De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1). Naast hoe het er uitziet kan de geur ook wijzen op schimmel.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Kun je kaas nog eten als er schimmel op zit? Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt.
Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten. Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
De enige uitzondering hierop is harde kaas aan één stuk. Hierbij groeit de schimmel alleen op het oppervlakte. Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen, ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is. Calciumlactaatkristallen vormen zich op natuurlijke wijze tijdens het rijpingsproces en worden het meest aangetroffen in oude cheddars, waaronder Smoked Medium Cheddar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maar waarom worden er eigenlijk schimmels toegevoegd aan kaas? Het antwoord daarop is verrassend. Mensen hebben ontdekt dat bepaalde schimmels producten smaakvoller kunnen maken en daarnaast langer houdbaar. Een gek contrast, want schimmel wordt vaak geassocieerd met bedorven.
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.
De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1).
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Snijd de beschimmelde plekken ruim weg (2,5 centimeter). Schimmel is normaal op houdbare producten zoals gedroogde worst of gedroogde ham. Je kan de schimmel op verschillende plekjes eventueel wegsnijden of afborstelen.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Schimmels zijn vaak van het soort Penicillium candidum ofwel Penicillium Camemberti en Penicillium Caseicolum. Bekende blauwe schimmels zijn de Penicillium Roqueforti uit Roquefort en Stilton, Penicillium glaucum in Gorgonzola. Schimmel wordt in poeder of vloeibare vorm aan de wrongel toegevoegd.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Nee, beschimmeld voedsel moet je niet altijd weggooien, maar in de meeste gevallen wel. Een overzicht. Schimmels op voedsel zijn niet altijd gevaarlijk. De schimmel(korsten) van camembert, brie of blauwe schimmelkazen zijn perfect veilig om te eten.
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Blauwschimmelkaas, ook wel blauwaderkaas genoemd, is een type schimmelkaas met een blauwe schimmel (Penicillium roqueforti) als opvallendste kenmerk. Roquefort, een schapenkaas uit Frankrijk is een goed voorbeeld. Een goedkopere soort is Bleu d'Auvergne, deze is gemaakt van koemelk.