Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Bananen in de koelkast bewaren
Maar wees voorzichtig – totdat ze geel worden, zal in de koelkast leggen voorkomen dat ze goed rijpen. Zelfs als ze bruin beginnen te worden, is het mogelijk om bananen tot acht weken in bakjes in de koelkast te bewaren om ze daarna te bakken.
Manieren om bananen sneller te laten rijpen
Leg de bananen in een papieren zak: Doe de bananen in een papieren zak en vouw de bovenkant dicht. Het gas ethyleen, dat van nature door de bananen wordt afgegeven, zal in de zak blijven en het rijpingsproces versnellen.
Wikkel de steel van de bananen (de bovenkant van de tros) dan in met vershoudfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat het door de banaan zelf-geproduceerde stofje ethyleen zich minder goed kan verspreiden, waardoor het rijpingsproces langzamer gaat.
De banaan is nog steeds bruin, maar als hij een föhn tevoorschijn haalt en daarmee warme lucht op de banaan blaast, verkleurt het fruitstuk terug naar zijn oorspronkelijke gele kleur. De truc wordt de 'zombie-hack' genoemd.
Doe ze in een papieren zak met rijp fruit
Doe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
Zolang ze in de koelkast liggen, is er meestal nog weinig schade te zien. Maar na het opwarmen kan de schil dof en grijsachtig verkleuren." Buiten de koelkast zijn bananen drie tot zeven dagen goed te houden, aldus Lutgerink. "Je houdt ze langer goed door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bananen kunnen dus bruin worden door druk van buitenaf. De wetenschappelijke verklaring hiervoor is, simpel uitgelegd: een banaan bevat bepaalde enzymen, die elk in hun eigen compartiment zitten. Wanneer de banaan beschadigd geraakt, gaan de cellen stuk en gaat de inhoud van beide compartimenten zich mengen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Omdat banaan een climacterische vrucht is, blijft hij rijpen na de oogst. Daarom kunnen bananen geoogst worden als ze volgroeid zijn, maar nog steeds groen. Bananen die nog niet volgroeid zijn, hebben een hoekige doorsnede, die tijdens de groei steeds ronder wordt.
Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
“Wanneer je een banaan koopt in de winkel, is die meestal wat groener”, begint Hilde De Geeter, coördinator van het voeding- en informatiecentrum NICE. “Zo'n groene, minder rijpe banaan bevat minder suiker en bestaat uit veel onbeschikbaar of 'verpakt' zetmeel.
Je kunt ervoor kiezen om de groene banaan in enkele dagen te rijpen. Als je daarvoor kiest, kun je de onrijpe banaan het beste in een papieren zak doen met een stuk rijp fruit. Rijpe fruitsoorten stoten namelijk het gas ethyleen uit. Dit gas zorgt ervoor dat de onrijpe banaan sneller zal rijpen, vaak al in 1 nacht.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Geen slecht idee! Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
Ethyleengas komt voornamelijk vrij vanaf de bovenkant van de banaan. Het helpt dus om deze af te plakken met een stukje aluminiumfolie of plakband. Zo komt er minder van dit gas vrij en zullen je bananen minder snel doorrijpen.
Wanneer een banaan beschadigd raakt tijdens het snijden of vervoeren, worden de cellen aangetast. De stof polyfenoloxidase zorgt hier voor de bruine kleur en mengt zich direct met de inhoud van de kapotte cellen. Binnen een uur kan je rijpe banaan veranderen van mooi geel naar donkerbruin met beurse plekken.
Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste buiten de koelkast bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
Door de bovenkant in te wikkelen voorkom je dat de bananen snel overrijp raken. Knoop een stukje plastic of plak een stukje aluminiumfolie om de bovenkant van de banaan. Hierdoor komt er minder gas vrij en blijven de bananen langer houdbaar.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.