Soep bevat de nodige vitamines en houdt je vochtbalans op peil. Ga het liefste voor een lichte soepvariant die niet te dik is en niet te veel kruiden bevat. Pittige kruiden kunnen je maag namelijk extra prikkelen en zo het overgeven en het braken erger maken. Ook witte rijst en wit brood vallen vaak goed bij buikgriep.
En dan is er natuurlijk nog de klassieker: kippensoep. Deze soep is mild voor je maag, bevat veel vocht en zorgt voor wat extra voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de soep niet te pittig is.
Het Voedingscentrum tipt bij diarree en overgeven zo gezond mogelijk te eten, én genoeg vezels binnen te krijgen. Die zitten vooral in volkorenproducten (zoals brood), zilvervliesrijst, fruit, groente en noten. Vezels werken ook wel als een spons in de darm. Ze kunnen water opnemen, zodat je poep steviger wordt.
Als je diarree hebt, verlies je veel zout. Dat moet worden aangevuld. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Dat kun je zelf maken, maar bouillon van een bouillontablet of oplossoep zoals Cup-a-Soup zijn ook goed.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Kippensoep staat bekend als DE remedie bij verkoudheid en dat is niet zonder reden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat kippensoep ontstekingsremmende eigenschappen heeft dankzij een stofje genaamd carnosine. Bovendien is kip een bron van zink en vitamine A, beide essentieel voor een sterk immuunsysteem.
Praktische tips bij obstipatie of verstopping
Denk bijvoorbeeld ook een soep; snert, bruine bonen soep of linzesoep. Drink minimaal 2 liter vocht per dag.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Wat stopt diarree? Diarree stopt als je veel vloeistoffen drinkt (water, bouillon, kamille, elektrolytensupplementen), cafeïne en alcohol vermijdt. Voeg geleidelijk halfvast voedsel en voedsel met weinig vezels toe terwijl uw stoelgang weer normaal wordt. Geef de voorkeur aan crackers, toast, eieren, rijst of kip.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Naast diarree, braken, misselijkheid, eetlustverlies en koorts kan gastro-enteritis nog andere symptomen hebben: hoofdpijn. vermoeidheid.
Volkorenbrood, havermout of zilvervliesrijst is dus precies wat je moet eten als je diarree hebt. Eet kleine porties en voeg niets toe tot je je weer een beetje aangesterkt en beter voelt. Wat ook werkt tegen diarree: een mix van appelazijn.
Ik raad aan om te beginnen met geraffineerde zetmeelproducten (witte rijst of wit brood), want die hebben een licht constiperend effect. Daarnaast ook met goed gekookte groenten. Wortelpuree en appelmoes bijvoorbeeld zijn goed tegen diarree. Ook mager vlees (kalkoen, kip, kalfsvlees...)
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Onze tip bij buikgriep is om soep te eten. Soep bevat de nodige vitamines en houdt je vochtbalans op peil. Ga het liefste voor een lichte soepvariant die niet te dik is en niet te veel kruiden bevat. Pittige kruiden kunnen je maag namelijk extra prikkelen en zo het overgeven en het braken erger maken.
Qua eten kan je best nog wat voorzichtig zijn en niet meteen heel vettig of pikant beginnen eten. Hou je vezelarme dieet met yoghurt nog even aan en bouw rustig terug op. Ook banaan, rijst, appelmoes en toast (BRAT) kunnen helpen om je energieniveau op peil te brengen zonder je spijsvertering te saboteren.
Eet regelmatig (liefst biologisch/onbespoten voeding en veel groene bladgroente), drink veel water, vermijd alcohol en tabak, eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Deze stappen kunnen positief bijdragen. Mocht je toch nog klachten houden dan kan een dieet uitkomst bieden.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier. Dit artikel gaat over de bijzondere werking van deze soep, en over Professor Moro, die met deze soep vele kinderleventjes heeft gered.
Asperge-, tomaten-, bloemkool-, groenten- en kippensoep Niet ontvette, gebonden of sterk gekruide bouillon en soep. O.a.Bruine bonen-, champignon-, erwten-, goulash-, kerrie-, paprika-, prei-en uiensoep. Soepen op basis van een roux en/of room.
Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze buikgriep. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen zijn na één of twee dagen weer op de been. Na vier dagen zijn de klachten meestal verdwenen.
De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen. De infectie leidt bij gezonde mensen niet tot langdurige klachten of restverschijnselen (Rockx 2002, Glass 2009).
Buikgriep en uitdroging
De diarree kan meerdere dagen aanhouden. Let hierbij altijd op dat je niet uitdroogt, vooral als de diarree klachten meerdere dagen aanhouden en samengaan met overgeven en koorts. Je kunt uitdroging voorkomen door vaak kleine beetjes water, thee, of bouillon te drinken.