Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Dan drinkt je baby ongeveer 4 tot 5 voedingen per dag van 160 tot 200 ml per voeding. Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby. Geef liever vaker een fles met een kleine hoeveelheid dan minder vaak een fles met grote hoeveelheid.
Blijf oefenen met drinken uit een gewone (oefen)beker en bouw de zuigfles af rond de eerste verjaardag. Eet samen aan tafel op vaste momenten. Geef het drinken na het eten. Maak van de maaltijden een gezellig samenzijn en geef je kind een goed voorbeeld.
Toelichting melk: vanaf 1 jaar heeft je kindje geen opvolgmelk meer nodig. Je kleine dreumes is er dan aan toe om halfvolle of magere melk te drinken. Geef dit het liefst in een gewone beker in plaats van een zuigfles of tuitbeker. Dit is beter voor de mondmotoriek.
Vanaf 8 maanden kun je een borstvoeding of flesvoeding vervangen door een volledige maaltijd. Ook prak je de hapjes steeds minder fijn.
Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier à vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding van 22:30 uur.
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Dan kan jij je baby op verzoek voeden. Dat betekent dat je borstvoeding geeft op het moment dat je baby hongersignalen laat zien. Met 11 maanden komt dat meestal neer op 2 a 3 voedingen per dag, maar als je kleintje behoefte heeft aan meer kan je dat gerust geven!
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Een dreumes eet twee tot drie boterhammen per dag. Kies het liefst voor volkorenbrood of bruinbrood. Hierin zitten veel vezels en die zijn nodig voor een gezonde darmwerking en het voorkomen van verstopping (obstipatie). Als je margarine op het brood smeert, krijgt je kind meteen genoeg gezonde vetten binnen.
Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Bouw het drinken uit de fles geleidelijk af door bijvoorbeeld 's morgens en 's avonds de fles te geven en tussendoor de beker. Als je melk of sap uit de fles laat drinken, zorg dan dat je kind de fles achter elkaar leeg drinkt. Leg na het drinken de fles weg.
Speciale dreumesmelk of peutermelk is niet nodig. De extra vitamines en mineralen daarin heeft je kindje niet nodig, als zij of hij gewoon gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Soms bevat deze speciale melk zelfs meer calorieën dan gewone halfvolle melk.
Vanaf 1 jaar kan je kindje alles mee-eten. Natuurlijk moet je het eten soms wat fijner snijden of wat beter prakken. Ook als je kind een peuter is, kun je beter niet te veel zout gebruiken. (Voor jezelf is minder zout ook goed.)
Bied bij elke maaltijd water of thee aan en bij één of twee maaltijden melk of yoghurt. Als er genoeg gegeten wordt overdag, kunnen de flessen worden afgebouwd. Let op: doe dit niet direct. In eerste instantie kun je nog wel een fles geven 's avonds, maar je kind mag er niet meer mee in slaap vallen.
Ontwikkeling baby 11 maanden
Als je baby er nog niet middenin zat, is de kans groot dat je 'm nu begint te merken: sprong zeven. Wat is de 11 maanden sprong in de ontwikkeling? Bij deze mentale groeispurt leert je baby opeenvolgingen van gebeurtenissen en handelingen herkennen en snapt hij het verband ertussen.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend 100 à 200 ml melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes. Wat je het beste kunt doen is de fles elke avond de fles een paar minuten eerder geven dan die avond ervoor. Zo kom je steeds dichter bij de tijd van de dag ervoor en ga je dus ook minder geven.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Geef je flesvoeding (lees: kunstvoeding)?
Dan kan je 2 à3 flesvoedingen per dag aanbieden van 200 ml per voeding. Dit is slechts een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk altijd contact op met het consultatiebureau.
Dit betekent echter niet dat een baby niet langer dan 3 uur kan slapen zonder voeding. In feite kunnen pasgeboren baby's gedurende maximaal 4 tot 5 uur slapen zonder voeding als ze goed groeien en gezond zijn. Dit betekent echter niet dat ouders moeten proberen hun baby zo lang mogelijk te laten slapen zonder voeding.