Zo weet u of de soep nog te eten is Ziet de soep er niet lekker uit en ruikt het zuur? Dan kunt u hem beter weggooien. Bij de varianten met melk of room kan het zijn dat het gaat schiften. Dit kan geen kwaad, door hem op te warmen en door te roeren, zullen de vlokken verdwijnen.
De gouden regel is simpel: ruik eraan! Zolang de soep niet zuur ruikt, is deze nog veilig om te eten. Dit merk je trouwens ook snel aan de smaak. Houd er wel rekening mee dat de versheid van soep uit blik al minder is dan die van zelfgemaakte soep.
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Soep uit blik is over het algemeen veilig om te eten tot een jaar of twee na de houdbaarheidsdatum, zolang het blik in goede staat is en niet is geopend . De kwaliteit van de soep kan echter na verloop van tijd achteruitgaan, dus het kan zijn dat het niet zo lekker smaakt als toen het voor het eerst werd ingeblikt.
Soepen in dozen en pakjes: Als u soep uit een doos gebruikt die over de houdbaarheidsdatum is, laat uw neus dan uw gids zijn, zegt Frost, en controleer op troebelheid en geur. Bewaar de soep na opening in de koelkast en gebruik hem binnen twee weken .
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
De meeste soepen zijn bijna een week houdbaar
Zeevruchtensoep blijft maar twee tot drie dagen goed, romige soepen blijven waarschijnlijk drie dagen goed, kippensoep drie tot vijf dagen en zuurrijke en heldere groentesoepen blijven het langst goed. Maar als je iets "vreemds" ruikt, ziet of proeft, blijf dan aan de veilige kant en gooi je soep weg.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
' Je mag ook gerust de hele dag door (magere) soep drinken, maar let toch op voor 's avonds, zeker als je last hebt van reflux (zuurbrand). Op een laat tijdstip soep drinken, kan je letterlijk zure oprispingen bezorgen (maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen).
De vuistregels van soep bewaren
Op een temperatuur van zo'n 4 graden blijven de meeste soepen twee tot drie dagen goed. Ben je van plan om de soep nog iets langer te bewaren? Verhuis 'm dan vooral van de koelkast naar de vriezer. Daar kan de soep tot wel drie maanden overleven.
Veel soepen, met uitzondering van zeevruchtensoepen, kunnen de volgende dag nog lekkerder smaken! Voor de beste veiligheid en kwaliteit, eet u gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen of vriest u het in. En laat soep niet langer dan TWEE uur op kamertemperatuur staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet het gerecht altijd proeven voordat u het opwarmt.
Zoek naar schimmel: Als je schimmel ziet groeien op het oppervlak van de soep, is het zeker tijd om het weg te gooien. Controleer de textuur: Als de soep slijmerig is geworden of een vreemde textuur heeft, is het een teken dat het bedorven is . Proef een kleine hoeveelheid: Als je nog steeds niet zeker bent, kun je een kleine hoeveelheid van de soep proeven.
Voeg een extra 1 tl (4,8 g) baking soda toe aan je soep als deze nog steeds zuur is . Roer de baking soda door je soep en wacht nogmaals tot het poeder gaat bubbelen en bezinken. Proef de soep opnieuw om te zien of de smaak beter is. Als dat niet zo is, blijf dan baking soda toevoegen in 1 tl (4,8 g) aan je soep.
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Gefabriceerde blikwaren zijn na die tijd nog steeds veilig om te eten . Er is echter een addertje onder het gras. Baker zegt: "Hoe verder je van de houdbaarheidsdatum af bent, hoe meer de kwaliteit van het product verloren kan gaan." Dus hoewel je dat blik soep nog steeds kunt eten, kunnen de kleur, smaak en textuur worden beïnvloed.
Volgens de zeer conservatieve (mijn mening) USFDA zijn soepen en restjes goed als ze goed gekoeld worden bewaard gedurende 3 tot 4 dagen . De consensus voor het bewaren van soep in de koelkast is 3 tot 4 dagen. Ik ga echter af op uiterlijk, geur en smaak en vind over het algemeen dat het nog tot een week goed blijft.
Samen met de lucht kunnen er bacteriën in de soep terechtkomen waardoor ze sneller bederft. Geen probleem als je ze meteen soldaat maakt, maar meestal is er nog wat over dat je wil bewaren in de koelkast of invriezen voor later. Door de soep te koken na het mixen, dood je die eventuele ongewenste gasten.
Lipton® Soup Secrets® en Lipton® Recipe Secrets® hebben een “Best if Used By”-datum op elke verpakking. Dat is de datum die de optimale kwaliteit en versheid van het product garandeert. Wij raden u aan om uw product vóór die datum te gebruiken .
Controleer de inhoud op opstijgende luchtbellen en onnatuurlijke kleuren . Ruik bij het openen van de pot naar onnatuurlijke geuren en kijk of er vloeistof en katoenachtige schimmelgroei (wit, blauw, zwart of groen) op het bovenste oppervlak van het voedsel en de onderkant van het deksel spuit.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.