In een koude kas kan je vanaf februari de eerste sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes zaaien. Mogelijks heb je meiraapjes in de herfst nog buiten gezaaid; ze kunnen in de tuin goed overwinteren.
Wat groenten betreft, kunnen subtropische tuinders flink losgaan. Plant amarant, sla, cichorei, mosterd, snijbiet, Aziatische groenten, komkommer, pompoen, courgette, kalebas, zoete maïs, aubergine, paprika, tomaat, aardappel, chilipeper, bonen, rode biet, wortel, pastinaak en ui.
Je kunt nu zaaien: worteltjes, pastinaak, rode biet, erwten (eerst nacht in lauw water weken) en peulen, stengelui, prei, radijs, snijbiet, raapstelen, rodekool, witte kool, spitskool, savooiekool, spruitjes, broccoli, rucola, spinazie, sla, ijsbergsla, kervel, peterselie, dille, tijm.
Vanaf maart kunnen tomaten voorgezaaid en geplant worden
Vanaf midden maart is een warme, lichtrijke vensterbank of een verwarmde serre ideaal. De kiemtemperatuur bij tomaten bedraagt 20 tot 24°C. Vanaf midden mei, wanneer het zeker niet meer vriest, kunnen de planten naar buiten verhuizen.
Tuinkers is een van de snelste groenten, na een week oogst je al de eerste verse groentjes.
In maart kunnen de eerste gewassen direct de grond in. Denk hierbij aan spruitjes, radijs, spinazie, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten, rapen, snijbiet, peultjes, prei, postelein, raapstelen en kapucijners. De temperatuur is dan hoog genoeg voor deze gewassen om te overleven.
Wat kunt u al zaaien in januari? U kunt bijvoorbeeld al beginnen met het binnenshuis of in een verwarmde kas zaaien van bloemkool zaden, raapstelen, radijsjes (hoewel deze ook redelijk vroeg direct naar buiten kunnen), Diverse veldsla zaden soorten en Spinazie zaden.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel. De zaadjes geven je de zoetste wortels die je ooit geproefd hebt.
Veel kwekers wachten tot eind maart of begin april om binnenshuis te beginnen met zaaien. Planten die maandenlang groeien voordat ze worden uitgeplant, worden groter dan nodig is.
U kunt zaden die goed ontkiemen in deze periode in een onverwarmde kas starten . Begin met het selecteren van winterharde zaden die bekend staan om hun goede gedijen in koelere omstandigheden. Bereid een hoogwaardige grondmix voor om voedingsstoffen en vocht te bieden voor de ontwikkeling van zaden.
Geniet in februari van boerenkool, groene selder, knolselder, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, witloof, witte kool en wortel. Ontdek hieronder welke heerlijke recepten je er mee maakt.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Erwten en spinazie kunnen worden geplant zodra de grond in maart kan worden bewerkt, gevolgd door radijzen, bieten, wortelen, dille en koriander een paar weken later. Om zaden direct in de tuin te zaaien, trekt u voren in het grondoppervlak waar u uw zaad wilt zaaien en laat u de zaden op de juiste afstand in de voor vallen.
Binnen voorzaaien
Voorbeelden van groenten die je kunt voorzaaien zijn andijvie, broccoli, kolen als boerenkool en bloemkool, maar ook zonminnende groenten als paprika's en pepers. Je kunt hierbij gebruik maken van kweekkasjes of opkweekpotjes die je in huis of in een kas zet.
Water, zuurstof, temperatuur en zaadrust zijn de factoren die het proces van zaadontkieming bepalen. Zaden ontkiemen en overgroeien op een breed scala aan manieren. Komkommers, sla, radijzen, spinazie, rapen, basilicum, meloenen, bonen, erwten en andere zaden die snel ontkiemen, zijn enkele van de beste voorbeelden.
Zelf groenten kweken biedt tal van voordelen. Groenten en fruit uit eigen tuin zijn niet alleen lekkerder, ze zijn op lange termijn ook goedkoper dan wat je in de winkel koopt.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Tomatenplanten hebben nood aan veel zon en warmte. Plant de jonge tomatenplanten dus op een goed zonnige plek. Plant ze ongeveer 40 tot 50 cm uit elkaar. Het beste zou zijn om je tomatenplanten onder een zuidelijk gericht afdak te planten zodat de zon er nog aan kan, maar ze niet te veel last hebben van de regen.
Na 2 tot 3 maanden gaat de tomatenplant bloeien. Er komen dan gele bloemknoppen aan de plant. In de bloem, helemaal achterin, zit het vruchtbeginsel. Dit groeit uiteindelijk uit tot een tomaat.