mensen de koelkast te warm had staan.
Is 45 graden een veilige temperatuur voor een koelkast? Als u uw koelkast op 45°F bewaart, blijft uw voedsel mogelijk niet vers . Volgens de USDA groeien bacteriën het snelst bij temperaturen tussen 40°F en 140°F, en kunnen verse voedingsmiddelen bederven als ze langer dan twee uur worden blootgesteld aan temperaturen boven 40°F.
Hierdoor hebben koelkasten moeite om al het opgeslagen voedsel koud te houden. Wie is er niet naar de koelkast gegaan voor een koud drankje en heeft ontdekt dat het niet zo koud is als het zou moeten zijn? Om dit te voorkomen, moeten we de thermostaat aanpassen door hem een paar graden lager te zetten, zodat deze tussen de 5ºC en 0ºC ligt .
Sinds maart 2021 is het energielabel veranderd. De klassen A+ t/m A+++ zijn verdwenen en koelkasten zijn opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Energieklasse A is hierbij het zuinigst en G het minst zuinig. De energieklasse op het vernieuwde label is een stuk lager dan op het oude.
De rug . De grootste warmtebron in een koelkast is de warme lucht die naar binnen stroomt telkens wanneer u de deur opent. Koude lucht zakt naar beneden en verzamelt zich dus onderaan. In een koelkast met vriesvak zullen de onderste planken het koudst zijn.
Als er open frisdrank in de koelkast staat waar de temperatuur koeler is, zal de kooldioxide een grotere oplosbaarheid in de frisdrank hebben dan in een warme kamer. De frisdrank verliest langzamer koolstofdioxide bij een lagere temperatuur in de koelkast en het duurt langer voordat hij leeg is.
De deuren zijn het warmste gedeelte van de koelkast en moeten worden gereserveerd voor voedsel dat het beste bestand is tegen bederf. Bewaar hier kruiden, de meeste sappen (niet vers) en ander voedsel dat bestand is tegen temperatuurschommelingen .