Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
Chocolade
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.
Verpak dan je chocolade lucht- en lichtdicht in aluminiumfolie en plaats dit weer in een trommeltje of in een ziplock verpakking. Op deze manier is het veilig om je chocolade in de koelkast te bewaren. Als je deze tips opvolgt dan kun jij deze zomer jouw chocolade in topconditie houden, zelfs tijdens een hittegolf.
Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Je bewaart ze het best bij 15 tot 18°C.
Mits koel (tussen 15 en 18°C) en droog bewaard, kunt u de bonbons 30 tot 40 dagen bewaren.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Dit verschijnsel wordt ook wel “bloom”genoemd. De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken. De smaak zal ook iets minder zijn.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Chocolade blijft op zijn best als je het droog, donker en koel bewaart. Daarom bewaren veel mensen chocolade in de koelkast. En dat is een beetje riskant. De beste bewaartemperatuur voor chocolade ligt namelijk tussen de 12 en 20 graden en voor bonbons rond de 12 graden.
Zóveel kersenbonbons moet je eten voordat je dronken wordt. In een kersenbonbon zit alcohol. Niet veel: 0,6 milliliter om precies te zijn. Wil je er teut van worden: je moet ongeveer 42 stuks verorberen om de hoeveelheid alcohol van een halve liter bier binnen te krijgen.
Pralines met vulling op basis van verse room moeten zeker binnen de 2 weken gegeten worden. Pralines met vullingen op basis van boterroom, praliné, giandudja, karamel, marsepein kunnen 1 tot 2 maanden bewaard worden. Melkchocolade kan u tot 6 maanden bewaren. Pure chocolade kan u een jaar bewaren.
Hoewel je chocolade met suiker- of vetrijp nog gewoon kunt eten, gaat het wel ten koste van de kwaliteit. De structuur van de chocolade verandert, waardoor de smaak achteruit gaat en de chocolade wat korrelig aan voelt. Het is dus belangrijk om chocolade op de juiste manier te bewaren.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas. Dit noem je fatbloom of vetrijp.
Ook de diepvriezer is volgens Delbaere een optie. “Sterker nog: dat is zelfs bevorderlijk voor de kwaliteit van de chocolade. In chocolade zit geen water, waardoor er tijdens het invriesproces geen ijskristallen kunnen worden gevormd. Het invriezen blijkt een positieve impact te hebben op de structuur van chocolade.”
Suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt je witte bloedcellen. En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.