Antioxidanten, vetzuren, vitaminen en mineralen herstellen de huid, waardoor jeuk, roodheid en irritatie afnemen. Rijstolie is ook zeer geschikt om te gebruiken bij eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen waarbij de huid uitdroogt, schilfert en jeukt.
Rijstolie is goed bruikbaar in de keuken. Doordat het rookpunt van rijstolie rond de 255°C ligt, is de olie erg geschikt voor het bereiden van eten. In Aziatische landen zoals China, Japan en Thailand wordt rijstolie vaak gebruikt om te frituren en wokken.
Rijstolie heeft een hoger rookpunt dan andere oliën, wat betekent dat rijstolie gezonder is. Hiernaast bevat King Rijstolie een hoog gehalte aan Oryzanol, een antioxidant die o.a. het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd. In Azië wordt er al zeer veel geroerbakt met rijstolie.
Rijstolie heeft een aantal positieve eigenschappen. Als eerste heeft het een hoog rookpunt (255 graden) en daarom wordt het vaak aanbevolen om in te bakken/frituren. Rijstolie zou ook antioxidanten zoals vitamine E bevatten.
Tips voor goudgele aardappeltjes:
Gebruik vloeibaar bak- en braadvet of plantaardige olie geschikt voor hoge temperaturen zoals zonnebloemolie, slaolie, olijfolie (extra vierge kan minder goed tegen hoge temperaturen), koolzaadolie, maïsolie, rijstolie en arachideolie.
Kokosolie is de beste keus! Zelfs als je kokosolie 8 uur lang blijft frituren op 180 graden, neemt de kwaliteit niet af. Kokosolie bevat veel verzadigde vetten, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan. Wel heeft kokosolie een specifieke smaak, dus dit kan wel het eten beinvloeden.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Rijstzemelenolie kan worden gebruikt in rauwe en gekookte bereidingen , maar het hoge rookpunt maakt het een ideale olie voor bereidingen die op hoge temperaturen moeten worden bereid. 1. Roerbakken: Gebruik rijstzemelenolie bij roerbakken of ondiep bakken, technieken die op hoge temperaturen moeten worden bereid.
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
“Wanneer ik vis, vlees of een of andere groente wil bakken, gebruik ik daar altijd rijstolie voor. Tuurlijk, boter kan af en toe ook lekker zijn, maar bij boter loop je altijd het risico dat het verbrandt. Rijstolie heeft een heel hoog rookpunt, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken tijdens het bakken.
Rijstolie voor het gezicht geeft de hydratatie een boost en zorgt voor een satijnzachte huid. De hoge concentratie vitamine E en vetzuren beschermen, hydrateren, revitaliseren en verkwikken de huid.
Rijstolie heeft geen uitgesproken smaak of geur. Het heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is om eten in te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken.
Vermijd plantaardige oliën met een hoog omega-6-gehalte
Het is belangrijk op te weten dat niet alle plantaardige oliën goed zijn voor je gezondheid. Kokosolie en olijfolie zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes, maar de oliën die een hoog omega-6-gehalte hebben kun je beter vermijden.
Met een rookpunt boven de 250 ° C is rijstolie zeer geschikt voor wokken en frituren.
Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
Rijstolie heeft een neutrale smaak en geur. De olie wordt veelal gebruikt om in te bakken of te braden of om een saladedressing mee te maken. Voor deze laatste twee toepassingen zijn er andere, meer gezonde alternatieven zoals extra vierge olijfolie voor koud gebruik en roomboter, ghee of kokosvet om in te bakken.
Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren. Ook roomboter is hier niet geschikt voor.
Fysiek geraffineerde rijstzemelenolie is echter rijk aan een antioxidant genaamd oryzanol. Dit is een plantaardige stof die de opname van cholesterol in het lichaam blokkeert, waardoor uw cholesterolgehalte laag blijft. Geraffineerde zonnebloemolie bevat dit niet.
Het heeft de mogelijkheid om je huid te hydrateren en je er ook jonger uit te laten zien. Het kan helpen om je huid op te fleuren en het is ook prima voor een acnegevoelige huid. Reinig je gezicht en breng een paar druppels olie aan op je gezicht. Wacht tot het is opgenomen en breng dan andere huidverzorgingsproducten aan.
U kunt rijstzemelenolie eenvoudig toevoegen aan uw dieet . U kunt het gebruiken voor sauteren, grillen, roerbakken, pan-frituren en frituren van voedsel. De nootachtige en aardse smaak van rijstzemelenolie geeft ook een unieke smaak aan salades, soepen en marinades. U kunt het mengen met andere oliën zoals olijfolie of koolzaadolie.
Rijstzemelenolie is ook een uitstekende bron van meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten (de "goede vetten"). Studies hebben aangetoond dat het consumeren van deze onverzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed kan verbeteren , wat uw risico op hartziekten en diabetes type 2 kan verlagen.
De Vlaamse voedingswetenschapper Bruno de Meulenaer stelde onlangs in het vakblad Frituurwereld dat rundervet (dat vast is op kamertemperatuur) ideaal is als je patat bakt. "De vetzuren van soja-, zonnebloem- en olijfolie oxideren niet alleen snel onder hoge frituurtemperaturen, maar kunnen zelfs verbranden.
Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Kies bij voorkeur altijd voor vloeibare bak&braad producten. Deze bevatten minder verzadigd vet dan harde soorten en ook minder transvetten. Naast al deze soorten met veel onverzadigd vet is er ook kokosolie, een soort die meer verzadigd vet bevat (is ook hard bij kamer temperatuur) maar toch erg gezond is.