Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Je kookt pasta, rijst of iets anders eigenlijk altijd heel rustig, nooit op vol vuur. Zonder deksel verdwijnt er dan waterdamp door langsstromende lucht en daardoor zal er inderdaad meer water verdampen.
Als u een saus of vloeistof wilt laten inkoken, houdt u de pan dan onbedekt zodat het overtollige water kan verdampen . Als u wilt dat het vocht wordt opgenomen, bijvoorbeeld bij het koken van rijst, houdt u het deksel erop. Als u een ovenschotel of stoofschotel langzaam wilt laten koken, dekt u de pan af zodat de damp circuleert en het vlees sappig blijft.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het zachtjes sudderen. Je zou het water nauwelijks moeten zien bewegen. Laat het deksel eraf voor stevige bonen die bedoeld zijn voor koude salades en pastagerechten . Bedek de pan met het deksel op een kier voor romigere bonen voor soepen, ovenschotels en burrito's.
Als je bonen in een onafgedekte pan laat sudderen, worden ze steviger en intacter . Dit is perfect voor gerechten waarbij je echt wilt dat de bonen hun vorm behouden zonder te pletten, zoals salades en pastagerechten.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden.
U kunt sudderen met het deksel van de pan erop of eraf , volg gewoon de instructies in uw recept. Houd er rekening mee dat u bij gebruik van een deksel uw fornuis op een lage stand wilt zetten, omdat het sneller kan sudderen dan zonder deksel. Wanneer u geen deksel gebruikt, stelt u de stand van uw fornuis in op medium.
Uiterlijk: Sudderend water bestaat uit kleine belletjes die langzaam van de bodem van de pot naar boven stijgen en het wateroppervlak breken. Een rollende kook is een reeks grote bellen die snel van de bodem van de pot naar boven bewegen met meer zichtbare beweging van het water.
Om een soep, stoofpot of saus dikker te maken, is het ideaal om het deksel onbedekt te laten. " Het moet eraf, of half bedekt, als u het reductieproces vertraagt ," zegt Stephen Chavez, chef-instructeur bij het Institute of Culinary Education.
Als je het deksel erop houdt, stijgt de temperatuur van het water sneller ! Als je een pan weer aan de kook wilt brengen. Als je dingen als pasta, groenten of eieren toevoegt, daalt de temperatuur van het kokende water. Doe het deksel erop om het water sneller weer aan de kook te brengen.
Of als je langzaam kookt, stoomt of aan de kook brengt etc. DEKSEL ERAF Als je de vloeistof wilt laten inkoken om een soep, saus, jus of stoofpot dikker te maken, kun je het beste het deksel eraf houden . Hoe langer het kookt, hoe meer water er verdampt en hoe meer geconcentreerde en verbeterde smaak het oplevert.
Als u de voorkeur geeft aan een mals en vochtig resultaat, is afgedekt bakken de betere optie . Als u een knapperige buitenkant en krachtigere smaken wenst, is onbedekt bakken het beste.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.
Tijdens het pasta koken zet je liefst geen deksel op de pot. Door er een deksel op te zetten gaat het water schuimen en zal het over de rand op je vuur lekken. Daarnaast moet je af en toe ook door de pasta roeren en de spirelli's of slierten in beweging houden. Zonder deksel gaat dit een stuk makkelijker.
Een goed sluitende deksel houdt de warmte en het vocht goed in de pan, zo blijven smaken beter behouden en kook je energiezuiniger.
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Sudderen verschilt eigenlijk niet van stoven. Ook hier gaat het om ingrediënten koken op een lage temperatuur in een gesloten pan of pot. Het kunnen ingrediënten in vocht zijn, maar ok in een min of meer gebonden saus. Sudderen in een braadpan met een dikke bodem is belangrijk om aanbranden te voorkomen.
Nadat u uw stoofpot zachtjes heeft laten sudderen, is het belangrijk om het deksel erop te doen. Zo blijft de vloeistof in de stoofpot gevangen, worden de ingrediënten gelijkmatig gegaard, komt de smaakcombinatie beter tot zijn recht en drogen de ingrediënten niet uit.
Sudderen en stoven
Til het deksel niet op, tenzij het recept vraagt om later groenten of andere ingrediënten toe te voegen .
Hoe maak je rundvleesstoofpot op het fornuis: Het is belangrijk om de stoofpot langzaam te koken op laag vuur. Hoge hitte zorgt ervoor dat het vlees strakker en taaier wordt, terwijl lage hitte ervoor zorgt dat het vlees uit elkaar valt. Dek de pan gewoon af en houd het vuur zo laag mogelijk.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Bij het ontwikkelen van onze Drunken Beans (zie gerelateerde content), ontdekten we dat het koken in de oven de kans op een perfecte batch aanzienlijk vergroot . Op het fornuis helpt het roeren van de pan om het koken gelijkmatiger te maken, maar het is niet perfect; bovendien breken sommige bonen.
Als u het deksel op de pan doet, koken de bonen sneller . Houd ze wel in de gaten, zodat ze niet overkoken/bubbelen.