In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen!
Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
Fruit – 8-12 maanden
Vries banaan in zonder schil.
Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak.
Wist je dat je overrijpe bananen ook heel erg goed kan invriezen? Schil de banaan en snijd het in plakjes van 1 à 2 cm. Doe de stukjes in een zakje die je vervolgens in de vriezer legt. Bananen kunnen door invriezen hun smaak wat verliezen maar juist bij overrijpe bananen is dat geen enkel probleem.
Zowel groentehapjes als fruithapjes zijn geschikt voor de vriezer.
Je vriezer hoeft dan minder hard te werken om je bananen in te vriezen en je bananen blijven simpelweg beter. Ontdooi je bevroren banaan in de koelkast zodat er geen bruin bananensnot ontstaat.
Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak. Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Bevroren fruit
Ook bevroren fruit kan de smoothie dikker en zoeter maken. Bovendien is het makkelijk, want je kunt altijd een zakje in je diepvriezer bewaren.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Het bewaren, invriezen en ontdooien van een fruithapje
Een afgedekt hapje kan je in de koelkast een dag bewaren. In de vriezer blijven hapjes maximaal drie maanden goed.
Bewaar de ingevroren babyvoeding maximaal 3 maanden in de vriezer. De ideale temperatuur van je vriezer is -18 °C of kouder.
Als je de gebakken bananen in aluminiumfolie verpakt kun je ze ongeveer 2 dagen bewaren. Vind je dat iets te kort? Dan kun je er ook voor kiezen om de baka bana in te vriezen. In de vriezer blijven de bananen tot wel 2 maanden goed.
BANAAN INVRIEZEN
Wil je de banaan bewaren voor een smoothie of in de yoghurt? Dan kan je de banaan ook alvast in plakjes snijden en in een bakje in de vriezer bewaren.
Bananen invriezen
Bananen invriezen is de perfecte manier om ze veel langer te bewaren. Je kunt bananen heel gemakkelijk invriezen, je hoeft ze alleen maar te schillen en in stukjes van enkele centimeters te snijden en ze als individuele bananen in zakken te doen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Hoewel het dus niet verstandig is om alleen met een banaan te ontbijten, betekent dit niet dat je dit stuk fruit helemaal niet meer moet eten in de ochtend. Het heeft namelijk ook zijn voordelen. Banaan zit vol gezonde voedingsstoffen zoals kalium, vezels en magnesium.
Het eten van rijpe bananen zorgt voor een toename van leukocyten in je lichaam en helpt om je immuunsysteem te versterken. Het verbetert ook je cardiovasculaire gezondheid en bevordert de absorptie van calcium. Bananen zijn een heerlijke fruitsoort die we allemaal wat meer zouden moeten eten.
Een rijpe banaan kun je heel goed invriezen. Hiermee stop je het rijpingsproces en blijf je dus niet met een halve tros overrijpe bananen achter. Daarnaast heb je door dit trucje voortaan altijd rijpe bananen in huis. Je kunt natuurlijk je banaan met schil en al invriezen, maar het werkt nog beter als je 'm eerst pelt.
Ik ben niet echt dol op banaan, maar bevroren uit de diepvries vind ik ze heerlijk! Het smaakt dan bijna als roomijs. Je moet de banaan wel opeten als ze nog bevroren zijn, anders wordt het een papperige bedoeling. Deze snack is ideaal om overrijpe bananen te verwerken.
Als je maar trek hebt in een halve banaan, kun je de vrucht het beste doormidden snijden vóórdat je de schil eraf haalt. Rol vervolgens weer in plasticfolie en bewaar in de koelkast.