Er staat een THT-datum op: ten minste houdbaar tot. Deze datum is een kwaliteitsgarantie. Is je blik over datum, dan kun je de tomaten gerust nog opeten, ziek zul je er niet van worden. Het kan wel dat de kwaliteit van de tomaten een beetje minder is dan normaal.
Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan. Dit betekend 'tenminste houdbaar tot', het is een soort adviesdatum. De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten.
Tip: schrijf de datum op de pot. Voedsel uit blik: Tomatenpuree, perziken in blik of kant-en-klare soep zijn vaak nog lang na de houbaarheidsdatum goed. Naast kijken, ruiken en proeven is het handig om te checken of het blik bol staat. Als dit het geval is kun je het product wel beter weggooien.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Er staat een THT-datum op: ten minste houdbaar tot. Deze datum is een kwaliteitsgarantie. Is je blik over datum, dan kun je de tomaten gerust nog opeten, ziek zul je er niet van worden. Het kan wel dat de kwaliteit van de tomaten een beetje minder is dan normaal.
Hoelang kun je soep in de koelkast bewaren? Check de temperatuur van je koelkast. Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Bederfelijke waren zijn tijd- en temperatuurgevoelige producten die een zorgvuldige behandeling en verzending vereisen om hun versheid te behouden. Ze omvatten fruit en groenten, vers en bevroren vlees en vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, bloemen en planten en zelfs cosmetica.
Maar pastasaus die oud is, maar niet opvallend rot , kan nog steeds voedselvergiftiging veroorzaken , en afgezien van schimmel zijn er geen andere zichtbare tekenen dat tomatensaus over zijn hoogtepunt heen is. "Je kunt de bacteriën die een door voedsel overgedragen ziekte kunnen veroorzaken niet zien, ruiken of proeven," zegt Feist.
Hoe weet ik of tomaten niet goed meer zijn? De tomaten zijn dan beschimmeld, verspreiden een zure geur of worden slap. Dit bederf herken je snel door te kijken, ruiken of proeven. Was de tomaat.
De tomatenpuree is verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel ingeblikte goederen die hun "ten minste houdbaar tot" datum hebben overschreden misschien niet optimaal smaken, is er geen echt gezondheidsrisico bij het consumeren van ingeblikte goederen zolang ze in goede staat blijven . Dit is waarom: het voedsel in de container is commercieel steriel en een vacuüm seal voorkomt dat er nieuwe bacteriën in komen, dus het zal niet bederven.
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties.
Alle blikvoeding van Campbell, inclusief soepen en pastasauzen, heeft een houdbaarheid van minimaal twee jaar .
Houdbaarheidsdatum: Tomatenpuree kan veilig worden geconsumeerd na de houdbaarheidsdatum als de verpakking onbeschadigd is en het product vers is . Bedorven tomatenpuree heeft een andere geur, uiterlijk of smaak dan het product op het hoogtepunt van de versheid en kan schimmelgroei vertonen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Wie zachte tomaten niet in een salade wil eten, kan ze, met name als ze overrijp zijn, goed voor sauzen of soepen zoals gazpacho gebruiken.
Zoek naar dikke tomaten met een gladde schil en een zoete geur. Ze moeten licht stevig aanvoelen. Vermijd het kopen van tomaten die papperig, gekneusd of met een kapotte schil zijn .
Ook groente uit pot kun je nog jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten. Dat je het zo lang kunt bewaren, komt omdat de groenten eerst heel goed zijn verhit. Daardoor zijn alle bacteriën gedood en bederven de groenten eigenlijk niet.
De tomatenplaag staat ook bekend als 'tomatenziekte' of 'Phytophthora'. Het is de schadelijkste ziekte bij tomaten. Je herkent de tomatenplaag aan de ronde, bruine vlekken op het blad. De ziekte verspreidt zich heel snel naar stengel en vrucht.
Ingeblikt voedsel kan onbeperkt houdbaar zijn, of in ieder geval een aantal jaar na de datum op het etiket, aldus Bryan Quoc Le, Ph. D., voedingswetenschapper en auteur. Over het algemeen behouden voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte (zoals tomaten) hun kwaliteit 18 maanden na de "ten minste houdbaar tot"- of "verkoopdatum" .
Echter, elke abnormale geur, met name een zure of rotte geur , is een zekere manier om te weten dat uw saus over zijn hoogtepunt heen is. Als de saus minder dan vijf dagen is geopend, proef hem dan een klein beetje; als hij op enigerlei wijze vreemd of zuur smaakt, is het tijd om hem weg te gooien.
Pastasausen op basis van tomaten, zoals marinara, blijven ongeveer vijf tot zes dagen na opening vers , en sauzen op basis van olie kunnen ongeveer een week of zo meegaan. Als u echter bederfelijke producten zoals zuivel of vlees toevoegt, kunt u ze het beste binnen drie of vier dagen gebruiken, net als de meeste andere restjes.