Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.
Ondanks dat je de schil van een wortel gewoon kunt eten, worden wortels toch regelmatig geschild. Wortels schillen is een makkelijke manier om van al het vuil af te komen zonder dat je ze hoeft te wassen. Daarnaast zien deze groenten er een stuk mooier uit als ze geschild zijn.
Schraap wortels in plaats van ze te schillen, omdat de meeste vitaminen zich vlak onder de schil bevinden. Doe dit vlak voor je ze verwerkt omdat anders de vitaminen verdwijnen door contact met de lucht. Je kunt wortels zowel rauw als warm eten.
Wrijf met een schilmesje langs de wortel. Beweeg het mesje steeds heen en weer. Zo schrap je het buitenste velletje van de wortel af. Pak de wortel bij de andere kant vast.
Wanneer je een wortel schrapt met een mesje beschadig je de celstructuur. Je scheurt de celwanden als het ware uit elkaar. Deze afgescheurde celwanden blijven hangen aan de rand van de wortel. Kleurstoffen uit de wortel worden blootgesteld aan zuurstof en licht, waardoor de oranje kleur verdwijnt.
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E.
Hoe weet ik of worteltjes niet meer goed zijn? De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen.
De ongepelde waarheid
Volgens Emily S. Mohn en Elizabeth J. Johnson, wetenschappers aan het Antioxidants Research Laboratory van de Tufts University, “ is het volkomen veilig om deze wortelgroente ongeschild te eten .” De schil is zelfs erg gezond voor ons, omdat deze de hoogste concentraties vitamine C en niacine van alle wortels bevat.
Jonge wortels, bospeen of waspeen kun je makkelijk rauw eten. Het eventuele zand spoelt er makkelijk vanaf. De grotere penen worden geschild of geschrapt.
Wortelen hoef je eigenlijk niet te schillen, want ook de schil is eetbaar.
Stap 1: Gebruik een dunschiller om de buitenste laag van de wortels te schillen en snijd ze in stukken van ½ inch. Stap 2: Doe de plakjes in een keukenmachine. Stap 3: Pulseer 3-5 seconden tot de wortels volledig geraspt zijn. Stap 4: Ze moeten grotendeels in zeer kleine stukjes zijn.
Wortels met de hand raspen
Deze methode gebruikt een simpele dunschiller, een mes en een vork. Gebruik de vork om één uiteinde van de wortel te stabiliseren en gebruik vervolgens de dunschiller om extra dunne plakjes wortel op een snijplank te schillen. Zodra je dunne wortelreepjes hebt, gebruik je een scherp mes om de reepjes in de lengte in reepjes te snijden.
Het bekendste gezondheidsvoordeel van wortels is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam omgezet worden in vitamine A, dat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis.
Sommige groenten moet je eerst schillen voor je gaat raspen, zoals wortels. Pak de rasp en zet hem op een snijplank. Haal de wortel langs de grove kant van de rasp. Let wel op je vingers!
Als je wortels schilt voor een recept, hoef je alleen maar de schil eraf te halen en de wortels onder koud stromend water af te spoelen . Als je ongeschilde wortels gebruikt, kost het schoonmaken wat meer moeite.
Helpt het om de schil te schillen of niet te eten? Voor items die niet altijd geschild worden maar dat wel kunnen – zoals appels, aardappelen en wortels – verwijdert schillen waarschijnlijk wat resten, maar niet alles . Dat komt omdat sommige pesticiden systemisch zijn, wat betekent dat ze door de plant worden opgenomen.
Allereerst het verschil tussen penen en wortelen: over het algemeen wordt met een peen de wortel met loof bedoeld en met een wortel alleen het gedeelte dat onder de grond groeit. Waar het niet dat waspeen een gewassen en van loof ontdane bospeen is.
Wortels. Als je ze goed wast, hoef je wortels niet te schrapen. Alle antioxidanten zitten namelijk in of direct onder de schil. Ook het bèta-caroteen, dat omgezet wordt in vitamine A.
Veel mensen schillen wortels voor bereiding met een dunschiller. Helemaal niet nodig, want de schil van een wortel kun je gewoon eten. Als je wortels schilt, hoef je ze niet te wassen en zien ze er vaak smakelijker uit. Ditzelfde resultaat kun je ook prima bereiken door ze eerst te wassen en vervolgens te schrapen.
Beta-caroteen, een vorm van vitamine A, zit ook in de schil, maar het floëem bevat evenveel. Tot slot bevat de binnenste kern van de wortel (het xyleem) het grootste deel van het calcium, fosfor, magnesium en kalium van de groente . Die voedingsstoffen schil je er zeker niet af.
Wortels: Wortels kunnen van tevoren worden geschild (als u ze in hun geheel roostert) of geschild en gehakt, geraspt of geraspt tot 3 tot 4 dagen van tevoren . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Paprika's: Kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen, ontpit en ontpit.
Elk deel van de biet, van de stengel tot de bol, is eetbaar. Als je de hele biet gebruikt, zorg er dan voor dat je hem goed wast voor het koken om alle meststoffen of vuil te verwijderen. Je kunt de biet schillen voor het koken of hem met de schil eten . Bieten hebben een kenmerkende, aardse smaak.
Of je ze nu gebruikt of niet, wortelgroenten zuigen vocht uit de wortels (het deel dat we eten) en veroorzaken verwelking. Wikkel de wortels in een papieren handdoek en bewaar ze in een luchtdichte container . Bewaar wortels in het koelste deel van je koelkast en uit de buurt van fruit dat ethyleengas produceert, zoals appels, om bederf te voorkomen.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, kun je komkommers beter niet in de koelkast bewaren. De groente kan niet goed tegen kou waardoor hij snel slap wordt. Buiten de koelkast is de komkommer 3 tot 7 dagen houdbaar. In de koelkast slechts 2 dagen.
De wortels zijn veilig om te eten, zolang ze niet slijmerig zijn en nog stevig aanvoelen .