Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden. Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien.
Een steak kun je echter ook gewoon bevroren bereiden. Ja dit kan echt en zonder problemen.
Bereid de biefstuk voor
Het vlees moet op kamertemperatuur komen door het minimaal 20 minuten buiten de koeling te bewaren. Bij ontdooien, vlees in verpakking een nacht ontdooien in koelkast of 30 minuten in koud stromend water. Daarna uit de verpakking halen, deppen en op kamertemperatuur laten komen.
Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig. Zorg dat de vleessappen niet lekken op ander eten.
Biefstuk blijft mals door het pas te bakken op kamertemperatuur. Haal biefstuk daarom een half uur van tevoren uit de koelkast. Serveer na het bakken niet meteen, maar laat even rusten in aluminiumfolie. De sappen verspreiden zich zo beter.
De meeste steaks kun je bevroren bereiden . Over het algemeen zijn dikke steaks wat vergevingsgezinder omdat ze niet zo snel te gaar worden. Steaks van gemiddelde dikte zijn nog steeds geweldig als ze rechtstreeks uit de vriezer worden bereid, je moet alleen op de klok en gaarheid letten om te voorkomen dat je dat heerlijke vlees te gaar kookt.
Leren hoe je een bevroren biefstuk kookt is relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat je begint met een heet kookoppervlak bekleed met olie. Schroei de biefstuk een paar minuten aan elke kant dicht voordat je hem in de oven op 275 graden legt om hem te laten garen tot het gewenste gaarheidsniveau .
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
In een perfecte wereld zou je ontdooien in de koelkast met zout en peper op een rek, zodat het zout kan indringen en de buitenkant van de biefstuk kan drogen . In een spoedklusje, als de biefstuk geen vorst heeft, kun je hem 5-10 minuten op het aanrecht laten liggen, net lang genoeg om een beetje vocht op het oppervlak te krijgen. Dan kun je hem kruiden, in een zak doen en koken.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Als je ze bevroren bereidt, tel dan 1 minuut per kant op bij het bereiden met een koekenpan, grill of barbecue en tel 5 minuten op bij de oventijd.
Vul een grote kom met koud water. Dompel het vlees, in de verpakking, onder in het water. Ververs het water regelmatig . Uw steaks zouden binnen 45 minuten tot 2 uur klaar moeten zijn om te koken.
Prentiss adviseert om je biefstuk ongeveer een uur voordat je hem gaat bakken uit de koelkast te halen en hem op een braadrek boven een bakplaat te leggen, zodat de marinade of andere vloeistof eruit kan lekken. (Dit is ook het beste moment om hem te kruiden met zout, bij voorkeur zeezout met een gemiddelde korrelgrootte, zegt hij.)
Smeer de helft van de boter op de bovenkant van de bevroren biefstuk. Strooi de helft van de worcestersaus, de helft van de vleesvermalser, de helft van de knoflook, zout en peper over de boter. Leg de biefstuk in een braadslede. Grill in de voorverwarmde oven gedurende 6 tot 8 minuten .
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Laat het vlees altijd eerst op temperatuur komen
Haal die biefstuk of varkenshaas voor het bakken tijdig uit de koelkast. Laat het gerust een half uurtje op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Vlees dat je op temperatuur laten komen zal gelijkmatiger garen en dus een malser eindresultaat.
Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dé perfecte biefstuk maakt. Haal de biefstuk minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees 'schrikt'. Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, dit zorgt voor een taai stukje biefstuk.
Het levert perfect gebakken buitenkanten en sappige roze binnenkanten op. We menen het serieus: bevroren biefstuk grillen is misschien beter dan vers koken . Dat komt omdat bevroren biefstukken op hoge temperatuur kunnen worden dichtgeschroeid zonder van binnen te gaar te worden, en vervolgens geleidelijk aan op de indirecte hitte van een grill tot medium-rare perfectie kunnen worden gegaard.
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C.
Het is belangrijk om de steaks te kruiden na het dichtschroeien, omdat het zout en de peper niet aan het bevroren vlees blijven plakken . Omdat koosjer zout beter aan voedsel hecht en sneller oplost dan keukenzout, is het een must voor het kruiden met deze kookmethode.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Kruid de biefstuk:
Haal je bevroren biefstuk uit de verpakking en dep hem droog met keukenpapier. Bestrooi hem rijkelijk met zout en peper aan beide kanten, of gebruik je favoriete kruiden .
De volgende keer dat u een bevroren biefstuk of varkensgebraad uit de vriezer haalt, giet u er een beetje azijn overheen, dekt u het af en laat u het staan . Of het nu een entrecote of ribeye is, deze truc werkt echt! Azijn helpt niet alleen om bevroren vlees sneller te laten ontdooien, maar maakt het ook malser.