Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Dus je stopt wat fruit dat ethyleen produceert in een papieren zak, het gas begint zich op te bouwen en het fruit rijpt sneller . Plastic zakken zijn hier niet goed voor: ze houden vocht vast waardoor het fruit kan rotten voordat het rijp is. Papieren zakken, en het maakt niet uit welke kleur, zijn het beste omdat ze niet luchtdicht zijn.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe weet je welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en vers uitziende groene toppen. Vermijd bessen met witte toppen of punten.
Als je dan heerlijke, sappige exemplaren verwacht, kom je bedrogen uit. In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Wat de fotoperiode betreft, moeten de planten, om een correcte rijping van het fruit te garanderen, tussen de 8 en 10 uur licht per dag krijgen, of zelfs meer .
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Ongeveer 8-10 weken na het planten rijpen de eerste aardbeien. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar.
Roosteren versterkt de aardbeiensmaak en maakt stevig, onrijp fruit malser. Een scheutje citroensap maakt flauw fruit helderder.
Jazeker! Niet alle vruchten moeten gegeten worden als ze nog niet rijp zijn, maar groene aardbeien zijn prima te eten .
Laat de bessen macereren .
Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
Doe gewoon je fruit in een papieren zak, sluit deze af en wacht een paar dagen ! De sleutel hier is ethyleen. Ethyleen is een natuurlijk gas dat door fruit wordt afgegeven en dat helpt bij het rijpen. Om het nog sneller te laten gaan, raden we aan om er een appel of banaan aan toe te voegen!
Aardbeien hebben heel veel zon nodig voor het rijpen van de vrucht. Zoek daarom een plekje met zoveel mogelijk zon uit, het liefst een plekje met 6 tot 10 uur direct zonlicht per dag. Omdat een aardbeienplant flink wat ruimte in beslag neemt is het handig om de rijen redelijk ver uit elkaar te planten, zo'n 80 CM.
1. Lagere temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het rijpingsproces gaat. Leg je fruit dus in de koelkast (het liefst in de groentelade) als je het langer wilt bewaren.
Anthracnose is een ziekte die aardbeienbloesems, bladstelen en stengels infecteert in het begin van het seizoen . Infectie op de bloesems leidt tot kleine, harde, misvormde vruchten en kan later leiden tot meer vruchtrot op rijp fruit. Wanneer u fungiciden toepast tijdens de bloei, neem dan een product op dat effectief is tegen anthracnose.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
Bepaalde pesticiden kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Een team dat rapporteert in het Journal of Agricultural and Food Chemistry van de American Chemical Society heeft ontdekt dat twee veelvoorkomende fungiciden voor aardbeien cellulaire mechanismen kunnen beïnvloeden, waardoor bessen ontstaan met een gedempte smaak en zoetheid, en een lagere voedingswaarde .
Aardbeien rijpen niet na het plukken, dus ze in de koelkast leggen vertraagt het rijpen niet. Het vertraagt echter wel de voortgang van schimmelgroei op of tussen de bessen als ze niet worden gebruikt om te eten of te koken kort na het plukken.
'Aardbeien rijpen van de vroege zomer tot in de herfst, afhankelijk van het type aardbeienplanten dat je hebt,' vervolgt Drew. 'Het duurt normaal gesproken 4-6 weken vanaf de eerste bloemen die op de planten verschijnen totdat de eerste bessen klaar zijn om te oogsten.
Probeer niet om groene te plukken, maar als je een bes pakt die roze is of maar half rood, is het onze ervaring dat ze binnen 24 uur op je aanrecht rijpen. Je hoeft niets te doen – ze rijpen 's nachts vanzelf .