Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar. De smaak van het kroontje is bitter en schijnt in de buurt van de smaak van spinazie te komen. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
Gooi de hele aardbei erin, mét het kroontje. De blaadjes zitten namelijk vol vitaminen en tannines waardoor je smoothie nog gezonder is, hij beter bindt én alles makkelijker mixt. Meer tips voor een lekkere en gezond smoothie.
Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
Waarom eigenlijk? Want bladeren, schillen en wortels zijn prima te eten. Ze zitten zelfs vol goede voedingsstoffen.
Veel bladeren van planten zijn eetbaar en worden gekweekt voor voedsel. Eetbare bladeren zijn onder andere kool, sla, druivenbladeren, peterselie, spinazie, mosterdgroenten en snijbiet . Deze voedingsmiddelen vormen een gezonde aanvulling op ons dieet.
Aardbei blad zit vol vitamines en mineralen, zoals vitamine C en calcium en bevat daarnaast sterke antioxidanten. De bladeren zijn te gebruiken als kruidenthee en hebben een milde fruitige smaak. Je kan de bladeren ook toevoegen aan een aardbeien smoothie.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
De meesten van ons zijn gewend om de bovenkant van aardbeien af te snijden voordat we ze eten of bakken, maar de hele bes - vruchtvlees, bladeren, steel en alles - is volledig eetbaar .
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Jazeker! Niet alle vruchten moeten gegeten worden als ze nog niet rijp zijn, maar groene aardbeien zijn prima te eten .
Aardbeibladeren zijn volledig eetbaar, maar worden niet vaak gegeten. Op voedingsniveau zijn aardbeibladeren vergelijkbaar met andere gezonde groenten en zijn ze rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen. Ze kunnen worden gemengd, als thee worden gebruikt of zelfs rauw worden gegeten .
Bij één monster was er mogelijk wel een risico, maar dit kwam door een hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel iprodion, een stof die inmiddels verboden is. Op basis van deze nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
Blijkt dat het kroontje van aardbeien niet alleen goed zou smaken - valt te vergelijken met de smaak van spinazie - het zou ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen hebben. Het kroontje zou pijn in de gewrichten verlichten en ook goed zijn voor de maag en darmen.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Hoewel je witte aardbeien onbewust met zuur en bitter associeert, zijn ze dat allesbehalve. Gemiddeld genomen smaken ze zelfs zoeter in vergelijking met de rode variant.
Aardbeien zijn al lekker van zichzelf, maar je kunt er ook smakelijke gerechten mee maken. Begin je dag bijvoorbeeld met een ontbijt van yoghurt, granola en aardbeien of met een beschuitje met aardbeien. Of verwerk ze in een smoothie of salade, of maak er een aardbeientaart van.
Een onevenredig aantal van 's werelds meest voedzame groenten zijn eigenlijk bomen met eetbare bladeren. Deze uitstekende soorten omvatten chaya, Siberische ginseng, cassave, noni, moringa, moerbei en Chinese toon .
Naast de peultjes kun je ook de bladeren eten. De frisse scheuten die gevormd worden op de kop van de plant of in een bladoksel tevoorschijn komen zijn mals en lekker in salades. Ze bezitten een zoete smaak en lekkere bite.
Nou, sommige van de meest voorkomende eetbare bladeren die we eten, staan ook bekend als bladgroenten . Naast de gebruikelijke verdachten zoals boerenkool en spinazie, zijn er veel soorten bladeren die vol zitten met vitaminen, mineralen, calcium, eiwitten, ijzer, vezels, foliumzuur, antioxidanten en andere voedingsstoffen.