Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling. Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Zintuigen gebruiken
Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Enkele duidelijke tekenen dat uw restjes niet meer veilig zijn om te eten, zijn als er een kleurverandering of zichtbare schimmel is . Als u ook een verschil in textuur opmerkt, zoals dat het voedsel er gedroogd of verschrompeld uitziet, of een laagje slijm op het oppervlak, kunt u ervan uitgaan dat het voedsel waarschijnlijk ook bedorven is en weggegooid moet worden.
Voedsel dat bederft en onaangename geuren, smaken en texturen ontwikkelt, is bedorven. Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat fruit en groenten papperig of slijmerig worden, of dat vlees een slechte geur krijgt. De meeste mensen zouden er niet voor kiezen om bedorven voedsel te eten. Als ze dat echter wel zouden doen, zouden ze waarschijnlijk niet ziek worden.
Geur. Als iets ranzig ruikt, is dat waarschijnlijk ook zo . Sommige voedingsmiddelen kunnen licht van geur veranderen, maar nog steeds prima zijn. Als u het niet zeker weet, zoek het dan online op voordat u het eet.
Voedselvergiftiging treedt op wanneer bacteriën zoals Salmonella, E. coli of Listeria op het voedsel groeien en toxines produceren die iemand ziek kunnen maken. Daarnaast kan het eten van rotte groenten en fruit leiden tot het binnenkrijgen van schimmel, wat allergische reacties of zelfs toxische reacties kan veroorzaken bij sommige personen.
Te gebruiken tot-data gaan over veiligheid
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan je erg ziek maken .
Groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool hebben een bittere smaak nadat ze zijn verlopen , zegt Byrne, en als je een salade maakt met de verlopen groenten, loop je het risico op een voedselgerelateerde ziekte. Als je groenten bijna verlopen zijn, gebruik ze dan in een recept voor een groene smoothie.
Volledig rotte producten zijn slijmerig bij aanraking, zwaar gerimpeld, bleker dan de rijpe kleur (geel als ze eerst groen waren), soms beschimmeld en vaak vergezeld van een vieze geur , zegt Ahern. Als u een van deze veelvoorkomende tekenen opmerkt, is uw voedsel niet langer veilig (of lekker) om te eten.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren.
Hoe lang blijven restjes goed? Volgens de FDA Food Code moeten alle bederfelijke etenswaren die geopend of bereid zijn, na maximaal 7 dagen worden weggegooid . Restjes mogen niet langer dan dat in uw koelkast blijven. Sommige etenswaren moeten zelfs vóór de 7 dagen worden weggegooid.
Een van de makkelijkste manieren om te zien of voedsel bedorven is, is door te kijken naar zichtbare tekenen van bederf, zoals schimmel, verkleuring, slijmerigheid of scheuren . Deze tekenen geven aan dat het voedsel besmet is met bacteriën, schimmels of andere micro-organismen die door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken.
Geur is geen indicatie of voedsel veilig is om te eten ! ✓ Vries gekoelde restjes in of gooi ze binnen 3-4 dagen weg, zelfs als ze er goed uitzien en ruiken. Restjes zijn dat wel, onthoud: als je twijfelt, gooi ze dan weg!
Binnen redelijke grenzen, mits het voedsel eruitziet en ruikt zoals u zou verwachten, zou het veilig moeten zijn om te eten, zelfs als de 'ten minste houdbaar tot'-datum is verstreken . Houd de 'ten minste houdbaar tot'- of 'ten minste houdbaar tot'-datums op het voedsel in uw kasten in de gaten. Eet geen voedsel dat voorbij de 'ten minste houdbaar tot'-datum is, zelfs als het er goed uitziet en ruikt.
Beoordeel symptomen: Als u zich onwel begint te voelen na het eten van verlopen voedsel, let dan op eventuele symptomen die u ervaart . Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken, diarree en maagklachten. Als de symptomen ernstig of aanhoudend zijn, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
Je wordt waarschijnlijk niet ziek als je een paar slijmerige groenten uit een bakje plukt en de knapperige opeet. Maar als meer dan de helft van de groenten bedorven is, kun je ze het beste weggooien en nieuwe kopen.
Soms bevatten rauwe groenten en fruit schadelijke bacteriën die u en uw gezin ziek kunnen maken, zoals Salmonella, E. coli en Listeria . CDC schat dat bacteriën op verse producten een groot percentage van de door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten veroorzaken. Het veiligste product om te eten is gekookt; het op een na veiligste is gewassen.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn onbeperkt veilig om te eten (zolang ze bevroren zijn bewaard) , maar de kwaliteit van het voedsel kan afnemen als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Tomaten uit blik of fruit met een hoog zuurgehalte moeten binnen 18 maanden worden gebruikt.