Als vuistregel kun je aanhouden dat je in de slowcooker ⅓ minder vloeistof gebruikt dan normaal. Om de saus te binden kun je ½-1 el maizena door 1 el koud water roeren en aan de slowcooker toevoegen tegen het einde van de kooktijd. Laat de saus nog ca. 15 minuten doorkoken tot hij naar wens ingedikt is.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Als het tijd is om te serveren en je opent je slowcooker en je ziet een waterige saus, wees dan niet bang, we hebben een makkelijk antwoord. Haal het deksel eraf, zet de machine op hoog vuur en laat het 30-45 minuten staan om overtollig vocht te laten verdampen . De vloeistof zal slinken, waardoor je een dikke en heerlijke jus of saus overhoudt.
Verrijk met blikmelk . Room is een van de lekkerste manieren om soep dikker te maken — al dat rijke melkvet helpt de soep te emulgeren en nog romiger te maken. Room kan schiften door de lange kooktijd van de slowcooker, dus ik geef de voorkeur aan blikmelk zoals ingedampte melk of kokosmelk om te verdikken.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus.
Hoe reduceer je een saus? Om een saus of siroop te reduceren, breng je je bouillon, soep of wijn aan de kook in een brede, onbedekte pan of pot. Zodra het kookt, zet je het vuur lager en roer je af en toe. Blijf sudderen tot de vloeistof de gewenste dikte heeft.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
5) Maïzenapap toevoegen
Voeg de slurry toe aan je saus terwijl deze suddert in de slowcooker. Maizena is altijd een goede manier om een saus of soep dikker te maken, maar ik zou persoonlijk een andere route aanraden, omdat de slurry van maizena de smaak van de maaltijd kan veranderen.
Oké, ten tweede kun je een theedoek onder het deksel leggen. Dat vangt een deel van het vocht op en voorkomt dat het in de slowcooker circuleert. En ten derde kun je een papje van maïsmeel gebruiken. Doe een beetje maïsmeel en koud water in een kom, meng het met je vinger, giet het erbij, roer het . Je bent klaar.
Als de saus na het koken te dun is, laat hem dan onafgedekt in de slowcooker sudderen tot hij is ingekookt. Je kunt de saus ook dikker maken met 1 tot 2 eetlepels bloem; meng 1/4 kopje saus met bloem in een kleine kom tot er geen klontjes meer zijn, klop het dan in de slowcooker en laat het 1 tot 2 minuten sudderen .
Het verschil is de tijd die nodig is om die temperatuur te bereiken. Laag: 7-8 uur om het sudderpunt te bereiken. Hoog: 3-4 uur om het sudderpunt te bereiken.
Als je je curry nog dikker wilt maken, kun je een verdikkingsmiddel toevoegen aan de slowcooker. Enkele veelvoorkomende opties zijn maizena, bloem of pijlwortelpoeder .
Als je de pan niet van tevoren invet, eindig je waarschijnlijk met een plakkerige bende. Maak het schoonmaken makkelijker door je slowcooker voor te bereiden voordat je ingrediënten toevoegt. " Snel de pot inspuiten of invetten voorkomt dat je maaltijd blijft plakken ," zei Audet-White.
Eigeel: saus indikken
Liaison is een Franse techniek waarbij je eidooier met room aan een saus of soep toevoegt, voor een dikkere en romige consistentie. Kluts hiervoor 1 dooier met 100 ml room en klop dit door de saus.
Het is belangrijk om op te merken dat de saus moet sudderen op ongeveer 200 graden F om de verdikkende eigenschappen van het maizena volledig te activeren. Als het deze temperatuur niet bereikt, zal het niet dikker worden. Wanneer je de gewenste consistentie hebt bereikt, stop dan met het toevoegen van de slurry en haal de pan van het vuur.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Deze vochtige omgeving zorgt ervoor dat je eten urenlang kunt laten koken zonder dat het uitdroogt. Maar omdat er geen verdamping is, kan de vloeistof niet op natuurlijke wijze in een slowcooker inkoken en indikken , wat vaak resulteert in waterige sauzen en losse jus. De gebruikelijke oplossing? Een verdikkingsmiddel gebruiken.
Je kunt het inkoken, waardoor je veel van het water eruit haalt, of je kunt een verdikkingsmiddel gebruiken. Deze omvatten maizena, bloem of een mix, zoals een roux . Je kunt ook ingrediënten toevoegen die van nature zetmeelrijk zijn, zoals aardappelen of rijst.
Je kunt ook een maïzenapapje aan de saus toevoegen om het dikker te maken . Let op dat je niet te veel maïzena toevoegt, anders wordt de saus te dik. Begin met een mengsel van 1 eetlepel maïzena geklopt in 2 eetlepels koud water. Roer dat door de hete Bolognesesaus en voeg meer pap toe als je het dikker wilt hebben.
Je kunt maar één gerecht tegelijkertijd maken. In je slowcooker kun je alleen maar bereidingen op lage temperatuur klaarmaken. Je kunt 'm dus niet gebruiken om een steak te bakken of zo. Voor sommige gerechten, zoals stoofpotjes met vis, is een slowcooker minder geschikt net omwille van het lange garen.
Een kopje (60ml) extra vocht toevoegen per kopje (60ml) ongekookte rijst. Voor het beste resultaat langkorrelige rijst gebruiken. Minder gebruiken bij het slow cooken - meestal ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid. 250ml vocht is meestal genoeg, tenzij het recept rijst of pasta bevat.
Als je teveel vloeistof toevoegt, gebruik dan maïzena om je saus dikker te maken aan het einde van de kooktijd . Meng een eetlepel maïzena met een gelijke hoeveelheid water en voeg toe aan de slowcookerpan, en zet op hoog. Je kunt dit zo vaak doen als je wilt, totdat de saus de gewenste consistentie heeft.
Boter en bloem
Dé manier om saus te binden gaat als volgt. Smelt 1 el boter en voeg 1 el bloem toe. Roer goed en voeg langzaam 375 ml vloeistof toe, zoals water, bouillon, fond of wijn. Blijf roeren totdat de saus kookt en laat het daarna nog 8-10 minuten koken.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Wil je de saus dikker maken? Bind dan je stoofpot. Dit kan met zetmeel, zoals bloem, maïzena aardappelmeel en allesbinder. Ook een stuk brood of plak ontbijtkoek werkt goed.