Dit komt doordat er in smoothies vaak meerdere porties fruit en groente zitten. Als je smoothies drinkt krijg je dus in korte tijd ongemerkt veel suiker binnen, en daardoor ook veel calorieën. Dat kan leiden tot overgewicht. Suikerhoudende dranken verhogen ook de kans op diabetes type 2 (suikerziekte).
Dus het verhaal over één smoothie voor al je dagelijkse vitamines is een fabel. Per dag heb je 250 gram groente en twee stuks fruit nodig. Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender.
Nadeel van smoothies
Alles wat je drinkt, komt sneller in je maag terecht dan wat je eet. Dit betekent dat je lichaam minder moeite moet doen om het te verteren. Als gevolg daarvan heb je een minder verzadigd gevoel, wat kan leiden tot meer snacken later op de dag.
Rijk aan suiker, vet en calorieën
Smoothies worden ook vaak als geprezen als het ideale hulpmiddeltje bij het afvallen en als manier om je lichaam te ontgiften. Maar de meeste experts zijn het erover eens dat smoothies geen oplossing zijn om af te vallen of je lichaam te detoxen.
De kans dat je zo te veel calorieën toevoegt is klein. Weet dat er groenten zijn die de blender niet zo goed kan verwerken vanwege hun vezelrijke en draderige structuur. Dat is zeker het geval bij selderij, venkel, sperziebonen en peulen. Gebruik die dus liever niet.
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
gewicht, vooral rond je middel, kan het zo simpel zijn als het overschrijden van je dagelijkse calorie-inname. Groene smoothies kunnen sluwe suiker- of calorievallen worden - als je niet oppast! Hoewel we niet denken dat je calorieën hoeft te tellen om je gewichtsdoelen te bereiken, is het een simpel "hoeveelheid in" versus "hoeveelheid uit" spel.
Groene smoothies kunnen een geweldige bron van voedingsstoffen zijn. Ze kunnen je ook helpen om je vol te voelen en je lichaam aan te moedigen om vet te verbranden. De beste groene smoothies voor gewichtsverlies zijn laag in calorieën en hoog in vezels en eiwitten. Ze kunnen ingrediënten bevatten zoals spinazie, amandelmelk, bosbessen en avocado.
Veel mensen verliezen 4 tot 5 pond na een sapkuur van 3 dagen. Detoxdiëten houden in dat je meer superfoods eet die rijk zijn aan antioxidanten, terwijl je gifstoffen en suiker vermijdt. Fruit- en groentesmoothies zijn snel klaar en kunnen in grote hoeveelheden van tevoren worden gemaakt.
Grote stukken gember in de blender? Slecht idee. Gember heeft zo'n vezelachtige textuur dat je op 't einde enkel nog de vezels zult proeven, en da's allesbehalve aangenaam. Hak de gember dus eerst fijn voor je 'm in de blender gooit.
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.
De vezels helpen de snelheid te vertragen waarmee fructose in je bloedbaan wordt opgenomen en kunnen je helpen om je langer vol te voelen. Daarom is het beter om heel fruit te eten , in plaats van fruit in de vorm van sap of een smoothie.
Sarah Robbins, MD, MSC, FRCPC, gastroenteroloog en oprichter van Well Sunday, vertelt EatingWell: " Het consumeren van grote hoeveelheden groene bladgroenten, zoals spinazie of boerenkool, kan resulteren in groene ontlasting . Voedingskleurstoffen en bepaalde kleurstoffen in bewerkte voedingsmiddelen of dranken kunnen ook de kleur van de ontlasting veranderen."
De Nutri-Score laat zien welk product een betere samenstelling heeft. Een D of E wil dus niet zeggen dat het product gezond of ongezond is. Het betekent dat het product een minder goede samenstelling heeft dan dezelfde soort producten met een Nutri-Score C, B of A.
De belangrijkste reden voor aankomen door het drinken van smoothies is suiker . Wanneer we fruit blenden of juicen, breken we de celwanden van de plant af, waardoor de natuurlijke suikers die erin zitten, worden blootgelegd. Dit zet ze om in vrije suikers, zoals 'toegevoegde suiker' – het soort dat kan bijdragen aan gewichtstoename.
Groene smoothies zijn PERFECT in de ochtend
Je lichaam krijgt er 's ochtends meteen al energie van met volkorenproducten, groenten en eiwitten. Je blijft er ook voller van, voelt je beter en je kunt het makkelijk meenemen!
Met smoothies kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo per week afvallen (in de eerste twee weken zelfs meer).
"Mensen die hun eten drinken, hebben soms niet hetzelfde verzadigingsgevoel als bij het kauwen van vast voedsel." Smoothies gaan ook sneller naar beneden dan voedsel dat gekauwd moet worden, waardoor je hersenen vaak niet zo snel het signaal krijgen als zou moeten dat je vol zit en moet stoppen met eten , zegt Warren.
Hoe lang blijft een groene smoothie goed in de koelkast? In de koelkast zijn groene smoothies 1-2 dagen houdbaar. Om ze goed te bewaren doe de smoothies over in glazen bakken of potten met een luchtdicht deksel of glazen die je afdekt met huishoudfolie.
Drink één of twee smoothies per dag voor het beste resultaat
Meer dan twee smoothies per dag is niet aan te raden, omdat het teveel aan fructose in lichaamsvet wordt omgezet.
Nieuw onderzoek onthult waarom je geen banaan aan je smoothies moet toevoegen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het enzym polyfenoloxidase (PPO) in bepaalde soorten fruit, zoals bananen, de absorptie van hart-gezonde flavanolen kan verminderen , vooral in combinatie met flavanolenrijke ingrediënten zoals bessen.
In de meeste smoothies zit veel fruit. Fruit is natuurlijk gezond, maar in alle soorten fruit zit vruchtensuiker. Je krijgt dus relatief veel vruchtensuikers binnen als je een fruitsmoothie drinkt. Dit vruchtensuiker levert net zoveel calorieën als suiker uit de suikerpot.
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.