Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Consumeer niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag, dat is ongeveer vier tot vijf kopjes filterkoffie. Aangezien cappuccino minder cafeïne bevat, kunt u deze warme drank vaker drinken. Het omgekeerde geldt voor espresso: drink niet meer dan drie tot vier kleine kopjes per dag van dit opkikkertje.
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Volgens de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad kunnen volwassenen tot 400 mg cafeïne per dag opnemen zonder gezondheidsproblemen (3). Dat komt neer op 5 koppen koffie van gemiddelde sterkte. Zwangere vrouwen of vrouwen die wensen zwanger te worden, kunnen tot 300 mg per dag gaan, ongeveer 3 à 4 koppen.
Hoeveel cafeïne zit er in een Cappuccino? Aangezien een Cappuccino meestal wordt gemaakt met een enkele shot espresso, bevat deze ongeveer 35 milligram cafeïne. Net als bij andere koffiedrankjes die gebaseerd zijn op espresso, is dit het gemiddelde, en het kan variëren op basis van de gebruikte bonen en zetmethode.
Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn dan 46 jaar, is de nierfunctie (glomerulaire filtratiesnelheid) lichtelijk verhoogd.
Antioxidanten in koffie en thee
Later op de ochtend is dus beter dan een kopje zodra je opstaat. Ook is de hoeveelheid van belang: zo heb je bij twee tot vier kopjes koffie per dag 10 procent minder kans op hartziekten en een beroerte. Bij vijf kopjes kan je het risico op diabetes met 30 procent verlagen.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
De kern van de zaak. Het lijkt erop dat het veilig is om elke dag koffie te drinken voor over het algemeen gezonde mensen , en deze gewoonte kan ook daadwerkelijk wat gezondheidsvoordelen bieden. Hoewel er wat mogelijke bijwerkingen zijn van het drinken van koffie, en sommige mensen het beter kunnen vermijden, lijkt het over het algemeen prima om elke dag koffie te drinken.
Wanneer u probeert af te vallen, zijn de soorten cafékoffie die u tot een minimum moet beperken: Cappuccino, Mocha, Café latte, Koffie met toegevoegde siropen en Affogato. Deze koffiesoorten hebben over het algemeen een hoog suikergehalte en vetgehalte als u ze bestelt met volle melk .
Uit onderzoek blijkt dat een kopje cappuccino tot 180 ml per dag de oxidatie van slechte cholesterol aanzienlijk kan voorkomen en hartproblemen kan voorkomen . Het verlaagt ook de kans op een beroerte met 20 procent en neem het zonder suiker, om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het helpt ook bij de spijsvertering.
Voor gezonde volwassenen wordt ongeveer 400 mg cafeïne per dag als een redelijk veilige hoeveelheid beschouwd. Dit betekent dat gemiddeld, mits u geen last heeft van reeds bestaande gezondheidsproblemen, 4 tot 5 kopjes koffie geen bedreiging voor u zouden moeten vormen.
De ongeschreven 'koffie-regel'
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken.
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Hierdoor ontwikkel je dus een behoefte aan cafeïne in de ochtend. Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden.
“Koffie, en zeker sterke koffie, is niet licht verteerbaar en vraagt wel wat van je maag en spijsverteringsstelsel. Daarbij komt dat cafeïne spiervezels doet samentrekken, waardoor je maagkrampen, buikpijn en zelfs zure oprispingen kunt krijgen. Op een lege maag is dat effect groter”, zegt Sels.
Nee, koffie is niet slecht voor buikvet. Koffie bevat haast geen calorieën, waardoor je van koffie alleen niet kunt aankomen en dus ook geen buikvet krijgt. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat koffie helpt de vetverbranding te stimuleren, maar hier is helaas nog te weinig bewijs voor.
Water bij koffie
Maar in eerste instantie heeft dit glas water een heel ander doel. Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.
Het zou veilig voor u moeten zijn om koffie te drinken als u een leveraandoening heeft . Er is enig bewijs dat het de voortgang van leverziekte bij sommige mensen kan vertragen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen minder kans hadden om te sterven aan leverziekte of om cirrose te ontwikkelen als ze koffie dronken.
Dat veel koffie drinken (meer dan vijf koppen per dag) tot hartproblemen kan leiden, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens. Maar nieuw is, dat ook een paar koppen per dag al schadelijk kunnen zijn voor het functioneren van het hart.
Vergeleken met een espresso heeft een cappuccino doorgaans een zoetere, romigere smaak door de toegevoegde melk. Omdat er echter espresso in zit, heeft een cappuccino meer cafeïne en een rijkere smaak dan gewone koffie . Een cappuccino bestaat vaak uit een derde espresso, een derde gestoomde melk en een derde melkschuim.
Ondanks dat de cappuccino sterker smaakt, bevatten beide koffiedranken evenveel espresso, wat betekent dat het cafeïnegehalte hetzelfde is . Dat betekent dat de sterkte van de koffie puur wordt gemeten op basis van hoeveel espresso je kunt proeven.