Tomatenpoeder per keer (tot een pasta gemaakt door water toe te voegen) om de stoofpot dikker te maken.
Haal wel eerst het vlees uit de pot: zo voorkom je dat je stoofvlees taai wordt. Daarna mag je met een gerust hart het vuur wat hoger zetten zodat de vloeistoffen kunnen verdampen. Een sneller trucje: maïszetmeel! Maak eerst een papje van wat koude vloeistof (bijvoorbeeld water of melk) en voeg het toe aan je saus.
Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt.
Stoofpot binden met zetmeel
Een van de beste manieren voor het binden van een stoofpotje is om er zetmeel aan toe te voegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoof indikt.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Omdat maïzena een saus ondoorzichtig maakt, kun het het beste alleen gebruiken voor roomsauzen, ragouts, jus, stoofschotels en soepen die niet helder hoeven te zijn. Roer maïzena los met een beetje koude vloeistof of water en schenk het al roerend bij wat je wilt binden. Kook het enkele seconden goed door.
Klop een theelepel bloem in een beetje koud water tot een papje en roer dit door de stoofpot terwijl deze kookt . Voeg geen droge bloem direct toe aan de stoofpot, want dan kan het gaan klonteren. Breng de stoofpot aan de kook nadat u de pap hebt toegevoegd. Hierdoor zal de bloemsmaak verdwijnen en kan het zetmeel opzwellen.
-Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
15 g Maizena voor 1 l soep. Jus:Gebruik ca. 10 g Maizena voor 5 dl jus.
Bloem voor alle doeleinden: U kunt sauzen dikker maken met tarwebloem voor alle doeleinden . Voor elke eetlepel maizena, gebruikt u drie eetlepels bloem. Meng rauwe bloem met koud water in een kleine kom tot een pasta, en voeg het toe aan de saus terwijl deze suddert.
Tomatenpuree is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in recepten voor sauzen, stoofschotels en soepen. Het voegt een intensiteit van tomatensmaak toe zonder veel vloeistof toe te voegen. Het helpt ook om dingen dikker te maken .
Voeg kruiden zoals kurkuma, koriander en komijn toe in het begin van het koken, wanneer u uien en knoflook bakt , om de smaak van de rundvleesstoofpot te verbeteren. Verse kruiden zoals koriander en laurierblaadjes dragen ook bij aan een aparte smaak zonder het gerecht te pittig te maken voor de jongere gezinsleden.
Binden met maizena of ontbijtkoek
Bedek het vlees vóór het aanbakken met een dun laagje bloem. Dit maakt het vlees mooi droog, en bindt het vocht dat je daarna toevoegt. Voeg aardappels toe om het stoofpotje gevulder te maken én de saus iets te binden.
De stoofpot niet lang genoeg laten koken .
Chuck meat is de beste keuze voor een runderstoofpot, maar het is ook een vrij taai stuk vlees, dus het heeft tijd nodig om uit elkaar te vallen en mals te worden. Versnel het kookproces en het rundvlees zal taai en taai zijn. Volg deze tip: voor echt mals vlees kookt u de stoofpot langzaam en op lage temperatuur, ongeveer twee uur lang.
Je uien zullen prima zijn, maar papperige aardappelen en wortels zijn een no-go. Voeg ze in plaats daarvan ongeveer 20 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Als ze zacht zijn, is de stoofpot klaar.
Tip 3: Dikkere saus
Bind dan je stoofpot. Dit kan met zetmeel, zoals bloem, maïzena aardappelmeel en allesbinder. Ook een stuk brood of plak ontbijtkoek werkt goed.
Maizena heeft twee keer zoveel verdikkingskracht als bloem . Wanneer een jus, saus, soep of stoofpot recept om bloem vraagt, gebruik dan de helft van de hoeveelheid maizena om te verdikken. Om hete vloeistoffen te verdikken, meng je eerst maizena met een beetje koud water tot het glad is. Roer geleidelijk door de hete vloeistof tot het gemengd is.
Zodra je stoofpot klaar is en je klaar bent om het dikker te maken, meng je er ongeveer 1/8 kopje instant aardappelpuree door en roer je goed . Afhankelijk van de gewenste hoeveelheid vloeistof, voeg je geleidelijk meer instant aardappelpuree toe, maar zorg ervoor dat je niet overdrijft.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Je kunt op dezelfde manier een saus of soep dikker maken met een papje van water en bloem. Klop hiervoor de bloem door wat koud water tot je geen klontjes meer ziet. Zie je toch klontjes zitten, hoe hard je ook klopt? Giet het papje dan door een fijne zeef voor je het aan de saus toevoegt.