Zet een hard of zachtgekookt ei met de puntige kant naar boven in een eierdop. Zet het metalen kapje op het ei. Trek de kogel naar boven en laat die langs de stang op het kapje vallen. Even kijken en eventueel herhalen.
Een andere optie is om de bovenkant van het ei af te snijden en een kleine lepel te gebruiken om de lopende dooier en het eiwit eruit te scheppen. Als je het liever niet gewoon eet zoals het is, zijn zachtgekookte eieren ook een heerlijke toevoeging aan salades, ramen of op brood met wat zout en peper.
Houd het eierdopje stevig vast met je linkerhand en gebruik een lepel of mes om het open te maken*. Tik met je theelepel op de bovenkant van je ei om het te breken en tik dan met de punt van je lepel om het wijd genoeg te openen om de lepel erin te krijgen. Of gebruik het mes om de bovenkant eraf te snijden à la Louis XV, met een snelle haal.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten. Snijd een boterham in reepjes en bak ze in wat hete boter krokant langs beide zijden.
Allemaal onzin, volgens het Voedingscentrum en de website Nieuwscheckers van Universiteit Leiden. Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging.
Is het gezond om elke dag gekookte eieren te eten? Gezonde mensen die geen hartziekte of hoog cholesterol hebben, kunnen één heel ei per dag eten . Als u echter wel hartziekte hebt of u is verteld dat uw cholesterolgehalte hoog is, moet u uw ei-inname beperken tot maximaal drie of vier per week.
Over het algemeen veroorzaken kortere en lagere kookmethoden minder cholesteroloxidatie en helpen ze de meeste voedingsstoffen van het ei te behouden. Om deze reden zijn gepocheerde en gekookte (harde of zachte) eieren misschien wel het gezondst om te eten . Deze kookmethoden voegen ook geen onnodige calorieën toe.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Om je een idee te geven: een gekookt ei bevat ongeveer 90 kcal, een spiegelei dat wordt bereid met 1 theelepel boter of margarine levert ongeveer 127 kcal.
Eieren opzetten met koud water
Houd de onderstaande kooktijden aan als je ervoor kiest om de eieren op te zetten met koud water: Zacht ei: 3 minuten koken. Halfzacht ei: 4-5 minuten koken. Hardgekookt ei: 7 minuten koken.
Eierdopjes zijn de kleine schaaltjes waarin zachtgekookte eieren worden geserveerd. Ze houden het ei rechtop om zijn vorm te behouden . Wanneer je de bovenkant van het ei afsnijdt terwijl het in een eierdopje zit, krijg je de perfecte dooierkom voor toast.
De dubbele eierdop werd erg populair in de jaren 1930. Het kleinere uiteinde werd gebruikt om een gekookt ei op de gebruikelijke manier te serveren. Het grotere uiteinde werd gebruikt om het ei in stukjes te serveren, gemengd met zout en peper en gegeten met een lepel of vork .
Ja, zachtgekookte eieren kunnen van tevoren worden gemaakt . Zorg er alleen voor dat u ze in de koelkast bewaart en binnen 2 dagen consumeert. Wanneer het tijd is om ze te serveren, warm ze dan zachtjes op in een bad met heet water, zodat ze klaar zijn om op de perfecte temperatuur te worden geserveerd.
Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn. Het is dan beter verteerbaar dan rauw eiwit, én je vermindert het risico op salmonella.
- Pak je vork en mes. Met de vork in je linkerhand, plaats je de vork in het ei, met de tanden naar beneden, om het ei te stabiliseren terwijl je het mes in je rechterhand gebruikt om twee of drie plakjes ei te snijden. - Plaats het mes terug op de bovenrand van je bord. Wissel de vork naar je rechterhand.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Een spiegelei of een zacht gekookt ei is ideaal voor de gezondheid. Hard gekookte eieren verteren moeilijker en verhogen het risico op darmverstopping. En hoe zit het met de cholesterol die in het eigeel aanwezig is? Geen probleem, eigeel werkt cholesterolverlagend.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes de eieren in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten. Snijd een boterham in reepjes en dop ze in het eitje.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
Ja, het is veilig om de volgende ochtend gekookte eieren te eten, als ze goed gekookt zijn . Maar alleen als u ze in de koelkast legt. In hotels worden koude eieren in plakjes gesneden en geserveerd als koud bord, samen met veel andere items zoals sla, salami, fruit etc.