Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur.
Pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda's is vaak niet zo smeuïg. Daarom wordt er extra olie zoals zonnebloem-, raap- of sojaolie toegevoegd. Maar olie is vloeibaar en heeft de neiging te gaan drijven: dan ontstaat er een olielaagje op de pindakaas, dat je er telkens door moet roeren.
Omdat natuurlijke pindakaas wordt gemaakt zonder het gebruik van toegevoegde stabilisatoren (zoals gehydrogeneerde olie), scheiden de natuurlijke oliën van de pinda's zich en drijven naar de bovenkant van de pot .
Natuurlijke technieken voor het mengen van pindakaas
De lepelmethode: De meest gebruikte methode, waarbij je een lepel of mes neemt en de olie en de vaste bestanddelen door elkaar roert (en roert en roert) tot de pindakaas weer homogeen is .
Veel producten die je op je brood smeert, maar ook brood zelf, bevatten palmolie. Zo wordt palmolie toegevoegd aan pindakaas en andere notenpasta's, om te voorkomen dat de olie bovenin de pot gaat drijven.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
De simpele truc voor het bewaren van natuurlijke pindakaas
Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te zetten . Als je klaar bent om te smeren of scheppen, draai je de pot om, open je hem en schep je hem op. Roeren is niet nodig!
Nee, het is niet nodig om de olie in je pindakaas te gieten . Het gieten van de olie is onnodig omdat je het in de pindakaas kunt roeren of mengen om het te laten oplossen met de rest van de ingrediënten.
Dat is geen teken van bederf, maar is een natuurlijk verschijnsel als de olie zich scheidt . U kunt dit eenvoudig oplossen door de olie terug in de pindakaas te roeren totdat u de gewenste consistentie hebt bereikt. Om te voorkomen dat de olie zich scheidt, kunt u proberen de pot pindakaas ondersteboven te bewaren, zodat de olie gelijkmatiger wordt verdeeld.
"De gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie die je in andere merken ziet, wordt toegevoegd om de boters romiger te maken en de houdbaarheid te verlengen . Daarom kunnen sommige notenpasta's die je in de schappen ziet een jaar meegaan zonder te bederven!" zegt ze.
Dit is iets heel natuurlijks dat gebeurt bij ongestabiliseerde, natuurlijke pindakaas . Die laag erbovenop is pindaolie. Roer het er gewoon weer doorheen en je pindakaas is 'hersteld'.
1 Antwoord. Wat je in de pot ziet is pindaolie, die is gescheiden en bovenop drijft. Dat betekent dat je een niet-gehomogeniseerd product hebt gekocht, mogelijk een "volledig natuurlijk" of "biologisch" product . Roer de olie gewoon door de dikke pasta op de bodem en gebruik het zoals gewoonlijk.
De kern van de zaak
Het is het algehele eetpatroon dat er echt toe doet, samen met je beweging, slaap en zelfzorggewoonten. Als je van de natuurlijke pindakaas met olie erop houdt, goed voor je.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Als je bijvoorbeeld pindakaas maakt, gebruik je pindaolie — en walnootolie voor walnootboter. Als je echter niet de bijbehorende olie hebt, gebruik dan gewoon een neutrale en smaakloze olie zoals pindakaas, koolzaadolie, plantaardige olie of druivenpitolie.
Het proces van het scheiden van oliën en vaste stoffen, bekend als synerese, is volkomen veilig, maar het is nog steeds erg irritant . Gelukkig is er een oplossing naast het weggooien van de gootsteen, het proberen te mengen met een lepel of teruggaan naar het kopen van pindakaas: bewaar de pot ondersteboven.
Pindakaas puur
Ingrediënten: PINDA'S, arachide-olie (PINDA-olie).
Pindakaas is een wenselijk product gemaakt van geroosterde pinda's dat vatbaar is voor lipideoxidatie tijdens de houdbaarheid. Het proces van lipideoxidatie produceert ranzige aroma's en smaken in pindakaas die eerder ongewenst bleken te zijn voor consumenten.
Draai de ongeopende pot met gescheiden pindakaas om. De bedoeling is dat de olie, terwijl deze omhoog stroomt, zich langzaam met de dikke pindakaas vermengt .
A: Eerst giet je de olie niet af , maar meng je de olie met het vaste deel.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Het enige wat je nodig hebt zijn pinda's en een keukenmachine . Voeg geen extra olie toe, want de pinda's laten hun natuurlijke oliën los terwijl je bezig bent. Als je ooit zelfgemaakte amandelboter hebt gemaakt, is het maken van pindakaas nog sneller.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.