Het dient niet alleen als een heerlijk dessert of tussendoortje, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft en kaneel anti-inflammatoire en antioxidante werking bevat.
In je thee, op een boterham of pannenkoek, als dressing over salade of door de yoghurt – honing is niet alleen een heerlijke suikervervanger, maar dit 'vloeibare goud' bevat daarnaast ook antioxidanten en heeft een verzachtende werking op de keel.
Een eetlepel honing bevat ongeveer 64 calorieën en 17 gram suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig om de inname van honing te beperken tot één tot twee eetlepels per dag. Dit zorgt ervoor dat je kunt profiteren van de voordelen van honing zonder onnodige extra calorieën en suikers binnen te krijgen.
Recent onderzoek toont aan dat honing helpt om de probiotica in yoghurt te behouden, wat mogelijk kan helpen om de gezondheid van de darmen te verbeteren . Van de vier onderzochte soorten honing had klaver de hoogste overlevingskans van probiotica.
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Honing kan sporen bevatten van de clostridium botulinum-bacterie. Omdat de darmflora van een baby nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zou dit gevaarlijk kunnen zijn. Stuifmeelpollen worden vaak ingezet als middel bij hooikoorts, omdat het histamine kan verlagen. Bij sommige mensen heeft het echter een averechts effect.
De spijsvertering verbeteren, een van de eigenschappen van honing. Voor mensen die last hebben van een slechte spijsvertering kunnen de antiseptische eigenschappen van honing het maagzuur verminderen en de vertering verbeteren. Honing neutraliseert ook gasvorming.
Nou ja, dat kun je eten . Beide samen is onschadelijk. Het goede is dat, naast dat het een smakelijke combinatie is, er ook wat gezondheidsvoordelen zijn als je wrongel met honing eet.
Giet de helft van de honing over de yoghurt in elk glas. Strooi de helft van de walnoten over de honing. Voeg nog een laag yoghurt, honing en walnoten toe aan elk glas . Geniet er meteen van of bewaar in de koelkast tot je klaar bent om te eten.
Voeg de honing met walnoten toe aan de (Griekse!) yoghurt en je hebt een voortreffelijk ontbijt met gezonde voedingsstoffen. De honing geeft direct energie af, waardoor je een goede start maakt. Een mooie bijkomstigheid is dat walnoten kunnen helpen bij het afvallen, ondanks dat ze een hoog caloriegehalte hebben.
Gewone honing die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten. Deze imitaties van honing bestaan vaak grotendeels uit suikersiroop en kan je dus geen echte honing noemen! Het eerste waar je op moet letten als je honing koopt is of er op het etiket staat vermeld.
Het gebruik van honing met Ceylon kaneel kan helpen de cholesterolwaarden te verlagen. Lagere cholesterolwaarden verkleinen de kans op hart-en vaatziekten. Onderzoek toont aan dat dit ook werkt bij ouderen met slechte aderen.
Honing in lauw water elke ochtend verbetert de spijsvertering en helpt bij het beheersen van het gewicht. Het is een goed alternatief voor suiker en kan door diabetici worden ingenomen vanwege de lage glycemische index. Honing kan op brandwonden en wonden worden aangebracht om infecties te voorkomen en genezing te bevorderen.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Als u 's ochtends geniet van een kom gewone yoghurt, is het toevoegen van een lepel honing een heerlijke manier om uw favoriete ontbijt te zoeten. Het ondersteunt ook de probiotische culturen in het populaire gefermenteerde zuivelproduct , volgens twee nieuwe onderzoeken van de University of Illinois Urbana-Champaign.
De smaak van honing en yoghurt combineert fantastisch. Als je wel eens in Griekenland geweest bent dan heb je vast wel eens yoghurt met honing (en eventueel walnoten) gegeten, erg lekker.
Deze zijn gezond, vullend en vol met eiwitten om je de hele dag vol te laten voelen . Je zult ook dol zijn op hoe lekker ze smaken.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Bewijs suggereert dat honing kan helpen bij het verlichten van aandoeningen van het maag-darmkanaal, zoals diarree geassocieerd met gastro-enteritis . Honing kan ook effectief zijn als onderdeel van orale rehydratietherapie.
De beste bron van calcium is te vinden in lactose producten zoals kaas, yoghurt en melk. Calcium helpt het lichaam bij de aanmaakt van melatonine en tryptofaan. Zoals al eerder besproken dragen deze stoffen bij aan een goede nachtrust. Wanneer u lactose-rijke producten combineert met sport is het effect nog groter.
Na de energiedip heb je vaak snel weer honger [10]. De suiker in honing kan daarnaast bijdragen aan het krijgen van leverproblemen, hartaandoeningen, hogere kans op depressie, dementie en zelfs bepaalde soorten kanker [11]. Naast suiker bevat honing veel calorieën.
Het antwoord op de vraag of honing tot gewichtstoename leidt, is niet eenduidig. Het hangt af van de hoeveelheid en frequentie van consumptie. Honing bevat koolhydraten en natuurlijke suikers, die calorieën leveren, maar als het in moderatie wordt geconsumeerd, kan het een gezond onderdeel van je dieet zijn.
Honing voor iedereen
Acaciahoning: kalmeert, herstelt, regelt de darmwerking (verlicht constipatie).