Voedingswaarde vrijwel gelijk De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft. Op die manier zijn beide vissoorten dus even gezond.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Ingeblikte vis zit boordevol voedingsstoffen; het is eiwitrijk en levert nuttige omega-3 en omega-6 vetzuren . Ingeblikte vis, zoals zalm, sardines, makreel en lichte tonijn, is ook een bron van vitamine D, vitamine B12, choline, ijzer, zink en jodium. Ingeblikte vis met graten levert calcium.
OMEGA-3 VETZUREN
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.
Totdat mensen meer vis eten en dan met name de grote vissoorten. Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten.
De FDA raadt aan om vis te eten die minder kwik bevat, zoals zalm, garnalen, zwarte zeebaars, kabeljauw, sint-jakobsschelpen, tilapia, kreeft en sardines . Hier is een volledige lijst met vis die weinig kwik bevat.
Zalm uit blik is een voedzame keuze
Zalm uit blik is rijk aan eiwitten, vitamine D, calcium (uit de botten) en omega-3 vetten. Omega-3 vetten zijn hartgezonde vetten en bevorderen ook een gezonde hersenontwikkeling bij baby's.
Meer dan twee keer per week vis eten wordt niet aanbevolen, onder andere wegens het kwikgehalte. Bovendien worden bepaalde vissoorten overbevist, en komt hun soort (en de biodiversiteit) daardoor in gevaar. Met dat milieuaspect in gedachten raadt het Vlaams Instituut Gezond Leven aan om één portie vis per week te eten.
Ironisch genoeg helpt het eten van vette vis tegen een vette lever . Zalm, sardines, tonijn en forel bevatten allemaal veel omega-3-vetzuren, die kunnen helpen het vetgehalte in de lever te verlagen en ontstekingen te verminderen.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Tonijn uit blik is gezond: een blikje tonijn van 140 gram in water (dat ongeveer 40 mg cholesterol bevat ), gemengd met 2 eetlepels mayonaise (dat ongeveer 12 mg bevat), bevat nog steeds minder dan de helft van de hoeveelheid cholesterol van één portie gewone kipfilet.
Tonijn uit blik daarentegen wordt direct gekookt en verwerkt in blikjes. Die blikjes nemen een stuk minder ruimte in dan grote stukken verse vis. Dit maakt het transport van tonijn in blik een stuk goedkoper dan dat van verse vis.
Sardines in blik in olie bevatten vergelijkbare hoeveelheden omega-3 als sardines in blik in tomatensaus. Het kiezen van een product met tomatensaus biedt de extra voordelen voor de gezondheid van het hart van lycopeen, een carotenoïde die aanwezig is in tomaten .
Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: het allerlekkerst in de test is een blikje tonijnstukken in zonnebloemolie van Statesman met 5 sterren voor smaak. Opvallend, want het andere blikje Statesman in de test, de tonijnsnippers in zonnebloemolie, scoort maar 2 smaaksterren.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.
Sardines zijn een van de vissen met het laagste kwikgehalte die je kunt kopen. Ze worden door de FDA beschouwd als een "beste keuze" vis en zijn veilig om met mate te eten voor zwangere vrouwen en kinderen. Sardines kunnen direct uit blik worden gegeten met crackers, op een bedje van salade of rijst, of in pastasaus.
Zalm bevat iets meer eiwitten, calorieën en gezonde vetten dan tonijn . Bovendien bevat zalm minder kwik en levert het een aanzienlijke hoeveelheid omega-3-vetzuren, waardoor het over het algemeen een iets gezondere optie is dan tonijn uit blik. Beide kunnen echter deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet!
Of het nu tonijn, zalm of sardines zijn, ingeblikte vis bevat veel waardevolle omega-3-vetzuren , die belangrijk zijn voor uw algehele gezondheid en welzijn. Rijk aan eiwitten en laag in vet, is ingeblikte tonijn een gezonde lunch- of dineroptie.
Voordelen van het eten van vis
lager risico op hartziekten . lagere triglyceridenwaarden. vertragen de groei van plaque in uw slagaders. en een licht lagere bloeddruk.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Maar is het veilig om elke dag vis te eten? " Voor de meeste mensen is het prima om elke dag vis te eten ," zegt Eric Rimm, hoogleraar epidemiologie en voeding, in een artikel van 30 augustus 2015 op Today.com, en voegt eraan toe dat "het zeker beter is om elke dag vis te eten dan elke dag rundvlees."
Verschillende tonijnmerken, of ze nu in een zakje of in blik zitten, bieden verschillende voedingswaarden. Sommige hebben minder natrium, terwijl andere meer vet bevatten omdat ze in olie zijn verpakt. Meestal bevat een zakje tonijn echter meer tonijnvlees dan een blikje . Dit komt door het extra gewicht aan water in de blikvariant.
Er zijn een paar soorten tonijn die je in blik kunt vinden; de meest voorkomende zijn albacore en skipjack . Elk heeft een iets andere smaak en textuur. Albacore: Met een over het algemeen lichte en milde smaak en een natuurlijke zoutgehalte, is albacore populair vanwege zijn veelzijdigheid.
Voedingswaarde tonijn in blik op olie:
Zoals je ziet bevat tonijn in blik op oliebasis bijna 100 kcal meer. Als jij wilt afvallen dan kan jij dus beter tonijn op waterbasis kiezen. Het beste is om helemaal niet voor tonijn te kiezen maar voor een andere vis.