Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Gebrek aan calcium en vitamine D
Mensen leggen vaak de link tussen calcium en melk, maar als er geen vitamine D in zit, kan ook het calcium zijn werk niet doen. Het is dus belangrijk om je goed te informeren voordat je stopt met het eten van deze producten”, raadt Vanessa Bedjaï-Haddad aan.
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Er zijn zoveel natuurlijke zuivelvrije voedingsmiddelen, naast een snelgroeiend aanbod van zuivelvrije alternatieven. Hoewel het misschien even wennen is, zul je je nooit beroofd voelen .
1. Je zult geen last meer hebben van maagpijn, een opgeblazen gevoel en gasvorming . Wanneer je lichaam lactose niet kan afbreken, creëert het zuren en gassen in je darmkanaal, zegt Zeitlin—en die dingen veroorzaken pijnlijke maagkrampen, een opgeblazen gevoel en gasvorming.
De meest voorkomende redenen zijn een betere spijsvertering en sneller gewichtsverlies . Het kan ook leiden tot een aanzienlijke verbetering van hun energie en stemming. U moet voorzichtig zijn met de verborgen zuivel- en gluteninhoud in verschillende producten die u dagelijks consumeert. Blijf lezen om te weten hoe u zuivel- en glutenvrij kunt gaan.
Melk en andere zuivelproducten zijn de belangrijkste bron van verzadigd vet in het Amerikaanse dieet, wat bijdraagt aan hartziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer . Studies hebben zuivel ook in verband gebracht met een verhoogd risico op borst-, eierstok- en prostaatkanker.
Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
Zuivel zit vol met eiwitten, lactose, vetten en calcium. Deze eiwitten zijn belangrijk voor de groei en het herstel van de spieren. Ook levert lactose energie en vetten die onder andere zorgen voor een gebalanceerde hormoonhuishouding. Verder dienen ze als bescherming van de cellen en organen in je lichaam.
Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het consumeren van volle zuivelproducten daadwerkelijk kan helpen bij gewichtsverlies . In een groot onderzoek uit 2016 in het American Journal of Nutrition ontdekten onderzoekers dat vrouwen die grotere hoeveelheden volle zuivelproducten consumeerden, 8% minder kans hadden op overgewicht of obesitas.
Waarom zuivelvrij eten? Melk is de zeker niet goed voor elk. Wat algemeen bekend is, is dat er lactose-intolerantie bestaat en koemelkallergie. Wat echter vaker voorkomt en waar minder over bekend is, is overgevoeligheid voor exorfines in melk.
Zuivel bevat lactose, dat ook wel melksuiker wordt genoemd. Lactose wordt in je lichaam omgezet in glucose en galactose. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt, wat ketose kan onderbreken. Dit is niet bevorderend voor gewichtsverlies.
Het duurt twee tot drie weken voordat je “echt het verschil in je lichaam en geest voelt”, zegt Savage. “Wanneer je lichaam niet langer hoeft te werken om vreemde stoffen te elimineren die het niet kan verteren, werkt alles gewoon beter”, voegt ze toe. “Je spijsvertering, metabolisme, slaap verbeteren en je stemming verbetert.”
Ik ga je missen, kaas, mijn oude vriend. Ik zou echter niet de resterende opgeblazenheid, gas en schuldgevoelens van een kaasvreetbui missen. Na een maand begon ik me beter te voelen. Ik had meer energie, ik was minder opgeblazen, mijn huid was stralender, mijn pijn was verminderd en ik was een paar kilo afgevallen .
Ja, zuivelvrij eten kan leiden tot gewichtsverlies. In de loop der jaren hebben we honderden persoonlijke rapporten en opmerkingen ontvangen van mensen die snel gewicht verloren met een zuivelvrij dieet. Zelfs mijn man viel 15 pond af in slechts een paar zuivelvrije maanden , zonder andere veranderingen in zijn levensstijl en dieet.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Naast een verbeterde darmgezondheid en een lager risico op hartziekten, kan het schrappen van koemelk uit uw dieet ook helpen om acne te verhelpen , aldus de American Academy of Dermatology Association. Het schrappen van zuivelproducten blijkt ook de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen bij sommige mensen te verminderen.
Het weglaten van zuivel kan de gezondheid van uw huid verbeteren en een opgeblazen gevoel verminderen . Zuivelproducten bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen die uw botgezondheid ondersteunen. Probeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, eiwitten en vitamine D op te nemen als u zuivelproducten vermijdt.
Sterker nog, beroemdheden zijn langzaam maar zeker zuivel gaan mijden, omdat ze er sterk van overtuigd zijn dat het de oorzaak is van dagelijkse problemen zoals acne, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, een slechte huid, weinig energie en gewichtstoename . Maar is het beter voor je lichaam en huid om zuivel te mijden en krijg je echt dat zandloperfiguur dat je wenst?
Zuivel is een bron van calcium, vitamine B2 en B12. Deze vitamines en mineralen zijn belangrijk voor de gezondheid, ook van volwassenen.
Sommige mensen moeten zuivelproducten en koemelk vermijden omdat hun lichaam lactose niet kan verteren (lactose-intolerantie) of omdat ze allergisch zijn voor koemelkeiwitten . Er zijn een aantal lactosevrije zuivelproducten verkrijgbaar die geschikt zijn voor mensen met lactose-intolerantie.