Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kwark heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Voedingsproducten met een TGT-datum zijn niet meer veilig te consumeren na de houdbaarheidsdatum. De kans op ziekte door overgroei aan bacteriën is dan groot en brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Deze bacteriën zie, ruik en proef je vaak niet, maar je kunt er wel degelijk ziek van worden.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Eet geen kwark op pootjes
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet je dus vooral even goed het etiket bekijken. Staat er te gebruiken tot (of TGT), dan moet je het product helaas wegkieperen. Bij een THT-datum moet je even de smaakpolitie uithangen. Zolang iets nog fris oogt en ruikt is er weinig aan de hand.
Calcium teveel
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Er zijn 2 mogelijke aanduidingen: 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. 'Te gebruiken tot'-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum.
Kun je kwark invriezen? Ja, je kunt kwark invriezen. Je kunt kwark invriezen om de houdbaarheid te verlegngen of om een heerlijk dessert te maken. Bevroren kwark is een uitstekende vervanger voor traditioneel ijs.
Met de toevoeging van het label 'ten minste houdbaar tot' moedigen we je aan om te kijken, ruiken en proeven. Skyr is vaak nog goed na de houdbaarheidsdatum.
Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
Mits koel bewaard is melk en yoghurt vaak nog goed, ook als de THT-datum is verlopen. Vertrouw op je zintuigen: gebruik je ogen, neus en mond om te weten of iets nog goed is. Kijk of het er goed uitziet, ruik even en proef of het nog lekker is!
Hoewel het veilig is om melk te drinken na de houdbaarheidsdatum , moet u controleren op tekenen van mogelijke bederf voordat u het consumeert. Zo kunt u zien of melk bedorven is: Controleer eerst de geur: Bedorven melk heeft een zure, onaangename geur die vaak al bij de eerste geur opvalt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zeer bederfelijke voedingsmiddelen
Deze categorie omvat, maar is niet beperkt tot, de volgende verse voedingsmiddelen: rauwe groenten, rauw fruit, rauwe melk, vis, gevogelte en rood vlees . Van deze voedselgroepen zijn verse rauwe vruchten het minst vatbaar voor bacteriële bederf, omdat de pH van het fruit de bacteriële groei vertraagt.
Wat betekent 'Te gebruiken tot'?
De uiterste consumptiedatum van een voedingsproduct staat aangeduid als “Te gebruiken tot”. Hierbij gaat het om producten die op korte tijd kunnen bederven en waarbij opeten na bederf een risico voor de gezondheid kan inhouden.