Gelukkig is ghee lang houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen.
Bewaren. Beste vóór: Zie boven aan kan. Refrigerate na opening en het gebruik binnen 3 maanden.
Warme en luchtige omstandigheden helpen niet om ghee lang vers te houden, vooral niet tijdens het hoogseizoen in de zomer. Probeer het in een luchtdichte container te bewaren en schuif het in een kast die koel en donker is . Je kunt je pot ghee ook in de koelkast bewaren als je bang bent dat het bederft tijdens warm weer.
Wanneer je ghee te lang bewaard wordt hij ranzig van smaak.
Als je het zelf maakt, blijft deze botersoort minstens twee maanden goed. Je kunt de geklaarde boter het beste in een potje bewaren, waarbij de deksel losjes op het potje zit. Dan kan de boter blijven 'ademen'.
Terwijl ghee houdbaar is bij kamertemperatuur, is gewone geklaarde boter dat niet en moet in de koelkast bewaard worden . Maar het heeft daar een langere houdbaarheid met minder risico op ranzigheid dan gewone boter omdat je zowel de melkbestanddelen als het overtollige water hebt verwijderd.
Geklaarde boter is op kamertemperatuur enkele weken houdbaar, in een luchtdichte verpakking in de koelkast 3-6 maanden of in de vriezer voor onbepaalde tijd.
Vreemde geur: Als uw ghee een ranzige of zure geur heeft , is dat een duidelijk teken dat het bedorven is. Schimmel of verkleuring: Als u schimmel of ongebruikelijke verkleuring in uw ghee opmerkt, kunt u het het beste weggooien, omdat het besmet kan zijn. Vreemde textuur: Ghee moet een gladde en romige textuur hebben.
De houdbaarheid van pure ghee is onbeperkt als deze correct wordt bewaard. Voor het beste resultaat bewaart u het goed afgesloten op een koele, donkere plek . Vergelijk het met een goede wijn in een kelder. U kunt het lang bewaren, maar de smaak zal in de loop van de tijd veranderen en zich ontwikkelen.
Hoewel de twee veel door elkaar worden gehaald bestaat er een degelijk verschil. Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt. Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken. Ghee koop je in alle supermarkten.
Bewaar het. Omdat de melkbestanddelen zijn verwijderd, wordt ghee niet zo snel ranzig als gewone boter, dus koeling is niet zo essentieel . Het zal echter wel de houdbaarheid verlengen, dus het is de moeite waard om geopende kant-en-klare ghee of zelfgemaakte ghee in de koelkast te bewaren.
Binnen de Ayurvedische geneeskunde staat ghee al eeuwen lang bekend als een medicijn. Het is dus niet alleen een medicijn tegen pijntjes, maar ook een wondermiddel voor de huid. In Ayurveda wordt het gebruikt als middel voor verjonging en vernieuwing van organen, weefsel en cellen.
Een andere manier is om de ghee te bewaren in een plastic of glazen container, elk materiaal dat geschikt is voor de vriezer . Giet alle ghee in de doos en vries het in. Hierdoor blijft uw ghee langer houdbaar. Dit is een geweldige optie als u ghee in bulk hebt gekocht.
Ghee. Als je ghee goed gemaakt is en het verpakt is in een schone, gesteriliseerde pot, kan het, buiten de koelkast, jaren bewaard worden. Bewaar het op een droge plek en zorg ervoor dat er geen vocht bij kan komen.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
Een goed afgesloten, goede verpakking beschermt uw ghee tegen bederf door verontreinigingen. Als het in een glazen verpakking zit, sluit de pot dan goed na gebruik. Gebruik altijd een schoon, droog keukengerei om het eruit te scheppen of giet het direct uit de pot. Zet het in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen.
Kapiva | Volgens de Ayurvedische traditie kan het consumeren van ghee 's avonds de spijsvertering verbeteren, een goede nachtrust bevorderen en helpen bij het ontgiften …
Als je het in de winkel koopt en het heeft een houdbaarheidsdatum, maar je hebt de ghee pas na die datum geopend en de verpakking pas na de houdbaarheidsdatum weer geopend, kun je het nog steeds gebruiken als het nog lekker ruikt en smaakt .
Verlopen ghee kan schadelijke bacteriën bevatten zoals E. coli of Staphylococcus aureus die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken . Het consumeren van verlopen ghee kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen. Bovendien kan verlopen ghee een ranzige of onaangename smaak hebben waardoor het onaantrekkelijk kan worden.
Het kan ghee bederven omdat het een lichtgevoelig item is en slecht ruikt . Als je vocht in je ghee pot hebt laten binnendringen, kan ghee bederven. Bedorven ghee geeft meestal slechte geuren af. Als je een vochtige lepel hebt gebruikt om de ghee uit de pot te halen, is de kans groot dat de ghee bederft.
Als er water of onzuiverheden in de ghee aanwezig zijn, kan dit ervoor zorgen dat het vet stolt of kristalliseert, wat resulteert in een witte of troebele verschijning . Het is ook mogelijk dat ghee wit wordt als het in een koude omgeving wordt bewaard of als het niet goed is afgesloten.
Hoe bewaar je ghee / geklaarde boter. Ghee en geklaarde boter kunnen in de voorraadkast bewaard worden omdat de zuivel is verwijderd en de boter nu 100% vet is, dus het zal niet bederven. Het blijft 3 maanden goed in de voorraadkast – of zelfs een jaar in de koelkast!
Geklaarde boter blijft in een luchtdichte verpakking, zoals een pot, tot zes maanden goed op kamertemperatuur of koelkasttemperatuur. U kunt geklaarde boter op dezelfde manier opwarmen als gewone boter .
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.