Je kunt het ongeveer een week bewaren. Je ziet dat het witloof niet meer goed is als het bruine plekjes begint te krijgen aan de randen van de blaadjes.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven. Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water.
'Bewaar witlof op een koele, donkere plek, dan blijft het langer vers. In de verpakking van Vitalof kun je witlof ongeveer een week tot twee weken goed houden in de koelkast. '
Vroeger was witlof erg bitter en de soorten van nu zijn wat milder. De mooie witte kleur krijgt de groente door de wortel van de witlofplant in het donker te laten uitlopen.
Je kunt hem rauw of bereid eten. De bittere smaak van witlof is afkomstig van de typische bitterstoffen die ook in het witte melksap van de wortel aanwezig zijn. Krijgt witlof licht, dan is het groen en smaakt het nog bitterder. Beschikbaar van oktober tot en met april.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Deze bitterheid wordt veroorzaakt door natuurlijke verbindingen, zoals lactucine, die in de bladeren van witlof voorkomen. Koken, zoals grillen, stomen of roosteren, verzacht de bitterheid van witlof en ontwikkelt een meer delicate en zoete smaak.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Onderzoekers zijn er in Gent in geslaagd om witloof en cichorei te telen die nauwelijks nog bittere stoffen bevat. Dat deden ze door in het DNA een specifiek gen aan te passen, dat het witloof bitter maakt. Minder bitter witloof valt bij jonge consumenten meer in de smaak.
Net als sla en komkommer bevat witloof weinig calorieën, maar veel water. Tot 90%! Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Je kunt de witlof schoon spoelen met water. Verwijder het hart van de witlof als je niet van een bittere smaak houdt. Wil je de witlof niet als geheel toevoegen aan je gerecht? Verwijder dan de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water.
Hoelang is witloof houdbaar? In de koelkast blijven verse witloofstronken ongeveer een week goed. In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar. Bewaar je witloof buiten de koelkast dan eet je die het best de volgende dag al op.
Dé reden nummer één waarom witloof uit de oven waterig wordt, is dat er te veel vocht in het witloof zit. Probeer daarom bij voorkeur grondwitloof te gebruiken en geen witloof van hydrocultuur. Grondwitloof heeft namelijk vastere stronkjes en verliest minder vocht tijdens de bereiding.
Besprenkel het witloof met een beetje citroensap om de witte kleur te behouden.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Laat het witte goud nog meer stralen!
Witloof is bitter, pittig en fris, en daarom is de Belgische trots lekker bij ingrediënten die net het tegenovergestelde smaken: zoet, zacht en gerookt.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.